Här är Arlbrandts tabelltips inför säsongen

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » Här är Arlbrandts tabelltips inför säsongen

Äntligen dags för hockey igen, alla vet ju förutsättningarna så jag kommer inte gå in mer på det utan fokuserar på det sportsliga. Flertalet lag ser faktiskt bättre ut än förra säsongen i mina ögon och det kommer att bli tufft för de som vill ta en direktplats till kvarten i år!

Ingen säsong utan ett förmodat uselt tabelltips och så här går mina tankar inför stundande spel. Mer utförliga SHL-tips från mig och gänget i podden hör ni för övrigt i lagavsnitten som ni hittar där SHL-podden finns.


1. Luleå

Finns absolut ingen anledning för mig att tro på något annat än serieseger denna säsong också. Var faktiskt överlägset när det summerades föregående år och det var nog många uppe i norr som var riktigt förgrymmade över att slutspelet ställdes in. Vilket lag hade slagit Luleå 4 gånger på kort tid? Enda orosmolnet är målvaktssidan där Lassinanti välförtjänt tagit chansen till ett förmodat riktigt bra kontrakt, men jag tror ledningen har koll på vad de gör. Klasen styr upp PP som faktiskt var svagt och detta är helt klart laget att slå!

Luleå vinner guld (6.00)


2. Växjö

Vet att jag sticker ut hakan en smula här men jag tror verkligen att en enda värvning kan göra så mycket. Självklart pratar jag om Robert Rosén som jag inbillar mig skänker ett lugn till föreningen såväl på, som utanför isen. Finsk koloni på backsidan och många forwards som jag tror kommer höja sig ett snäpp ytterligare i år. Kanske svårt att motivera en andraplats men jag har en bra magkänsla kring laget när det är så jämnt att det kan skilja 5-6 poäng från en andra till en åttondeplats, så tar jag chansen att tippa Växjö tvåa.

Växjö vinner guld (9.00)


3. Frölunda

Har seriens mest spännande backsida. Om värvningarna av bland annat Norlinder och Johansson slår väl ut och kompletterar klassen som redan finns så blir det åka av. Självklart är tappet av Lasch blytungt då det varit seriens bäste offensiva spelare de senaste säsongerna, men man har sådan bredd på forwardssidan att jag inte är alltför orolig över produktionen faktiskt.

Frölunda vinner guld (7.50)


4. Örebro

Seriens överraskning förra säsongen, som ändå till slut inte blev en överraskning känner jag lite spontant :). Låg ju med i toppen länge men hade en svacka på slutet och ramlade ner till en åttondelsfinal. Tycker laget (i alla fall fram till Bromé och eventuellt Abols drar) ser riktigt vasst ut med framförallt en back- och målvaktssida som sticker ut. Nu ska man inte dra för stora växlar av försäsong men av det jag sett så ser laget kvickt, puckskickligt och kreativt ut vilket är en kombo jag gillar :). Jag tror hårt på Örebro denna säsong.

Örebro tar guld (14.00)


5. HV71

Ser på pappret riktigt bra ut denna säsong tycker jag, ser en fin balans på backsidan mellan spelande respektive mer defensiva pjäser. Forwardssidan ser oerhört bred ut med en förmodad riktigt vass förstakedja med Sandin-Andersson-Wedin. Det jag saknat och vill se är ett lag som håller en högre nivå över tid och kan vinna matcher även när gruppen som helhet inte är på topp. Jag vill se ett lag som sprudlar av spelglädje och inte ser hämmade ut av FÖR mycket systemtänk, släpp loss HV!

HV71 tar guld (8.00)


6. Färjestad

Många som kanske tycker de är ett par hack för långt ner och det är mycket möjligt att det är ett lag för den absoluta toppen. Men jag tycker laget ser lite framtungt ut och förra säsongens problem med alldeles för många insläppta mål kan komma att bestå. Dock är det i mina ögon seriens allra roligaste lag att titta på med ett passningsspel som långa stunder håller hög Europaklass!

Färjestad tar guld (7.50)


7. Skellefteå

Känns som ett lag man (läs jag) underskattar och nog sjutton var man högt uppe när det till slut summerades förra säsongen. Seriens bästa målvakt förra säsongen, spännande backsida där jag är nyfiken på Wilsby och en forwardssida där det osar klass. Kanske lite tunna rent numerärt och därmed kan laget bli känsliga för skador och sjukdomar som alltid kommer under en säsong.

