Arlbrandts 5 spaningar i statistiken

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » Arlbrandts 5 spaningar i statistiken

Äntligen är alla uppehåll över och nu jäklar kör vi på tills vi har en mästare! Jag satt och började kolla igenom lite statistik och det är alltid farligt för då blir man (jag) fast ganska länge, men det är ju också väldigt roligt. Jag valde att fokusera på det lagmässiga förutom något enstaka undantag och jag listar här det jag tycker är värt att uppmärksamma lite extra.

Lågt poängsnitt

Ingen spelare på topp 100 i poängligan har snittat en poäng per match (Josefsson ende som är riktigt nära med 30 på 31) och jag blir faktiskt väldigt förvånad. Utan att kunna all min statistik måste detta vara unikt. Ytterligare ett tecken på hur bra defensiv liga vi har, men här har SHL som liga ett litet problem tycker jag. Vi behöver profiler som säljer biljetter. Fattar ju också att de som gör succé flyttar vidare, men det vimlar av spelare som har kvalitet nog att kunna producera 1 pinne/match.


Till alla SHL-odds


DIF startar starkt

Djurgårdens förstaperioder! Man har alltså 18-15-6 på 39 matcher och det är otroligt bra. Kan det vara att de har ett tempo i sig från början som få andra lag kan matcha, men att det naturligt mattas av lite under matchens gång? Svårt att säga men anmärkningsvärt är det!

I andra änden av denna tabell hittar vi mitt gamla lag Rögle som endast vunnit 6 av 39 förstaperioder och det är ju direkt uselt. Med tanke på hur få mål som görs är det så oerhört viktigt med en bra start och att Rögle ligger med så pass bra som de ändå gör i tabellen är en smula förvånande med raden 6-14-19 i första.


FBK avslutar starkt

Färjestads tredjeperioder! Har raden 21-10-8. Kanske den kategori alla (fys)tränare främst vill ha bra siffror i för då kan ingen jäkel komma och gnälla på att man är dåligt tränade:). Jag har skrivit det förr men jag tror faktiskt inte det handlar så mycket om det utan jag är mycket mer inne på att det handlar om att man har en trygg grupp, inklusive ledarna runtomkring, som inte spänner sig utan vågar spela för att vinna. De struntar i om det gått 4 minuter av första perioden eller 18 av den tredje, man har sitt system och sätter stor tilltro till det.


Du missar väl inte Fimpens resa? Se alla avsnitt här!


Timrås snälla matcher!

Såg förra veckan en intervju med tränare Andersson som inte var helt nöjd med att hans lag aldrig får med sig något från domarna och kollar man statistiken har han ju faktiskt rätt på den punkten. Det lag som fått klart minst chanser i power play (94) men det finns dock en liten hake, det är samtidigt det lag som fått spela i numerärt underläge klart minst antal gånger (95) och det är faktiskt en stor skillnad mot andra lag. Färjestad har till exempel fått försvara sig i boxen 130 gånger hittills och det är ju nästan en hel gång extra varje match jämfört med Timrå.

Desto nöjdare måste herr Andersson vara med sitt lags PP (drygt 24%) som är tvåa i ligan och det är väldigt överraskande för mig men icke desto mindre imponerande!


Starten är såå viktig!

Var ju inne på det lite ovan här men kollar du statistiken så är det förbluffande hur mycket en bra start betyder. Rögle har tagit tre poäng i alla de matcher som laget har lett efter första (dock bara sex som sagt). HV och Färjestad har 11 av 14 och det är bara Mora och Örebro som har under 50% segrar när de lett efter första. Och då vill jag poängtera att det är trepoängare jag pratar om, så sudden eller straffsegrar är inte ens medräknade här…


Detta är några av de saker jag tycker sticker ut och även ett bra tips till er som livespelar mycket, gå in och kolla denna typ av statistik (exempelvis Djurgårdens förstaperioder, Färjestads tredje, hur sällan det vänds matcher och så vidare) så kommer ni säkerligen hitta bra grejer.

Väntar med veckans magkänsla tills på fredag då jag sett lagen två gånger till ?.

På återhörande!