Arlbrandts säsongstips – lag för lag

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » Arlbrandts säsongstips – lag för lag

Premiär, ordet som alla supportrar älskar och längtat efter många månader. Hatkärlek är nog mer det rätta ordet för en spelartrupp, tränare, general managers och alla som är runt laget i övrigt.

Visst är det otroligt skönt att äntligen få slippa spela träningsmatcher (om du inte spelar CHL) och atmosfären i arenorna är ju oslagbar när det är på riktigt, men samtidigt kan jag garantera att nästintill alla av de jag nämnde tidigare har en djävul på andra axeln som träget viskar in i örat ” har vi tränat tillräckligt” ”är vi tillräckligt bra” och ”jag känner mig inte riktigt redo ännu”. För när du på försäsongen kan tappa din markering på bortre backen som gör mål utan att det renderar i mer än att du blir förbannad på dig själv och att tränarna ger dig sura ögat några minuter, så kan det nu helt plötsligt kosta poäng på riktigt och det är den nervositetskänslan som jag tror många bär med sig. 

Den premiär jag kommer ihåg mest av alla (fråga mig inte varför) är när jag spelade i Luleå och vi skulle möta rivalen Skellefteå borta. Jag hade varit nervös åt det jobbiga, ångestfyllda hållet i någon vecka och så även på matchdagen. Men sen helt plötsligt när vi stod i spelargången och skulle gå in till matchen så kom en sådan ruskig välbehagskänsla av hur kul och få förunnat detta var, allt jobbigt rann av mig och det var en helt underbar känsla! Tyvärr fortsatte inte filmmanuset lika bra utan vi torskade ganska klart (3-1, Lavander vår ende målskytt har jag för mig) men den känslan kommer jag aldrig att glömma!

Nåväl, jag har granskat alla lags odds och kommer försöka mig på ett långtidsspel till varje klubb så får vi summera sen hur det gick:) Håll till godo!

Färjestad

Bäst i väst! Som ni vet tror jag mycket på detta Färjestad och 2,95 på att man kommer före HV och Frölunda tycker jag är ett bra odds. Det blir ingen walk in the park men jag tycker helt enkelt att Färjestad har den bästa truppen av dessa tre.

Brynäs

Flest mål – Joachim Rohdin, 20,00! Visst han är ju såklart inte favorit, men till detta odds kan jag inte låta bli att försöka. Har gjort 9 mål i tre raka säsonger i ett Karlskrona som kanske spelat den mest defensiva hockeyn i modern SHL-historia. Nu kommer han till ett lag med betydligt bättre spelare runtomkring sig, har ett väldigt bra skott och har missat tre matcher de tre senaste säsongerna. Måste säkerligen dubbla sin målskörd för att vara med och tampas men jag tror faktiskt inte det är någon omöjlighet. Kör Jocke!

Luleå

Flest mål – Patrik Cehlin, 5,50! Detta tycker jag förutsatt att han klarar sig skadefri är ett kanonodds, i min värld ska han vara favorit till denna interna skytteliga. Emil Larsson gjorde vassa 23 mål förra säsongen och kanske att också den gamle måltjuven Johan Harju kan blanda sig i. Men att det ska gå utanför dessa tre har jag svårt att se. Som rightare är Cehlin given i första PP och när det ska jagas mål på slutet. Detta måste vara en bra chans helt enkelt!

HV71

Flest poäng – Markus Ljungh, 12,00! Har tidigare i karriären varit uppe och nosat på strax under 40 poäng och nu går han in i säsongen som obestridd förstecenter med allt vad det innebär i speltid och förtroende. Önerud, Tedenby och Thuresson är nog värst emot men det är killar som brukar ligga runt 30 poäng och får vi då 12 gånger på Ljungh tycker jag det är värde.

Timrå

Lag att släppa in flest mål, 2,25! Har en av seriens bästa målvakter, men det kan ta tid för honom att komma in i den svenska hockeyn igen och går du sen vidare i truppen så är det ju en bra allsvensk trupp. Släppte in lite mål ifjol men nu är det helt annat motstånd och jag har faktiskt svårt att se något annat lag släppa in fler mål än medelpadingarna. Att få över dubbla pengen på detta tycker jag är högt! 

