Arlbrandts säsongsbetyg – lag för lag

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » Arlbrandts säsongsbetyg – lag för lag

Vill såklart börja med att gratulera Växjö till det tredje guldet inom sex år (som guldet delats ut). Ett ytterst välförtjänt sådant och en prestation som är enorm, för er som lyssnar på podden var jag lite inne på att jag tycker Växjö har fått ett alldeles för litet erkännande för den prestation man gjort de senaste åren.

Som jämförelse kan vi ta Skellefteå som av många varit ansedd som en dynasti det senaste decenniet. Två guld har det blivit där. HV som för många var totalt dominanta på 00-talet, där blev det tre guld under åren 04-10.

Men det hör i min värld ihop med att man spelar för smart ishockey, man tokpressar inte varje motståndare, man söker inte gruff efter varje avblåsning, är inte ute och svingar i media i tid och otid för att skapa rubriker. I stället är man oerhört svåra att skapa chanser emot och är ruskigt skickliga på snabba spelvändningar. Tyvärr faller det inte de som skriker och gapar högst i media i smaken och jag får nästan känslan av att många vill ha bort denna typ av ishockey. Själv njuter jag av att se Växjö lira!

Vad kan man då säga i övrigt om säsongen som gått? Är ju såklart ofrånkomligt att komma undan HV:s stora fiasko att åka ur men jag måste säga att sättet de har börjat återtåget på imponerar. Trion Samuelsson/Stillman/Rahm (William) är en oerhört stark tränartrio i min värld och jag tror man kommer sätta ett väldigt bra allsvenskt lag på benen i höst. Tänker att jag ger varje lag ett betyg för säsongen med en kort kommentar till. Då är det utifrån mina personliga förväntningar jag utgår!


Växjö (5)

Kommentar överflödig


Rögle (5)

Hade vissa frågetecken efter att Brithén och Curran försvann men är oerhört imponerad av hur laget spelat denna säsong och får de behålla stommen så blir laget inte lätt att ha att göra med de närmsta säsongerna.


Leksand (5)

Hade stor respekt för Hellkvist och resultaten han fått med sina lag men att han skulle göra Leksand till ett topplag trodde jag verkligen inte. Känns för en gångs skull som att Leksand är en välmående förening med rätt människor på rätt positioner. DOCK en stor besvikelse i slutspelet, inte att förlora mot Örebro men på sättet man blev svepta.


Skellefteå (4)

Fyllde på väldigt vasst under säsongen och stod till slut med en trupp som verkligen hade kapacitet för ett guld. Bjöd på ett härligt slutspel med intensiva serier mot såväl Luleå som Rögle. Känslan är att man kommer vara riktigt vassa nästa säsong!


Luleå (2)

Hade jag som klara favoriter både till seriesegern och guldet men lyckades aldrig få mig att känna den där känslan jag haft de senaste säsongerna, nämligen att laget är otroligt svårslaget och jobbigt att möta. Lyfte sig i slutspelet och det räddar ett godkänt betyg.


Örebro (4)

Gillar verkligen sättet laget spelar på med bra passningsspel och deltagande från alla på isen. Smarta coacher som valde Leksand i kvarten och var ju faktiskt bara en seger ifrån att spela SM-final!


Frölunda (1)

Nä, detta var inte Frölundas säsong. Började visserligen starkt men efter jul var laget direkt svagt och nu tror jag det kommer hända ganska mycket i Göteborgsklubben. Jag saknade skickligheten i spelet, upplevde laget som extremt monotont i sitt spelsätt där spelarna trots uteblivna resultat fortsatte stånga pannan hårdare och hårdare mot väggen.


Färjestad (2)

Jag var visserligen inte lika positiv som många andra inför, men Färjestad har denna säsong för mig varit exakt så som ett mittenlag är. Kan blixtra till emellanåt men har svårt att få ihop en längre period av vägvinnande spel som gör att man lyfter i tabellen. Behöver få ordning på sin defensiv!


Malmö (4)

Jag ska erkänna att jag trodde inte alls på laget inför men är imponerad av sättet man reste sig från en bottenplacering till att så småningom vara ganska trygga med att få spela SHL-hockey även nästa säsong. Känslan för mig är att det var en väldigt bra gruppkänsla som gjorde lyftet möjligt, för rent spelmässigt tycker jag inte att laget har skickligheten som krävs. Bra jobbat!


Djurgården (2)

Gjorde en godkänd säsong sett till materialet man hade men jag vill ju att Djurgården ska vara en maktfaktor inom svensk hockey, det behöver ligan!


Oskarshamn (4)

Klarade sin målsättning med att hålla sig kvar och även om det var ganska tight på slutet så gillar jag sättet man spelar på. Föreningen tror stenhårt på att ha ett eget spel och jag är övertygad om att det är rätt väg att gå i längden!


Linköping (1)

Jag tyckte man gjorde riktigt fina värvningar inför säsongen men utifrån såg det virrigt och ångestfyllt ut. Jag saknade spelglädje och killar som lyste ute på isen. Dock eloge till tränarteamet och spelarna för sista månaden då man via bland annat fem raka segrar lyckades kravla sig upp ovanför kvalstrecket.


Brynäs (1)

Givetvis en underkänd säsong, tyckte man hade en fin trupp på pappret men kanske är det bäst för klubben nu att verkligen börja om på ruta ett. Genomgå en generationsväxling och komma tillbaka till någon slags identitet som man tappat de senaste åren.


HV71 (1)

Har jag pratat och skrivit tillräckligt om. Gör såklart ont men hoppas detta kan vara starten på något bra även om jag inte på något vis håller med de som säger att det var bra att åka ur. Finns INGENTING bra med det!


Tack för denna säsong och jag hopps vi hörs nästa!

/Pär


Missa inte senaste SHL-podden