Arlbrandt betygsätter säsongen för alla lag

Hem » Bloggar » Pär Arlbrandt » Arlbrandt betygsätter säsongen för alla lag

Då var säsongen över och vi fick till slut väldigt värdiga mästare i Frölunda, som jag tycker egentligen från period ett i slutspelet, då man körde över Malmö ordentligt, visade att man skulle bli oerhört svårslagna.

Glädjande också att det återigen är det skickligaste laget (i konkurrens med FBK) som får lyfta pokalen och det visar att det går att kombinera en spelidé med stort puckinnehav och en vilja att skapa något själv i stället för att leva på motståndarnas missar med en effektiv ishockey!

Lyssnade man på diverse intervjuer efteråt så kunde vi höra att alla hyllade laget och sammanhållningen Frölunda haft under säsongen och det är något jag tryckt på gång efter gång. Men det är så oerhört viktigt för att kunna vinna att man har en grupp där alla ställer upp för varandra, alla accepterar sin roll utan gnäll och det finns ingen avundsjuka. Alla i Frölunda vet att det är Lasch som är stjärnan och har den ödmjukheten att förstå att han kanske tar byten på 1,40 i PP men man vet också att efter 1,38 kan en briljant passning som leder till mål komma, så gruppen går med på det utan att sura.

Så stort grattis Frölunda!


Vilket lag tar guld 2019/20? Kolla in oddsen!


Jag tänkte lämna en kort kommentar om varje lags säsong och lämna ett betyg för hur jag utifrån sett tycker deras säsong varit.

Färjestad 4

Vinner serien och spelar stundtals bländande hockey men det är något som saknas i slutspel för det här gänget. Både 2018 och 2019 tycker jag inte att man får till det i slutspelet och laget var nära att ryka redan i kvarten denna säsong också. Som helhet ändå klart godkänt och man håller på att bli en riktig maktfaktor igen.


Luleå  5

Den stora positiva överraskningen, jag tippade laget runt tiondeplats har jag för mig, men Bulan fick återigen ihop ett kollektiv som aldrig tog en dag ledigt och med materialet man hade tycker jag inte man kan kräva mer. En strålande säsong!


Frölunda 5

Vinner man CHL och SM-guld under en säsong kan man såklart inte inkassera annat än högsta betyg, men vi ska komma ihåg att det var lite halvsvajigt en ganska bra bit in på säsongen. Men laget tog sig verkligen samman och i slutspelet spelade man en bländande hockey och Scandinavium blev återigen ett ointagligt fort!


Djurgården 4

Hade stora förväntningar på sig (med all rätt) och med tanke på den skadebild man haft samt att man stundtals haft halva laget i Tre kronor under säsongen tycker jag att laget gjort det strålande. Vet inte hur många gånger jag personligen räknat ut dem från guldet men grabbarna kom tillbaka gång på gång på gång och det imponerade stort på mig!


Skellefteå 3

Hade egentligen en ganska svag säsong långa stunder men blixtrade till på slutet av grundserien och till sist blev direktplatsen till kvartsfinal säkrad med ganska god marginal. Dock har stämpeln som Sveriges ledande lag försvunnit och mycket annat är väl visserligen inte att vänta efter den extremt framgångsrika period man haft. Nu börjar i mina ögon ett intressant arbete att hantera en generationsväxling på ett så bra sätt som möjligt.


Malmö 4

Jag tyckte att man på pappret hade ett ganska svagt lag då säsongen började och jag trodde verkligen inte att detta lag skulle knipa en direktplats till kvarten. Men känslan är att det fanns en jäkla lagsammanhållning med många malmögrabbar och jag är imponerad av deras säsong. Att man var chanslösa i kvarten mot blivande mästarna är egentligen inte så mycket att säga om, det var den skillnaden det ska vara om du kollar på pappret.


Växjö 2

Regerande mästarna fick det aldrig att lossna och det var nog många med mig som flera gånger trodde och kände att nu, nu jäklar kommer Växjö igång men det hände liksom aldrig. Tappade direktplatsen i sista omgången och var faktiskt chanslösa mot Luleå i kvartsfinal och hade faktiskt kunnat ryka redan i play-in där Örebro var väl så bra. Bygger om ordentligt nu och det ska bli intressant att se hur man formerar laget till hösten.


HV71 2

Vad hände inte i Jönköping under vintern? Svacka, sparkad tränare, bäst i serien, uppehåll, dundersvacka igen och sedan ett litet lyft på slutet igen där man först eliminerade Rögle enkelt och sedan var på vippen att slå ut seriesegrarna. Summa summarum saknar jag dock stabiliteten och att göra bra prestationer match efter match och med den lönebudget laget har ska man kunna kräva mer.


Rögle 3

Hypade inför säsongen men fick en hemsk start och var långt efter redan i oktober men svarade sedan för en imponerande klättring innan laget föll tillbaka lite igen på slutet. Tror det var en värdefull säsong för alla i och runt laget och känslan är verkligen att det håller på att hända saker i nordvästra Skåne och jag räknar med att man spelar minst kvartsfinal nästa säsong!


Örebro 3

Också här en förening där det hände väldigt mycket under säsongen, Sundblad lyckades aldrig få med sig spelarna var min känsla och det var nog en bra skilsmässa för båda parter. Stod för en imponerande slutforcering där man tog in ett till synes omöjligt försprång för de andra lagen vid strecket och var faktiskt det bättre laget mot Växjö men slogs ändå ut. Viktigt att de fick behålla tränarna och Örebro blir bra nästa år!


Brynäs 1

En riktig mellanmjölksäsong utifrån sett där jag saknade glöden och den riktiga fighting spiriten. Tycker truppen var bra framför allt på backsidan men blev för beroende av sin förstakedja och när Kellman blev skadad så blev det tufft. Har mycket att förbättra!


Linköping 1

Hade en ganska svag trupp på pappret och det blev därför orimliga förväntningar när laget fick den start man fick, mycket tack vare ett väldigt fördelaktigt spelschema de första 10-15 matcherna. Dock är ju ett sådant ras som inträffade på slutet inte godkänt någonstans och det ledde också till ett flertal förändringar. För mig som bor här i stan tycker jag folk andas optimism igen, för det har kommit in bra folk på rätt positioner. Har numera en liten budget att röra sig med men jag tror man kommer få ihop det bra!


Mora 2

Tycker faktiskt synd om Mora som inte gör en så jäkla dålig säsong men laget kommer för långt efter och när sedan Örebro gick som tåget på slutet fanns det liksom inte så mycket att göra. Kval är kval och till slut åker man ur om man är där för ofta, och känslan är väl att det var det sista vi såg av Mora i SHL på ganska många år.


Timrå 1

Laget som var dödsdömt från början sprattlade till lite i inledningen som sig bör av en nykomling, men sedan tog kvaliteten ut sin rätt och sistaplatsen var spikad relativt tidigt. Dock är jag besviken på lagets insats i kvalet där man inte alls kom upp i nivå och faktiskt var ganska utspelade av Oskarshamn i många matcher. Att det ens blev sju matcher var nästan det märkligt.


Tack till alla som läst här under säsongen, är riktigt roligt att få följa SHL från utsidan och att kunna ventilera sina tankar och funderingar med er!

På återhörande!