Arlbrandt sätter plus och minus på alla lag!

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » Arlbrandt sätter plus och minus på alla lag!

Dags att summera höstsäsongen och jag gör det med ett plus och ett minus från varje lag. Nu vill jag ju poängtera att jag har ju inte sett alla matcher med alla lag, så detta är mer min känsla utifrån så att säga. Here we go!


Luleå

+ Ja, vad är inte plus egentligen!? Tycker förutom att man har seriens bästa defensiv också har utvecklat offensiven ordentligt och är nu för tiden ett riktigt roligt lag att titta på. Ska jag välja ut något enskilt så får det bli Jack Connolly som blommat ut ordentligt. Lyser av självförtroende och enligt mina källor i laget varit citat ”ruskigt bra”

– Spelmässigt hittar jag inget att anmärka på men det är ju jäkligt tråkigt att inte Patrik Cehlin fått visa upp sig än. Jag hade honom som en utmanare till skyttekungstiteln i år men nu hoppas jag snarare få se honom på isen, Krya på dig!

Luleå vinner grundserien? Odds 3,75


Färjestad

+ Kanske det lag som smugit mest under radarn, började knackigt men måste ju ha varit ett av seriens allra mest formstarka lag de senaste 15 omgångarna. Har som jag varit inne på tidigare ett härligt passningsspel och det är ett av mina favoritlag att kolla på! Stort plus också att Lindqvist kommit tillbaka och gjort det bra direkt.

– Kaptenen Alexander Johansson är en spelare jag gillar mycket och jag hade stora förväntningar på honom innan säsongen. Blev dock pannkaka av det mesta och han blev både av med c:et på tröjan och sin plats i laguppställningen innan en trist skada satte punkt för denna säsong. Bara bryta ihop och komma igen starkare till nästa säsong, för han är en riktigt bra spelare i grunden!

Färjestad vinner SM-guld? Odds 6,50


Malmö

+ otroligt imponerad av kollektivet som ger allt varje kväll, flera gånger jag trott att man varit på väg ner i form men då svarar laget upp direkt med att ta en trea. Ruskigt hemmastarka och Konstantin Komarek är andra plus för mig!

– Är väl inget minus egentligen men jag tror många forwards i Malmö har det tufft på grund av att man är 14-15 riktigt jämna spelare och ett flertal olika killar har bänkats. Svårt som spelare att då kunna spela avslappnat när hotet om bänkning gör sig påmint men å andra sidan har det ju inte påverkat laget negativt vad det verkar!

Malmö tar guld? Odds 19,00


 Linköping

+ Inledningen var av bästa märke, delvis tack vare ett gynnsamt spelschema med många hemmamatcher mot på pappret enklare lag. Sen kom en liten svacka men sättet man kommit tillbaka från den imponerar på mig och jag har sagt det förr, men det här laget har någonting inom gruppen som jag tycker saknats de senaste säsongerna, ser verkligen ut att trivas tillsammans. Individuellt har Lukas Bengtsson imponerat grymt mycket på mig, trodde icke han var så bra!

– Broc Little är kanske tillsammans med Lasch och Tedenby de allra mest underhållande spelarna i SHL så det är riktigt tråkigt att vi inte fått se honom mera ännu. Men där har ju LHC ett riktigt sparkapital så småningom. James Wright gör alltid ett gott jobb men jag tror både han och Linköping hade hoppats på mer än sex poäng hittills!

Linköping tar guld? Odds 12,00


Växjö

+ Hade ju målgips ett bra tag in i säsongen men jäklar vad man kommit tillbaka starkt. Imponerad över lugnet i föreningen och jag tycker återigen att man spelar på det sätt Växjö gjort när man varit så framgångsrika och för mig är det att de värderar situationerna på isen bäst av alla lag. När det är läge att spela enkelt spelar man enkelt, finns det tid för kreativa lösningar hittar man det osv. Är svårlästa och kommer bli giftiga i vår, var så säkra! Horak en fullträff.