Skellefteå vinner guld (15.00)


8. Rögle

Är ju utan tvekan det laget som haft de två tyngsta tappen i Brithén och Curran. Oerhört svåra att ersätta och jag inbillar mig två killar som även hade en stor roll i omklädningsrummet. Laget ser ändå intressant ut och man kan mönstra två riktigt vassa kedjor på pappret där speciellt Tambellini från Modo ska bli spännande att följa då han ju var groteskt bra där under de matcher han spelade. Mina frågetecken, precis som för så många andra lag, ligger på målvakt och backsidan där det förvisso inte saknas potential men jag känner mig inte helt trygg.

Rögle tar guld (7.50)


9. Linköping

Har ett på pappret mycket bättre lag denna säsong och bör undvika att vara inblandade i bottenstriden. Ett par finska nyförvärv med fina meriter samt kanske den spelare de allra flesta lag ville ha, nämligen Markus Ljungh, bådar för en roligare säsong här i min hemstad. Målvaktssidan är ett frågetecken och lite likt HV vill jag se ett lag där spelarna ser ut att ha kul och vill vara på isen och göra skillnad. Kan tycka att det under förra säsongen spelades med lite för många tankar i skallen och därav att det såg lite segt ut i stället för att veta vad du ska göra men ändå spela på instinkt.

Linköping tar guld (18.00)


10. Brynäs

Även här ett lag som ser riktigt vasst ut på pappret och dessutom tagit in en tränare som gjort det riktigt bra med begränsat material i Malmö. Kommer dock ihåg att jag tippade laget högt även förra säsongen och blev väldigt besviken över att laget ibland nästan såg ointresserade ut. Så för min del är det lite upp till bevis innan jag vågar tro på laget fullt ut. Skulle de dock få alla pusselbitar på plats är det definitivt ett lag som kan gå direkt till kvartsfinal!

Brynäs tar guld (15.00)


11. Djurgården

Jag tycker helt enkelt inte att laget på pappret ser bättre ut än såhär. Målvaktssidan ser jag som truppens klart bästa lagdel och kan säkert rädda flertalet poäng till stockholmarna. Backsidan är oerhört beroende av att Marcus Högström höjer sig ett par nivåer från förra säsongen och blir så dominant som han kan vara, och på forwardssidan gäller det att herrar Josefsson/Axelsson/Strandberg håller sig skadefria för annars ser det ganska tunt ut framåt. Mycket möjligt dock att supertalangen Holtz kan ta en större roll och vara mogen för 15-20 baljor!

Djurgården tar guld (24.00)


12. Leksand

Tagit in Hellqvist som jag tycker alltid får resultat med sina lag. Snacka om att vända 180 grader i ledarstil jämfört med för ett år sedan :). Kommer att få förlita sig på en riktigt vass förstakedja och där bakom viskas det mycket om en del juniorer (Heinemann, Åman) som på försäsongen gjort det riktigt bra! Frågetecknet även här är målvaktssidan och backsidan, laget måste helt enkelt täta till defensiven för att ha chansen att vinna fler matcher när inte offensiven sprudlar. Tror ändå man klarar sig utan att behöva kvala!

Leksand tar guld (85.00)


13. Oskarshamn

Har ju ett lag som är väldigt svårbedömt men jag gillar värvningen av Cannata skarpt. Jag tror han kommer vara en toppmålvakt i serien! Kan Zajac göra en Curran och ösa in poäng även i SHL efter att ha gjort det i Norge? I övrigt ser backsidan direkt svag ut tycker jag. Framåt har man ändå en hel del spelare som gör det bra på denna nivån och någon slagpåse tror jag definitivt inte att laget blir. Nya tränartrion tror jag mycket på och ska bli spännande att följa!

Oskarshamn tar guld (151.00)


14. Malmö

Inser att många tror jag druckit något starkt när jag skriver detta, men jag har ingen bra känsla för Malmö denna säsong. Har svårt att se vem som ska stå för poängen framåt och bakåt blir det till att förlita sig på vårt västra grannland då hela 5 av 8 backar är danska. Oerhört viktigt att få behålla Händemark fram till NHL drar igång, men vad händer när han drar? Motbevisa mig gärna pågar!

Malmö tar guld (85.00)