”Sprider kärlek över hela hockeysverige”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Sprider kärlek över hela hockeysverige”

Oskarshamn är i SHL och deras magiska resa sprider kärlek över hela hockeysverige. Oskarshamn var inför säsongen tippat som ett mittenlag i den allsvenska tabellen. Tränarna i de olika allsvenska föreningarna hade till exempel laget på en åttonde plats. Jag kan ärligt säga att jag inte har sett jättemånga av lagets matcher under säsongen och blev väl först kär i laget nu under slutspelsserierna. Först mot AIK och framför allt nu mot Timrå. Men det räckte.

Laget från Döderhultsvik har med sin starka tro på sig själva vuxit till ett omutligt småländskt kompisgäng. Ett kompisgäng där ett par flak Åbro öl är fullt tillräckligt att festa loss på efter ett SHL-avancemang. Ett kompisgäng där hemmaomklädningsrummet och dess standard påminner om vissa SHL-lags toaletter. Ett kompisgäng där det är okej att ha lite hull på kroppen och inte nödvändigtvis bära runt på varken ett sex- eller åttapack. Ett kompisgäng som gav Benny ”Zigge-Zagge” Boqvist möjlighet att glänsa i bästa sändningstid, och som han gjorde det. Ni som såg Oskarshamns materialare i omklädningsrummet efter matchen kan inte annat än smajlat. När han i en bakåtlutad gymnastisk rörelse dränks av en Åbroburk, är det ren och skär tv-underhållning.

Oskarshamn är ett kompisgäng som visat att man med små medel kan åstadkomma stora hjältedåd. Laget har spelat på ett sätt som gjort att samtliga i hockeysverige imponerats. Laget har tack vare sitt underhållande spel till och med charmat alla tvivlare. Alla tvivlare som menar på att lagen från Hockeyallsvenskan inte håller måttet. Tvivlare som tycker det vore bäst med en stängd liga. Tvivlare som inte förstår att det är precis sådana här skrällar som gör sporten fantastisk. Det är skrällar som Oskarshamn som bevisar att allt är möjligt, If you believe!

Jag vet att det är ett lag till som avancerat till SHL. Ett lag som egentligen gjort en ännu mer anmärkningsvärd resa under säsongen än Oskarshamn. Ett lag som var lika uträknat som min Stockholm maraton-startplats är den 1 juni. Fram tills Roger Melin dök upp. Det måste finnas få tränare som man unnar sådan framgång. Jag har bara hört gott om Roger Melin och förstår att han har förmågan att få ihop de flesta sargade grupperingar. Grattis Roger!

Grattis till Leksand och till halva hockeysverige som håller på det blåvita laget. Nu har ”knätofsarna” som Leffe Strömberg skämtsamt (jag skrattade aldrig) ofta kallade Leksand, en stor möjlighet att etablera sig i SHL. Thomas Johansson är som klippt och skuren som GM och jag tror framtiden är ljus för Leksand.

Att Jon Knuts står med skridskorna på mitt i natten och firar med fansen är ta mig tusan en klassiker. Att det dessutom verkar vara en sådan jäkla go och ödmjuk kille gör allt så mycket mer kärleksfullt. Vi kommer få två nya lag i SHL nästa säsong. Det väljer jag att fokusera på och glädjas åt istället för att sörja med lagen som fick lämna. Jag är säker på att de kommer igen.

Nu kan vi fokusera på SHL-slutspelet framgent och tacka för all underhållning som Leksand, Mora, Timrå & Oskarshamn har givit oss. Tack för alla minnen!

À Bientôt