Malmö

Att förlora h2h mot Rögle, 2,55! Japp jag tror faktiskt det är dags för ett litet maktskifte i skånsk hockey. Malmö har tappat mycket i kvalitet denna säsong och kommer få det tuffare än de senaste åren, samtidigt som Rögle nu på allvar känns som en förening som kan utmana de stora grabbarna. En öppen h2h för mig, kanske till och med Rögle som lillfavorit och får vi då 2,55 på spelet finns det stort värde!

Rögle

Flest mål – Olle Liss, 10,00! Svårt att inte gilla den här killen och att han var i zonen när han kom till Rögle förra säsongen undgick väl inte någon, då han gjorde mål från lite överallt på banan kändes det som. Tittar man på hans statistik har han dock alltid gjort väldigt mycket mål och han har ett enormt fint skott, både hårt och snabbt (alltså tar kort tid på sig för att få iväg skottet). Vet att tränaren gillar Olle mycket och jag tror att han gör 20+ mål i år, och då ska han ha bra chans att ta hem den interna skytteligan!

Frölunda

Flest poäng – Ryan Lasch, 1,45! Vilket guldodds han har hittat nu tänker ni, då svarar jag med att ”visa mig den bank där du får 45% ränta på 7 månader”. Skadefri vinner han och han kan nog tänkas missa 10-15 matcher och ändå vinna. Punkt slut.

Mora

Vinnare h2h mot Timrå, 1,65! Jag är väl en av få som inte är övertygad om att Mora får kvala igen. Har flera spelare som nu fått en SHL-säsong i kroppen och vet vad det handlar om. Ska alltså vara före Timrå 2 av 3 gånger i snitt för att detta liret ska hitta hem. Jag tror man är före 4 av 5 säsonger med dessa trupper och oddset är därmed bra!

Djurgården

Vinna h2h mot Frölunda, 1,96! Djurgården är ett av de lagen jag tror väldigt mycket på denna säsong och jämför jag med Frölunda tycker jag man har bättre målvakt, bättre backsida och jämnbördig forwardsida. För mig är det helt fel favorit i denna match-up. Håller Djurgården betydligt starkare för dagen och 1,96 tycker jag är riktigt bra!

Linköping

Flest poäng – Broc Little, 2,20!  Lite liknande som med Lasch i Frölunda, fast här får vi ett betydligt högre odds. Har visserligen lite tuffare motståndare i Roy och Wright som imponerat på försäsongen – men Broc behöver ingen inkörningsperiod och är helt enkelt en förbaskat bra spelare offensivt. Jag tror väldigt mycket på honom som bästa poängmakare i denna upplaga av LHC.

Skellefteå

Att leda serien efter 10 omgångar, 8,00!  Lite av en chansning såklart men dels så har man ett lag där alla nyförvärv spelat i SHL innan, vilket gör att alla vet vad som väntar, och dels så tittar vi på spelschemat innehåller det matcher mot alla tippade bottenlag medan de på pappret tuffaste matcherna är på hemmaplan. Så det finns all anledning till att tro på en bra start här!

Växjö

Lag att släppa in minst mål 2,50! Har för mig den bästa målvaktuppsättningen, addera en bra backsida defensivt med Rahimi i spetsen och en coach som kräver väldigt hårt defensivt arbete av sina forwards så får vi en bra kombo till att släppa in få mål. Var bäst i klassen redan föregående säsong och jag ser ingen anledning till att man inte ska kunna vara det i år också!

Örebro

Flest mål – Aaron Palushaj 2,00! Ibland ska man helt enkelt inte komplicera saker och ting för mycket. Här får vi dubbla degen på att bästa spelaren ska vara bäst och det tycker jag är bra. Framförallt ser jag ingen allvarlig utmanare när jag granskar truppen och skadefri måste detta vara en JÄTTECHANS.