Mästarna ska koras…

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Mästarna ska koras…

I eftermiddag står hockeysverige stilla! SM-finalerna har bjudit på underhållning på allra högsta nivå och i eftermiddag spelas den sjunde avgörande matchen. Det är faktiskt lite sorgligt att det är sista matchen i den här otroliga finalen, men vi får passa på att njuta av den magnifika avslutning de båda lagen säkerligen kommer att bjuda på. Lagen har kämpat en hel säsong och till slut kommer det att avgöras i en enda match där allt ställs till sin spets. Ett helt fantastiskt scenario!

HV71 gjorde en kanonmatch i torsdags och hade avgjort matchen redan i första perioden när de gick fram till en 3-0 ledning… trodde vi! Herre gud så spännande det blev till slut! Brynäs vaknade till liv och bevisade återigen att det inte går att ge dem ett enda halmstrå utan att det straffar sig, vilket det höll på att göra för HV71. Jag skrev inför match 6 att om HV71 skulle vinna, behövde vissa bitar i spelet stämma bättre:

  • Linus Söderström behövde spika igen, och det gjorde han.
  • HV71 behövde göra mål i powerplay, vilket de gjorde, och dessutom två stycken.
  • Fler spelare behövde kliva fram i Thörnbergs frånvaro, och det gjorde de. Spelare som Christensen, Bengtsson och Reese gjorde sina bästa matcher i finalserien precis när det behövdes som mest.

Gävlepubliken gjorde verkligen allt för att de skulle få fira tillsammans med sina hjältar och stämningen på läktaren höll högsta klass i början. Det var som ett mellanstadiedisco! Alla som har varit på ett mellanstadiedisco vet hur det brukar se ut. Det byggs upp en hög förväntan inför något spännande och kul som ska ske på kvällen, precis som det gjordes i Gävle i torsdags. När man sedan anländer så är det lite nervöst och stelt i början, och stämningen är därefter. Speciellt blir det så om någon tar initiativet före dig och verkar ha hur trevligt som helst. Det var så det kändes efter HV71:s starka inledning där de verkligen tog initiativet och hade mycket trevligt på isen. Det är lätt att du själv blir lite passiv, precis som Brynässpelarna blev, och hamnar stående i en hörna där du spanar in en potentiell danspartner men inte vågar ta något initiativ till att bjuda upp. Det var inte förrän hemmaspelarna vågade bjuda upp som det började hända saker med stämningen i arenan. Helt plötsligt dansar alla samtidigt och alla i arenan är euforiska. Den stämningen höll på att ge kvittering för Brynäs, men i slutändan var det ändå HV71 som fick den sista dansen och åkte hem mest nöjda när musiken tystnat.

kommer det vara en grym stämning i Kinnarps. Det är sjunde avgörande matchen i en SM-final, det är lördag och det är en bra tid för match vilket gör att HELA familjen kan följa den. Själva taktiken för lagen kan vi lägga åt sidan i det här läget. Det handlar helt enkelt om att lyckas med att prestera som bäst när det gäller som allra mest. Lagen kan varandra utan och innan och inga taktiska överraskningar kommer att dyka upp. Det är det mentala spelet som blir avgörande. Laget som hittar den bästa balansen mellan att vara kylig, och ändå fruktansvärt aggressiv, kommer att vinna.

Jag ger mig faktiskt inte på att tippa utgången idag. Jag tänker bara sitta och njuta och känna mig tillfreds med att älska sporten ishockey. Du kan inget annat än att just älska ishockey när det sett ut som det gjort i den här finalserien, och i eftermiddag nås kulmen på en lång väntan. Ett av lagen åker ikväll runt med guldhjälmar på isen och kramar varandra i ett enormt lyckorus, men vilket det blir återstår att se. Må bästa lag vinna!

À Bientôt,

Andrée