Arlbrandt: ”Testa något nytt i 4 mot 3!”

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » Arlbrandt: ”Testa något nytt i 4 mot 3!”

Ny vecka med matcher torsdag-lördag och tittar vi på tabellen skiljer det endast sju poäng mellan serieledarna Luleå och Brynäs som just nu huserar på den tionde och sista slutspelsplatsen (åttondelsfinal). Helt underbart ju! Och varje match känns väldigt viktig, samtidigt som de flesta lag måste känna att guldet verkligen finns ”up for grabs” i år!

Jag tror att jag har varit inne på det tidigare, men en sak jag tycker att det fortfarande finns stor potential att utveckla är spelet 4-3. Jag är såklart medveten om att det inte inträffar till närmelsevis lika ofta som 5-4, men när det väl händer brukar det ju vara i sudden och en gyllene chans att ta hem matchen. Det finns ingen riktigt bra statistik att hitta på denna spelform men min magkänsla säger att många lag har bättre procent 5-4 än 4-3 och så borde det ju verkligen inte vara.

Jag tycker ofta att när det blir en utvisning i sudden så tar tränaren timeout och sätter in de fyra han tycker har varit hetast i matchen. Så får de prata ihop sig i 30 sekunder och man åker ut på isen med en idé hur man vill göra, men ingen back-up om motståndarna tar bort det spelet. Tycker också det blir (oftast) väldigt förutsägbart med tre killar där uppe i en triangel och en på mål. Det som brukar hända är att box-playkillarna mer eller mindre struntar i killen på mål och står på halvdistans mot sina andra tre motståndare och när alla idag är så bra på att täcka skott blir det väldigt svårt att få bra lägen!

Man kan ju inte gnälla utan att ha ett eget förslag så vad vill jag då se??

Jag skulle vilja se ett oerhört mycket rörligare spel 4-3, nästan så att man åker runt som när man spelar ett-mål på uppvärmningen! För de killar som är inne är oftast de som är så pass skickliga att man klarar av det med sin teknik och spelsinne, allt för att få boxgrabbarna att röra sig så mycket som möjligt och skapa kommunikationsproblem. För det räcker med att få en lucka en halv sekund så kan du hitta ett bra pass och direktskott. Jag vill ha spelare som tar den runt kassen för att få målvakten att tvingas titta bakåt och därmed tvingas släppa kontakten med potentiella skyttar. Jag vill också ha spelet mycket längre ner i zonen än vad det är idag för att sedan, om man inte hittar luckor där, kunna slå ett hårt pass upp och direktskott.

Sammanfattningsvis skulle det vara kul att se något lag testa att göra något helt nytt och det är min fulla övertygelse (har ju haft fel förr iofs ?) att det skulle skjuta 4-3-procenten (som inte finns) i höjden.

HV behöver Sandberg

Kul också med alla hemvändare som presenterades förra veckan, det höjer standarden och bra spelare kan man aldrig få nog av! Dock ska vi nog i speciellt Sandbergs fall inte räkna med några stordåd i början då han ju till skillnad från Lindqvist och Fjällby varit borta 1,5 år och det är faktiskt ganska lång tid.

Tror dock att detta var precis vad HV behövde. Jag har sett ganska mycket på slutet och man saknar ju en spelare med hans fart och förmåga att göra det oväntade. Just nu när Wännström verkar vara i frysboxen är det ju bara Tedenby och i viss mån Ljungh som står för det, och då blir man som lag lite för lättlästa är min åsikt. Dessutom är det en riktig humörhöjare att ha i omklädningsrummet så det blir kul att följa!

På återhörande!