– Niclas Burström var en ganska så given landslagsback innan utlandsäventyr men har inte kommit upp i någon vidare nivå denna säsong. Endast tre assist av denna så spelbegåvade back är nog vare sig han eller Växjö nöjda med!

Växjö tar guld? Odds 5,75


Frölunda

+ Har en högstanivå som är väldigt hög, tycker jag. Har sett dem göra riktigt, riktigt bra matcher där man fört spelet egentligen oavsett motstånd. Lasch fortsätter sätta upp sina lagkamrater och kunde i de matcher jag har sett fått med sig ett antal assist om grabbarna satt dit puckarna bättre.

– Jag får ibland känslan av att Frölunda utåt sett (från tränarhåll, sportchef osv) pratar så väldigt mycket om individens utveckling vilket gör att jag tror att man ibland glömmer bort lagspelet ishockey, vilket kan vara en förklaring till den väldigt ojämna nivån laget visar upp. De kvällar individen inte riktigt är där har man ingen trygghet att falla tillbaka på. Givetvis ren spekulation från min sida, men utifrån får jag den känslan!

Frölunda tar guld? Odds 7,50


Djurgården

+ seriens bästa kedja (innan Josefssons skada) Davidsson hemma, Fjällby hemma, Bemströms genombrott. Verkar ha en orubblig tro på sig själva på ett bra sätt. Mångas favorit till guldet!

– Tunga, tunga skador på Engqvist och Josefsson och dessutom inte mindre än 8 spelare uttagna till Tre Kronor gör att det finns en risk att det kommer bli en ganska tuff avslutning på 2018 och start på 2019 innan man är fulltaliga igen! Possler och Bergfors har gjort tre mål tillsammans och det är inte godkänt för spelare av deras kaliber.

Djurgården tar guld? Odds 7,00


Rögle

+ Såklart väldigt starkt att komma tillbaka på det sättet man gjort, men det största utropstecknet för mig är ändå Leon Bristedt vars spelstil jag blivit smått förälskad i :). Bra fart men ändå med full kontroll, bra passningar och spelsinne men kan även avsluta själv. Där gjorde Abbott ett fynd!

– Tycker fortsatt backsidan känns tunn och att matcha en Kodie Curran runt 30 minuter per match kan funka ett kort tag men i längden är det stor, stor skaderisk. Tror man längtar väldigt mycket efter Schiras återkomst! Christian Thomas var en värvning som föll pladask och det sved säkerligen i ängelholmarnas plånbok när det avtalet sades upp.

Leon Bristedt gör flest mål i Rögle? Odds 3,50


Brynäs

+ Ännu ett lag som började dåligt men som tagit många poäng på slutet. Rautio tycker jag bevisar ännu en gång att det är en mycket bra målvakt, Kellman har (som väntat) varit vass, Danielsson behövde ett tag på sig för att komma tillbaka till svensk hockey men levererar nu på daglig basis och det är grymt viktigt för Brynäs!

– Utifrån sett känns det som att det varit rörigt ett bra tag i föreningen och att man nu mer än något annat behöver arbetsro för att kunna ta klubben framåt igen. Jocke Rohdin hade jag större förväntningar på än de två baljor han gjort såhär långt, vet att han besitter mycket skills!

Joel Kellman gör flest poäng i Brynäs? Odds 3,00


Skellefteå

+ Tycker Mathis Olimb anpassat sig riktigt bra och har till exempel gjort lika mycket poäng som Oscar Möller trots att han mestadels huserat i andra PP och inte matchats lika hårt i offensiven (till en början i alla fall). Har ett riktigt rutinerat lag och blir säkert att räkna med när det vankas slutspel.

