Lakers resa från pop-lag till mästare

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Lakers resa från pop-lag till mästare

Växjö Lakers segersvit i SHL stannade vid elva segrar. Att vinna elva raka i SHL, där man varje match stöter på bra motstånd, är oerhört imponerande! Lakers har tack vare denna segersvit placerat sig tillsammans med Frölunda i toppen på SHL-tabellen, och mycket talar för att det är just dessa två lag som gör upp om SM-guldet senare i vår.

Lakers resa är magisk! De har etablerat sig som en av de ledande ishockeyklubbarna i Sverige, men så har det inte alltid varit. Jag spelade i Lakers 2003-2006. Då var vi nykomlingar i Allsvenskan och var enligt många ett så kallat pop-lag, förknippade med lukten från popcornsmaskinerna som var utplacerade vid sarghörnen. Många var av åsikten att det skulle fungera ett tag och att verkligheten sedan skulle hinna ikapp. Men det visade sig bara vara början. Lakers gick på tio år från att vara en medioker allsvensk klubb med en trälada (gamla Växjö ishall) som hemmaborg, till SM-guld i toppmoderna Vida arena.

150423 VŠxjšs spelare jublar efter final 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan VŠxjš och SkellefteŒ den 23 april 2015 i VŠxjš. Foto: Joel Marklund / BILDBYRN / kod JM / 86984

Växjös guldlag säsongen 2014/15.

Under min tid i Lakers fick jag lära känna människor som visade ett extremt engagemang och hjärta för klubben. Många av dessa är dessutom fortfarande kvar och bidrar med den sanna själen i Lakers, vilket är en av anledningarna bakom framgångarna. Människor bryr sig och engagerar sig i och kring Växjö Lakers. Det finns två herrar jag vid namn gärna vill lyfta fram; ordföranden Anders Öhman och sportchefen Henrik Evertsson. Öhman har via sitt starka entreprenörskap och sina kontakter i näringslivet varit en starkt bidragande orsak till att Lakers 2008 undvek konkurs för att sedan börja sin framgångssaga. Evertsson har visat en fingertoppkänsla med sina värvningar och bidrar år efter år till att tränarstaben får de bästa förutsättningar till framgång. Evertsson dök upp under min sejour i Växjö som assisterande tränare. Han fick mig att inse hur mycket träning det krävs för att bli en vass målskytt, och all extra träning han gav mig hade jag stor nytta av i min framtida karriär. Evertsson ger hockeynörden ett ansikte och han kan ibland upplevas lite arrogant, men när man lär känna honom är det en härlig karaktär.

Trygghet, pondus och ödmjukhet

En av Evertssons absolut bästa värvningar är nuvarande Lakerstränaren Sam Hallam. Hallam utstrålar precis det som en modern ledare ska göra. Trygghet, pondus och ödmjukhet i kombination med bra mediehantering gör honom till en av SHL:s bästa tränare. Han har en förmåga att alltid ge ett respektfullt och smart intryck. Han fokuserar inte på domare eller motståndare utan på lagets egna insats och hur den kan förbättras. Att Lakers byggt upp sin organisation och kontinuitet kring en ledare som Hallam förvånar mig inte!

Tittade förresten på intervjun med Sam Hallam flera gånger efter matchen mot Rögle i tisdags, och blir än mer imponerad av honom. Han var extremt ärlig och kritisk mot lagets insats. Givetvis var han innerst inne nöjd med vinsten men absolut inte med lagets prestation. Han avslutade med att påpeka att han skulle skälla på spelarna imorgon och inte direkt efter matchen. Tycker det är smart att analysera och få denna matchen att sjunka in innan man delger sin kritik till laget. Visar kompetens och bra ledarskap.

161203 VŠxjšs trŠnare Sam Hallam blir intervjuad av cmore under ishockeymatchen i SHL mellan BrynŠs och VŠxjš den 3 december 2016 i GŠvle. Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118

Sam Hallam.

Lakers har fått mycket kritik i att man inte har några spelare från de egna leden i A-lagstruppen. Nu har föreningen bestämt sig för att ändra på det, och håller på att bygga upp sin juniorverksamhet. Detta i kombination med ett bra A-lag, grym publik och bra ekonomiska förutsättningar gör att de på allvar ger sig in i kampen om att bli Sveriges ledande ishockeyförening. Jag tror att vi kommer få se Växjö Lakers i toppen av SHL under många år framöver. Grattis till en otrolig resa!

Revanschsuget Frölunda

Men först och främst väntar en ny seriefinal mot Frölunda. Det var bara ett par veckor sedan sist lagen möttes i Vida Arena och då gick Växjö segrande ur den striden med 4-1. Båda lagen har värmt upp med att besegra Rögle i Ängelholm med 4-3. Inget av lagen imponerade men hittade via ett sent avgörande en väg till tre poäng. Växjö känns som det formstarkaste laget , men Frölunda är säkert intresserade av revansch från förlusten senast de möttes.

Håll ett extra öga på Johan Sundström i Frölunda och Pontus Netterberg i Växjö. Sundström är oerhört poängstark, och Netterberg gjorde två mål senast mot Rögle. Är det kanske någon av dessa herrar som avgör seriefinalen?

À Bientôt,

Andrée

 

Växjö-Frölunda är Veckans match på NordicBet.
Läs Johan ”Mr Madhawk” Svenssons uppsnack och kolla in mängder av specialodds här.