”Ren uppvisning i att läsa sönder motståndaren”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Ren uppvisning i att läsa sönder motståndaren”

Mora imponerade stort på mig igår när man enkelt slog Rögle hemma med 4–1. Det var en ren uppvisning i att läsa sönder sin motståndare. Coachseger kallas det också för. Mats Lusth hade en tydlig strategi för hur hans mannar skulle gruppera sig. Ligg på Rögles backar och stör dem tidigt i deras uppspelsfas var en tydlig riktlinje från en silvergrå (en kombination mellan Ravanelli och Grönborg) Moratränare.

Rögle blev stirriga och lyckades inte spela sig ur stressen som kom från anstormande Morakillar. Det gjorde att skåningarna blev passiva och ofta spelade fast sig i sin egen zon. Mora har verkligen importer som bidrar för tillfället. Härförare som Rowe, Abbott och Keränen dominerar på isen i princip i varje byte. Mora har elva poäng upp till topp tio. Jag vet att det är ett glapp men i år verkar allt kunna hända, så räkna inte bort Mora.


Kolla in helgens SHL-odds


Örebro fick med sig en poäng mot Linköping borta efter att ha kvitterat med 40 sekunder kvar och det var inte bara en poängräddare. Det var mycket mer än så. Det var en psykologiskt extremt viktig kvittering. Örebro har under december tappat 3–0-ledning två gånger (Brynäs och FBK). Det svider, det värker, det bryter ned och det tär på den mentala styrkan. Även om Örebro fått med sig poäng i båda dessa matcher upplevs det som förluster. Nu hamnar gårdagens tappade 3–0 ledning lite i skymundan av den sena kvitteringen. Starkt att ändå mobilisera kraft trots den mentala härdsmälta som lär ha infunnit sig hos många av spelarna. Nu möter man Mora hemma på lördag i en hyperintressant streckmatch.

Luleå ångar på genom segern i Jönköping igår. Det känns som vi faktiskt får börja inse Luleås förmåga. Jag har gått och väntat på en formsvacka eller att andra lag ska gasa förbi Luleå i tabellen. Det kan jag nog lägga ner då Luleå allt mer känns som ett topp tre-lag. Karl Fabricius gjorde tre poäng och bidrog i allra högsta grad till segern igår. Jag gillar Karl. Han är en riktig hockeyarbetare som ALLTID gör sitt jobb. Jag har fått för mig att du kan väcka honom mitt i natten och be om att forechecka en trött motståndarback. Helt säker på att han hade sprätt igång i nattmössan och tacklat upp dig mot garderoben innan du ens hunnit blinka. En lojal spelare som utför ett fullgott arbete oavsett var du placerar honom. Forward, bänknötare, läktarproffs, speaker eller vaktmästare spelar ingen roll. Fabricius skrivs det inte många rader om i media. Det är därför extra kul med dagens rubriker. Gammal är äldst! Kul!


Du missar väl inte premiären av Fimpens resa? Kolla in hela avsnittet nedan


Ett uttryck som jag hörde en del från gårdagens omgång var ”stå på hälarna”. Uttrycket betyder egentligen att ”Vi var inte bra idag och var inte tillräckligt förberedda för match. Vi var inte med på när motståndarna skruvade upp tempot utan stod bredvid och agerade fågelholkar”. Egentligen en ganska kass undanförklaring till en dåligt utförd match. Men häluttrycket kommer leva kvar oavsett väl filade eller spruckna hälar.


Omgångens hattrick i målvaktsnollor:

Mantas Armalis – SAIK, Adam Werner – FBK & Joel Lassinantti – Luleå. GRATTIS!


Omgångens hjärnsläpp nummer 1:

Dan Pettersson tackling på Rodrigo Abols. I ryggen med tydlig kontakt rakt bakifrån. Inte snyggt och definitivt respektlöst! Avstängning lär vänta…


Omgångens hjärnsläpp nummer 2:

Jesse Virtanens crosschecking på Patrik Westerholm. Den är inte hård men är rakt i nyllet. Onödig.


Omgången hjärnsläpp nummer 3:

Simon Ryfors & Erlend Lesunds fight mellan Mora och Rögle. Inga känslor tidigare i matchen och helt plötsligt ett krystat slagsmål. Kändes lite såddär. Hade jag varit Lesund hade jag bara skrattat åt Ryfors försök till att tagga igång sitt lag. Lesund kommer lära sig att i framtiden inte gå på ett sådant enkelt lockbete.


Omgångens pin-nål var den som Mats Lusth hade på kavajen. Det såg ut som han skulle käka upp nålen varje gång han kommunicerade med Hermansson på läktaren. Täckningen i arenan gör väl att man måste tala nära micken, väldigt nära.

I kväll laddar vi för Brynäs-Djurgården då SHL rullar vidare. Kan inte bli bättre fredagsunderhållning!

À Bientôt