Le grand finale

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Le grand finale

Vi är nu framme vid årets final i SHL. Det blir HV71 som ställs mot Brynäs i bäst av sju matcher. Det var inför säsongen inte många som tippade att det skulle vara de här två lagen som skulle göra upp om guldet. Det blir en repris på SM-finalen från 1995 där nuvarande HV-tränaren Johan Lindbom i förlängningen i den avgörande femte matchen, sköt SM-guldet till Jönköping. Jag glömmer aldrig när jag efterliknade Lindboms målgest, kasade på knäna genom min mormors vardagsrum. Lindbom hade spelat ett par säsonger i min moderklubb Tyringe i början på 90-talet, så jag hade väl lagt namnet på minnet och hade därför vid det tillfället lite extra sympatier för Jönköpingslaget. 

Under hela den här säsongen har jag personligen tyckt det varit kul att titta när såväl HV71 som Brynäs spelat ishockey. De båda lagen har haft en fart och en frenesi i spelet som tillfredsställer de flesta åskådare och hockeyälskare och jag har därför höga förväntningar på årets final. Jag tror att det kommer bli en riktigt spännande och sevärd tillställning.

Brynäs var uträknade mot Frölunda och såg faktiskt ut som ett besegrat lag ett tag under semifinalen och det är därför så grymt imponerande att de lyckas studsa tillbaka och ändå ta sig vidare. Att vinna en sjunde avgörande match på bortaplan i ett kokande Scandinavium tyder på kyla och karaktär. Brynäs kommer till finalen med en känsla av att de faktiskt kan vinna allting. Jag tror att det har varit mycket av det-kan-gå-känsla i laget och via vinsten över Frölunda fick de verkligen ett kvitto på att det kan gå. De är definitivt tillräckligt bra för att vinna!

HV71 har spelat fyra matcher mindre än Brynäs och har haft en betydligt mer bekväm resa till finalen. Det behöver inte betyda någonting men kan vara till fördel om det blir en lång matchserie. HV71 är det lag som imponerat mest på mig i årets slutspel och jag håller dem som favorit till att ta guldet. Laget har några fler producerande spelare än vad Brynäs har, och de har en målvakt som känns mer stabil.

För att höra lite om hur snacket går i Jönköping slog jag en signal till forne lagkamraten Ted Brithén. Han säger bland annat så här: ”Vi har absolut inte presterat vår bästa hockey än men vi har hittat vägar för att vinna. I finalen hoppas vi givetvis att vi ska få till prestationer som är bra över 60 minuter.”

Har HV71 en nivå till i sitt spel så tror jag att de blir övermäktiga för Brynäs. Det ska bli oerhört spännande att följa årets final och nu återstår det att se vilket lag det till slut är som får hissa pokalen. Let the game begin…

Läs hela intervjun med Ted Brithén här.

À Bientôt,

Andrée