Arlbrandt: ”Förvånade mig att Lundh tar över”

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » Arlbrandt: ”Förvånade mig att Lundh tar över”

Ny vecka och på söndagen kom beskedet att Johan Lindbom blev den andra tränaren i årets SHL efter Tommy Sjödin att bli entledigad, som det lite finare ordet för att få sparken heter, och det kom väl inte som någon större överraskning. Något behövde hända och Johan såg väldigt stressad ut i intervjuerna efter strafförlusten mot Malmö (helt förståeligt, jag tror att få kan föreställa sig den press han levt under den senaste månaden) så när den första chocken lagt sig tror jag till och med man som tränare i ett sådant läge kan känna en viss lättnadskänsla.

Det som förvånade mig mer var det faktum att det blir Stephan Lillis Lundh som tar över huvudansvaret. Dels för att det måste kännas konstigt att jobba så extremt tätt ihop i två år och sedan ta över den andres titel och dels för att jag inte tror att det kommer bli någon egentlig skillnad i spelet.


HV71 slår Rögle på torsdag? Spela till 2,50


Den Lillis jag lärde känna under min säsong med honom i HV71 är mer en tränare som förespråkar det hårda jobbet och att vinna närkamper före att ha speciella spelstrategier. Jag såg förra veckan när HV var ordentligt på tapeten i hockeylabbet att den eminente statistikern Petter Carnbro skrev på Twitter att han eftersökte mer spel djupt nere i zonen med mer fokus på att komma till avslut djupt. Antingen genom att slå sin gubbe eller genom att hitta ett instick till slottet i stället för att lägga upp till back och sedan vinna kampen in på mål. Jag håller verkligen med om det men har svårt att se att HV kommer göra några förändringar på den punkten, och då tror jag inte HV kommer få med sig resultaten de vill av flera anledningar.

– Dels är det väldigt svårt att komma in på mål i SHL då försvararna (säger jag som gammal forward) fortfarande kommer undan alldeles för lätt med interference.

– Jag tycker inte riktigt HV har forwardsen som krävs för det spelet. Sandberg, Thörngren, Thuresson, Tedenby, Ljungh, Wännström, Figren med flera är spelare som jag tycker ska leva mer på sina skills och hitta give and go och så vidare, snarare än att till varje pris ta sig in på mål.

– Jag tycker inte heller att man med undantag från Lehtonen och i normala fall Nils Andersson (som dock haft det tungt hittills) har skickligheten som krävs för att få igenom skotten från blå.

Som de flesta av er initierade läsare vet så finns det mycket statistik som talar för att det kommer vända för HV, men jag tycker man ska ge de skickliga spelarna man trots allt förfogar över mer befogenheter till att utnyttja dessa egenskaper. För utan den individuella skickligheten samt att ha spelare som vågar och får bryta mönster så är det snudd på omöjligt att stå där som vinnare på våren!

På återhörande!