LISTA: Arlbrandts åtta minnen från hösten

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » LISTA: Arlbrandts åtta minnen från hösten

Höstlovet kom en vecka senare för SHL-lagen än för skolsverige men nu är vi där och känslan är att de flesta lagen på senare år just har använt denna vecka som ett lov snarare än träningsläger som det var förr.

De flesta lag jag hört om var lediga på måndagen för att sen köra riktigt hårt tis-tors och därefter ge grabbarna några dagars till ledighet för att vara riktigt fräscha till den period med många matcher som nu kommer, fram till jul kommer vi få svar på många frågor om tabellen som just nu är höljt i dunkel.

Jag har tagit de punkter från höstsäsongen som jag minns bäst, de allra flesta från SHL men något annat kan också ha smugit sig in :).

Luleå blev bättre ju fler som försvann

Man måste ju bli ordentligt imponerad utav detta lag som hade en ganska dassig inledning och dessutom varit drabbat av mängder av skador, inte minst hjärnskakningar där vice general managern Ulf Engman till slut blev så irriterad att han kände sig manad att twittra om det. Lägg därtill en knäskada på tilltänkte förstecentern och det gör deras prestation att ligga etta än större, bra spelat!

 


Vilket lag tar guld? Kolla in hela oddslistan


– Jacob Josefsson

Många är spelarna som kommit från NHL och KHL som har haft stora problem att acklimatisera sig till den svenska ligan men det har sannerligen inte varit något bekymmer för Jacob. Har imponerat i stort sett varenda match och kedjan med Lilja och Brodin har varit seriens bästa. Dock är det oroväckande för Djurgården att man varit så oerhört beroende av denna formation ( Bemströms åtta baljor är också fem plus!) och trots en fin tabellplacering tror jag inte tränare Ohlsson är helt tillfreds med situationen.

– Rögle

Upp som en sol och ner som en pannkaka är ju ett vanligt uttryck men här har det ju det ju faktiskt varit precis tvärtom. Hypade som tusan innan seriestart. Dock blev det en riktig mardrömsinledning såväl på planen som utanför när det stod klart att toppcentern Matt Anderson inte kan lira mer och hemmasonen Mathias Sjögren ännu inte spelat en minut. Dessutom läckte det ut nyheter om interna bråk i gruppen och då såg i alla fall inte jag mycket som tydde på en vändning. Därför är det förbaskat imponerande att avsluta höstsäsongen på det sätt man gjort och helt plötsligt är man med i racet om slutspel igen, spelarna känns mycket tryggare i vad de förväntas göra ute på isen och man har fått en leading line med Zaar-Brithén- Bristedt som visat vägen många matcher. I  Curran-Schira har man nog också det backpar som varit bäst, åtminstone de tio senaste matcherna.

– Elias Pettersson

Sorry men jag kan inte hålla denna kille utanför, känns ju som att han nyss lirade här?. Det kanske händer att det föds en spelare per år med hans spelsinne, det kanske föds en spelare per år med hans händer. Att dessa två komponenter sitter hos samma spelare händer knappast mer än en gång per decennium. Punkt.

Foto; Bildbyrån

– Hur bra är Växjö, HV71, Skellefteå?

Jag får faktiskt inget grepp på dessa lag i år. Hade personligen trott att alla skulle ha legat betydligt högre upp i tabellen men det är framförallt prestationerna i matcherna jag tycker skiftar så oerhört. Visst går det upp och ner för alla lag men HV i synnerhet har blandat något oerhört och det är knepigt att lista ut varför. Växjö har äntligen börjat göra mål igen men att vi får se ett lika bra Växjö denna säsong kan vi nog glömma ( vilket heller inte var realistiskt). Skellefteå har jobbat i motvind på slutet och när inte Lindström/Möller tokproducerar blir det tufft för laget att plocka poäng. Jimmie Ericson, Bid Holloway, Juha-Matti Aaltonen, Robin Alvarez och Edwin Hedberg har tillsammans stått för 13 pinnar, underkänt! Hursomhelst ska det bli riktigt spännande att följa dessa lag i fortsättningen.

– Linköping och Malmö

Visst har Linköping haft ett fördelaktigt spelschema hittills och Jonas Gustavsson har varit grym i kassen och räddat många poäng men jag gillar ändå det jag ser utav laget. En jäkla arbetsmoral och jämför jag med förra säsongen när jag såg i princip alla hemmamatcher på plats är det många gånger i år som laget kommit tillbaka där man förra säsongen vek ner sig. Har Joe Whitney SHL:s bästa handledsskott?

Malmö är lite åt samma håll och man sliter otroligt hårt för varandra och dessutom blir Fredrik Händemark tamejtusan bara bättre och bättre och tillsammans med Josefsson är han nog min MVP under höstsäsongen!

– Oskarshamn

Som den smålänning jag är måste jag lyfta fram de allsvenska serieledarna som trots en lite mindre budget än flera andra storsatsande lag har gjort en grym höst och där framförallt defensiven sticker ut. 25 insläppta på 15 matcher är 11 färre än närmaste konkurrent och det är ju en anmärkningsvärd siffra efter 15 omgångar.

– Anton Holms sågning

Har det ju redan skrivits spaltmeter om men min åsikt är att det är långt över gränsen för vad som är okej. Det jag framför allt inte förstår är att AIK vann matchen med 6-2 och att Holm själv haft fyra assist vilket ju sannerligen inte hör till vanligheten. Har man torskat i slutminuten på ett solklart felaktigt domslut hade jag kunnat förstå reaktionen mer, om än inte tycka att det är bra, men efter en match som denna fattar jag faktiskt ingenting.

Om jag nu inte glömt något är det de här sakerna jag främst bär med mig denna hockeyhöst. Nu laddar vi batterierna och kör snart igång med en intensiv dryg månad fram till juluppehållet!

På återhörande!