Arlbrandts tre orsaker till FBK:s svaga start

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » Arlbrandts tre orsaker till FBK:s svaga start

Nu har alla lag spelat minst 8 matcher och även om det självklart kommer att ske stora förändringar börjar man nu se lite tydligare vilka som kommer att vara med där uppe på allvar och vilka som kommer att få det tuffare.

Största besvikelsen för mig hittills är Färjestad som jag skrev upp ordentligt inför säsongen och jag hade definitivt ingen anledning att ändra mig efter premiären där man nästintill spelade ut HV71. Efter den matchen har laget bara mäktat med fem poäng på sju matcher och det är framförallt produktionen framåt som sviktat. Kollar man på den lite mer djupgående statistiken så ligger laget ändå helt okej till och man har både mer totala skottförsök samt skott som faktiskt når målet än sina motståndare.

Det är dock lätt att intala sig själv att ”vi har bra statistik, så det kommer att vända” men ingenting kommer gratis och många spelare måste komma upp i närheten av sin bästanivå för att så ska bli fallet. Tre anledningar för mig som utomstående varför det gått knackigt hittills.

Förväntningar vs verklighet

Förra säsongen skulle bli ett mellanår och ingen utanför Karlstad hade någon som helst tro på att laget skulle vara med i toppen. Känslan var att laget kunde spela ut på ett helt annat sätt än i år, där man ser lite mer tyngda ut, och det var fler än jag som charmades av framför allt ett lysande passningsspel där alla hittade blad allt som oftast. I år däremot trodde jag och många fler att det var ett lag för den absoluta toppen och det är ju visserligen inte för sent för det än. Men det är livsfarligt för ett lag att vaggas in i någon form av falsk säkerhet för sanningen är ju att ligan är så jämn att går du ner 5-10 procent så blir du uppäten.

Leverans från forwards

Markus Svensson har varit bra och 19 insläppta på 8 matcher är väl inte kanon men inte heller katastrof. Med tanke på namnen man besitter offensivt så är ju däremot 14 gjorda en riktig besvikelse och ingen spelare har gjort mer än två mål. Assistkungen Ryno har inte ett enda assist hittills och en stor del av detta beror såklart på ett undermåligt power play med endast dryga 8%, där kommer nyckeln till att vända på skutan att ligga! Men spelare som Åslund, Viksten, Ryno, Linus Johansson, Marcus Nilsson med flera måste upp med poängproduktionen.

Vem visar vägen?

Jag var inne på det i mitt inlägg om Färjestad inför säsongen att det enda som oroade mig i ett slutspel var att jag saknade den givna ledaren. Nu har det visat sig tydligt redan i inledningen att man behöver någon som går i bräschen och det är ju ett stort problem när (före detta) kaptenen Alexander Johansson i tränarens ögon inte platsar. Det var ett bra beslut för alla parter att göra den förändringen. Det förändrar ju dock inte att man fortfarande behöver någon eller några som visar vägen och det är något jag är säker på att man pratar mycket om.

Det målet Rydahl forcerar in senast (se nedan) är ett kanonexempel på ett mål som kan lyfta ett lag. Problemet är bara att jag skulle vilja se en spelare högre upp i kedjehierarkin göra det. Tänk en Ryno, Viksten eller Nygård som krigar in ett sådant mål, vilken energiboost det skulle bli för laget!

Summa summarum så tänker jag inte ge upp mitt tips om Färjestad som ett absolut topplag så här enkelt. Men det krävs att man får med sig ett par segrar snart innan krisrubrikerna kommer igång på allvar, för då blir det tufft att hantera. Det var jag själv med om säsongen 11/12 när vi i Linköping hade ett kanonlag på pappret men var ytterst nära att hamna i kvalserien till slut. En bra start är helt enkelt oerhört viktigt!


Kolla in veckans SHL-odds


 I övrigt noterar jag att Växjö alltså på 8 matcher har målskillnaden 11-11 och det MÅSTE ju vara historiskt lågt. Alla underspelare måste gnugga händerna ordentligt :). Men fortsätter målkrampen offensivt kan vi nog lugnt räkna med att herr Evertsson inom en snar framtid landar ett riktigt tungt namn framåt.

Linköping har ju haft en grymt bra start och fått just den här arbetsron som jag tror att de nästan var beroende av att få. Man ska dock säga att spelschemat minst sagt varit bra hittills med sex av nio hemmamatcher och mot lag som varit tippade lite längre ner. Matcherna ska dock vinnas och jag har blivit väldigt imponerad hittills. Tar man en titt på de kommande sju matcherna så innehåller det dubbelmöte mot såväl Djurgården och Frölunda samt tuffa matcher mot Skellefteå och Malmö. Står man kvar som serieledare efter den perioden har man verkligen visat att laget är ”the real deal” denna säsong!

På återhörande!