”Paniken bryter ut och den triggas i båset”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Paniken bryter ut och den triggas i båset”

I går spelades två matcher i SHL. Ändå känns det som att fokus ligger på hur det här ska sluta. Nu är vi uppe i 19 uppskjutna matcher och det lär bli fler. Eftersom Skåne för tillfället är ett pandemicenter var det föga överraskande att Rögle igår deklarerade smittade spelare.

Det var dessutom ganska många vilket tyder på att Rögle blir nästa lag i att stänga ner verksamheten ett tag. Det kommer innebära fler uppskjutna matcher. Rögle stångades till exempel mot Örebro i ett kul toppmöte så sent som i lördags. Är Örebro möjligtvis nästa lag på tur? Det är störigt att behöva nämna pandemins uppätande av SHL varje gång. Men det blir inte direkt bättre. Tänkte även igår på att vad är det egentligen som säger att redan drabbade lag inte åker på en sväng till? Jag menar, där finns spelare som inte haft eller som kan bli smittade igen. Vi har i mina ögon snart kommit till en ände.


Igår satt jag och fokuserade på Leksand i hemmamötet mot Frölunda. Leksand bröt Frölundas segersvit likt ett brungräddat Leksands knäckebröd. Frölunda var pinsamt loja. Jag har helt ärligt aldrig sett dem så nonchalanta. Det är ovanligt då Frölundas igenkännande är raka motsatsen till glidande och icke påkopplat beteende.

Nu var Leksand samtidigt otroligt bra. Det var längesedan jag såg dem så bra, eller frågan är om jag någonsin gjort det faktiskt. Leksand vann 99 av 100 närkamper i matchen. Leksands spel var fruktansvärt gediget. Hellkvist börjar nog få laget att förstå kapaciteten de besitter. Hade en gammal tränare som alltid snackade om att nu skulle vi upp och dänga till knätofsarna innan vi hoppade på bussen mot Dalarna. Knätofsarna lär för tillfället studsa i segerdans runt omkring i stugorna.

Den tränaren hamnade för övrigt sen i just Leksand och oklart är om han införskaffade några tofsar eller inte. Jag är i alla fall ordentligt imponerad av Leksand som inte bara har en förstakedja. Laget har börjat få ordning på sin defensiv som varit ordentligt ihåligt sista åren. Nu är man mer kompakta, ligger på rätt sida, vrider på skallarna och offrar sig. Att täcka skott vid 4–0-ledning i mitten på tredje perioden sänder verkligen rätt signaler. Nu vinner man med 4–0 mot Frölunda och håller nollan för första gången i år.


Lyssna på veckans SHL-podden

Spela på SHL


Skellefteå gjorde en sjuk tredje period på Hovet där man lyckas gå från 0–2 till 2–2 och dessutom var man ganska nära på att avgöra. Det var en extrem överkörning där Djurgården hamnade tillbakapressat gång på gång. Nu ska det kommas ihåg att Djurgården var klart bättre än Skellefteå i första och andra perioden och mycket väl kunde haft större ledning inför den tredje.

Nu avgör kapten Josefson i förlängningen och ger extrapoängen till Stockholm. Det är verkligen intressant då ishockey är en sport där varje period kan ha så olika skepnader. När vågen har börjat att skölja är det så oerhört svårt att ta sig ur den. Paniken bryter ut och den triggas dessutom i båset.

Det är lite som när man säger till barnen, gör nu inte det där. Det första som händer är att barnet gör precis det där. Det är likadant i båset under en match. Håll i pucken killar och få ingen panik är ofta vanliga direktiv. Det slutar oftast med bortsprätta puckar och panik. Panik som mynnar ut i konstanta felbeslut som till slut straffar en hårt. Det är inte lätt att ta sig ur vågen och där får tränare och spelare med rutin en enormt viktig uppgift i att påverka till lugn.


Nya tag ikväll med match mellan Oskarshamn och Linköping.

Håll avstånd och ta hand om varandra!

À Bientôt