Så var de bara fyra…

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Så var de bara fyra…

Ja, då var kvartsfinalerna avgjorda. Vilka hejdundrande matchserier det har varit! Många förutspådde att det kunde bli ett jämnare slutspel än på väldigt länge, och det verkar som att kan bli så. Att åttonde laget i grundserietabellen, Malmö Redhawks, slår ut seriesegrarna Växjö Lakers är ett kvitto på just detta, att alla lag kan besegra varandra. Nu är det bara fyra lag kvar och det är dags för semifinaler i årets slutspel.

Semifinal 1: HV71- Malmö

HV71 dansade sig igenom kvartsfinalserien likt en bekväm vals, där de på ett oerhört imponerande sätt slog ut Färjestad i fyra raka matcher. Nu ställs de mot ett Malmö Redhawks som gjorde det nästan ingen förväntade sig och slog ut Växjö Lakers i sin kvartsfinal.

Båda lagen är i den så kallade ”zonen” där det mesta av respektive lags spel stämmer. Puckarna studsar ofta rätt och allt bara flyter på. Malmö har en liten fördel på målvaktssidan där de kan alternera mellan två så pass bra målvakter som Oscar Alsenfelt och Christopher Nihlstorp.  HV71 har också en grym målvakt i Linus Söderström men skulle han svikta (vilket inget tyder på än så länge) har man ett mer osäkert kort i Fredrik Pettersson-Wentzel som andremålvakt. Malmö har också i mina ögon ett bättre powerplay än HV71 med fler alternativ i sina uppställningar. Fart dödar och får HV71 upp den fart man höll i kvartsfinalen och slutet på grundserien, så får Malmö det svårt. Malmö har en del ånglok där bak som är råstarka i det fysiska spelet, men som kan ha lite svårt att hänga med i svängarna när det går fort. Lyckas Malmö att få ner farten på HV71 kan Skånepågarna mycket väl ta sig vidare till SM-final.

Malmö vinner med 4-3 i matcher och tar sig därmed vidare till final.

 

Spela på semifinalerna här. 

Semifinal 2: Frölunda- Brynäs

Frölunda stod för en mäktig upphämtning mot Skellefteå i en otroligt välspelad kvartsfinal. Att slå Skellefteå i tre raka matcher när de hade kniven mot strupen, det är ett styrkebesked som heter duga. Jag har själv under sista delen av grundserien tvekat lite på Frölunda och deras kapacitet. Nu bevisade de att de verkligen blir att räkna med i år igen! Frölunda var outstanding fram till januari i grundserien och spelar de som de gjorde då, finns det inget lag som kan stoppa dem. Frölunda har bra spelare på samtliga positioner och kommer att utmana Brynäs på ett sätt som Linköping inte mäkta med under kvartsfinalserien.

Brynäs var bättre än Linköping hela kvartsfinalserien och tog sig helt klart rättvist vidare till semifinal. Brynäs är ett roligt lag att titta på. Laget sprudlar av offensiv kvalité och spelar en publikfriande hockey. Den är inte bara kul att se på, utan den är effektiv också. Jag hade ett frågetecken på Brynäs målvaktssida inför kvartsfinalen men det frågetecknet har förvandlats till ett utropstecken. David Rautio har visat upp ett spel vi inte såg under grundserien och leder målvaktsligan i slutspelet! Det är precis detta som behövs för att gå långt i ett slutspel, någon som helt plötsligt spelar på en nivå som ingen sett från personen tidigare. Stort orosmoment är det dock kring hur allvarligt skadad Jesper Jensen är. Dansken är en viktig kugge i den fruktade förstakedjan för Brynäs och det blir givetvis ett tungt avbräck om han inte är 100 % fri från skadebekymmer.

Frölunda vinner med 4-2 i matcher och tar sig därmed vidare till final.

Spela på semifinalerna här. 

À Bientôt,

Andrée