Från Division 2 till SHL

Hem » Bloggar » Från Division 2 till SHL

Jag satt hemma i soffan och såg en kanonmatch i tisdags när Växjö tog emot Brynäs hemma i Vida Arena. Det var en grym ishockeymatch som definitvit var den bästa av matcherna som spelades i premiäromgången. Bra passningar, bra fart, bra intensitet och många sköna individuella prestationer. Matchen hade det mesta som vi hockeyälskare vill se.

Brynäs såg riktigt starka ut! Aaron Palushaj visade sig vara en god ersättare till Oskar Lindblom i den ifjol så fruktade första kedjan. Kevin Clark hade många fina avslut på mål, och trots att inget skott gick in i tisdags kommer troligtvis Clark att finnas med i skytteligatoppen i år också. Michael Johansson visade kvalitéer som gör att hans sju matcher korta kontrakt mycket väl kan förlängas till hela säsongen.

I Växjö såg Janne Pesonen snabbare ut än jag mindes honom och visade att han kommer bli en ledarfigur i Lakers. Robert Rosén levererade passningar likt en konstnär som lagkamraterna borde förvaltat bättre. Rahimi visade att han, som vanligt, inte släpper någon över bron. Det var många spelare i lagen som imponerade, men den som jag blev mest imponerad över var Joel Persson. En kille som på tre år tagit sig via spel i Division 2 och 1 till SHL. Vilken cool resa den killen gjort!

Joel spelade för tre år sedan alltså i Division 2 och i min moderklubb Tyringe. Där blev han lokal hjälte i ”byn” när han var med i det lag som tog steget upp till hockeyettan. Ett avancemang som jag firade på mitt egna sätt genom att bada i byns fontän (en vadslagning).

Göingepågen gick sedan vidare i sin karriär och hamnade i Kristianstad IK där han verkligen utvecklades och många klubbar från högre serier fick upp ögonen för honom. Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson var en av dessa, och Joel hamnade till slut i Växjö.

Det som är extra roligt är hur han verkligen får chansen att spela sitt eget spel. Den spelartypen var något som Växjö letade efter och såg att det Joel presterade i Division 1 kan han likaväl göra i SHL. Han ska ha mycket puck och spela i powerplay och det får han göra i Växjö. Bra scouting av Evertsson som visat grym fingertoppskänsla genom att värva Joel. Dessutom bra och modigt ledarskap av Sam Hallam att ge honom rätt roll i laget, trots att han var ett oprövat kort.

Jag tycker att det är kul med den här typen av sagor där allt inte är som vanligt. Det är inte den klassiska ordningsföljden med att gå via Hockeyallsvenskan till SHL. Sen är det givetvis så att det inte är alla Division 1-spelare som bara kan gå rakt in i SHL och prestera. Det krävs något alldeles extra för att klara av det steget. Joel har det där lilla extra! Jag hade på känn att Joel kunde bli en positiv överraskning redan när jag tippade Växjö Lakers som etta i min SHL tabell.

Även spelarna i det egna laget är imponerade över hur snabbt och bra Joel anpassat sig till sitt nya lag. Så här säger backkollegan och Växjö Lakers egna saxofonspelare Eric Martinsson om Joel:

”Jag tycker han ser väldigt spännande ut! Joel har en grym blick för spelet och ett bra skott. Han har hela ”paketet” med skills som bara ett fåtal spelare har! Han kommer växa desto mer matcher han spelar…”

Vi får se om Martinsson får rätt och om Joel fortsätter ta steg under året. I vilket fall som helst är det kul med dessa framgångssagor och det visar även att det finns olika vägar att gå för att nå till SHL. Ska bli otroligt spännande att se Joels utveckling!

À Bientôt,
Andrée