– Har en mängd spelare som inte levererat på förväntad nivå (Aaltonen, Hedberg, Holloway, Alvarez) men man ska dock ha med sig att det är svårt att komma till ett lag som offensiv spelare med så utpräglade stjärnor (Lindström, Möller) som startar i princip alla power play och som är inne när matcherna ska vinnas. Där har tränare Samuelsson en svår uppgift att balansera speltiden så att dessa också får känna sig viktiga för då tror jag det kan lossna för ett par av grabbarna!

Skellefteå tar guld? Odds 14,00


HV71

+ Mattias Tedenby har kanske inte öst in poäng på slutet men bar faktiskt laget på sina axlar i början och var en stor orsak till att man faktiskt tog de poäng man gjorde! 10 mål av Önerud är mycket bra och trots att nästan allt varit negativt under hösten så är man ju faktiskt bara två poäng efter Skellefteå, till exempel, så laget är i allra högsta grad med i matchen!

– Som sagt många negativa rubriker och stundtals ett ganska ängsligt spel. Dock har man skapat många chanser som helt enkelt måste förvaltas på ett bättre sätt. Inte mycket att skylla ifrån sig på utan spelar du forward i ett tilltänkt topplag måste du vara skärpt och distinkt när läget kommer!

Mattias Tedenby vinner poängligan? Odds 8,00


Örebro

+ Lagmässigt svårt att hitta något jättebra men Aaron Palushaj kan ju ingen gnälla på i alla fall. Snittat över en pinne per match och sannerligen gjort sig förtjänt av den vida omtalade monsterlönen. Även Ebert som kom in sent förra säsongen har fina siffror till dags dato.

– I flera säsonger nu har jag tyckt att Örebro har ett rätt så bra lag på pappret men ändå har de inte fått till det alls på isen. Är positiv till att en så tjurig (i positiv bemärkelse) ledare som Jörgen Jönsson kommer in för är det något jag saknat är det den där desperationen efter att vinna, att verkligen göra allt, allt, allt för att plocka poäng. Det tror och hoppas jag Jörgen kan vara delaktig i att plocka fram.

Palushaj vinner poängligan? Odds 12,00


Timrå

+ Trots att man ligger näst sist, inget annat var ju att förvänta, så tycker jag laget gjort många saker bra hittills! Man har en arbetsmoral som är väldigt hög och många killar som inte spelat SHL förut tar för sig mer och mer och jag tror faktiskt man har goda chanser att spela i denna ligan även nästa säsong. Wedin sticker ju ut framåt men jag gillar även Filip Hållander skarpt, tror bara han kommer bli bättre och bättre under säsongen och ska bli spännande att följa under JVM.

– Rivstartade ju med ett grymt bra försvars- och målvaktsspel men det är där den stora stötestenen varit på slutet. Har haft flertalet matcher där man släppt in 4,5,6 kassar och då tar man inte många poäng i den här serien. Mattias Guter var värvad som skyttekung men där blev det ingen kemi och han skeppades vidare till Luleå. Kan nog behöva förstärka med något kvalitetsnamn fram på våren för att känna sig komfortabla inför ett eventuellt kval.

Anton Wedin gör flest mål i Timrå? Odds 1,65


Mora

+ Svårt att var positiv när man är sist men tittar man statistiskt är ju Matt Baileys 10 påsar imponerande liksom Abbotts 16 poäng på 19 matcher.

– Att ha gjort minst antal mål i serien i kombination med att ha släppt in näst flest är ju inte jättebra när man ska räkna ihop en tabell. Har dock varit väldigt skadedrabbade och att John Persson gick sönder direkt när han kom tillbaka var inte bra. Dessutom tvingades man värva en ny målvakt sedan Christian Engstrand fått en hjärnskakning som inte vill ge med sig och ersättaren Isak Wallin kanske inte riktigt var redo för en förstaspade i SHL. Sammantaget är det mycket som kan och behöver bli bättre för att Dalarna ska ha minst ett lag i ligan säsongen 19/20

Spencer Abbott gör flest poäng i Mora? Odds 2,75