”Redan ifjol tyckte jag det såg segt ut”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Redan ifjol tyckte jag det såg segt ut”

Efter ett långt och segt uppehåll är det ikväll äntligen dags för SHL-omgång igen. Jag tycker inte vi behöver nämna allt för mycket om landslaget och om den prestationen. För min del har jag svårt att tagga igång för dessa turneringar som förekommer ett världsmästerskap.

Samtidigt tycker jag det är viktigt att de finns. Framför allt för att ge spelare som får chansen en biljett till att utvecklas mer och skaffa sig nyttig erfarenhet. Men faktiskt även för våra ungdomar som får en framtidstro och en dröm om att en gång i tiden få dra på sig landslagströjan. Det ska vi inte förakta.

Det är alltid lika intressant i omstarten efter ett uppehåll. Det är som om kapitel två drar igång. Det som presterats kan ingen ta ifrån någon, men det kommer förmodligen ske ändringar i både tabell och i prestationer. Kommer de lagen som avslutade starkt inför uppehållet lyckas med att bibehålla den goda formen. Här tänker jag framför allt på Linköping som lyckades plocka fem av sex poäng inför uppehållet. Kvällens match mot Leksand är hyperintressant. Ska Linköping lämna jumboplatsen är det här en match man ska vinna.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på veckans SHL här


Lag som var i kris inför uppehållet har nu allt att vinna. Det kan ta mig tusan knappast bli så mycket sämre för lag som Djurgården, Växjö och IK Oskarshamn. Djurgården har plockat in artisten Dick Axelsson för att försöka spetsa till offensiven lite. Ja, varför inte. Det kan ju inte bli sämre. Axelsson är en karaktär som kan behövas och som kan bidra. Frågan är bara om hans fysiska status är tillräcklig. Redan ifjol tyckte jag det såg segt ut och frågan är om det kommer se ännu trögare ut i år. Dock har han definitivt kvaliteter den gode Axelsson.

Djurgården får en riktigt utmaning ikväll då man tar emot Luleå. Får Luleå ledningen dränker dem hela Hovet i loctite och stänger igen butiken. Här gäller det att Djurgården får första målet.

Om vi nu pratar Luleå, har kanske den mest uppmärksammade nyheten under uppehållet varit Robin Kovács förmodade underskrift för Örebro till nästa säsong. Gör inte Kovacs poäng de första tre matcherna kan han lika gärna börja fundera på att hitta en lösning redan nu, Det krävs en sinnessjuk karaktär att spela vidare i en klubb som man redan gjort klart för att lämna. Frågan är om Kovács är den typen. Personligen tycker jag det är väl tidigt att börja signa för andra klubbar redan i början på november. Kovács hade nog kunnat hittat ett bra jobb även lite senare.

Växjö plockade in Erik Källgren för att backa upp sitt för tillfället bleka och halvskadade målvaktspar. Dessutom värvade man finske backen Miika Koivisto från schweiziska Bern. Jag gillar bägge värvningarna. Koivisto är en rutinerad bra back som kommer göra skillnad i Växjö. Källgren är en chansning och många kanske höjde på ögonbrynen när den värvningen presenterades. Jag tror Källgren kommer kastas rakt in i hetluften. Sportchefen Henrik Evertsson var målvaktstränare under min tid i Lakers så han har definitivt koll på sitt nyförvärv. Växjö är helt beroende av sitt målvaktsspel för tillfället. Blir det stabilitet där kommer laget att börja klättra uppåt i tabellen.


Till kvällens odds


IK Oskarshamn kommer fortsätta sin resa mot jumboplacering. Nu har man gjort lite omorganisation och tagit in Thomas Fröberg som general manager. Det för att backa upp kritiserade och egentligen degraderade sportchefen Daniel Stolt. Klubbchefen Martin Åkerberg uttalade sig genom att konstatera att laget underskattat skillnaden mellan Hockeyallsvenskan och SHL. Underskattat? Hur är det möjligt? Börjar fundera på om det är ett studiebesök allt det här med IKO i SHL.

Annars är det fler intressanta matcher ikväll där Frölunda-Örebro sticker ut i ett riktigt toppmöte. Kan Örebro fortsätta med att vara ligans stora överraskning? Som det känns just nu är det faktiskt mycket som talar för det.

Äntligen är vi igång igen!

À Bientôt