Kvartsfinaldags

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Kvartsfinaldags

Kvartsfinalerna är på ingång och nu kan ingen påstå annat än att slutspelet verkligen börjar. Alla matcherna spelas i bäst av sju och vi har fyra otroligt spännande kvartsfinaler att se fram emot. Det var längesedan vi hade en sådan jämn nivå på kvartsfinallagen och så svårtippad utgång. Det ska verkligen bli kul det här och jag hoppas nu att publiken fyller arenorna där ute till max för att få den atmosfär som matcherna förtjänar. Åttondelsfinalerna gav en fingervisning på vad som komma skall så nu höjer vi pulsen ytterligare en nivå!

Kvartsfinal 1: Frölunda HC – Skellefteå AIK

Simon Hjalmarsson och Bud Holloway. 

Det blir en repris på fjolårets SM-final direkt i kvartsfinal 1. Frölunda och Skellefteå har i många år varit mycket framgångsrika och varit starka kandidater till ett SM-guld.  I år kommer däremot ett av lagen att åka ur redan i kvartsfinalen. Det finns alla ingredienser för att det här ska bli en fantastisk matchserie.

Jag var kring juletid helt säker på att Frölunda skulle ta hem SM-guld. Jag är inte alls säker på det längre eftersom lagets formkurva varit väldigt varierande. Spelar Frölunda på sin absolut högsta nivå kommer Skellefteå få det väldigt svårt att kunna stå emot. Skellefteå lever mycket på sina spetsspelare och vi får se ett par intressanta dueller i Joakim Lindström vs. Johan Sundström och Oscar Möller vs. Casey Wellman. Sedan gammalt har Bert Robertsson och Roger Rönnberg en mycket speciellt relation till varandra som kryddar kvartsfinalserien ännu lite extra.  Jag tror att Frölundas bredd och mer spets på fler positioner blir avgörande, vilket gör att de vinner den här kvartsfinalen.

Mitt tips: 4-2 i matcher till Frölunda (odds: 6.05).

Kvartsfinal 2: Linköping HC – Brynäs IF

Jacob Blomqvist och Garret Roe.

Det här kommer bli en otroligt jämn kvartsfinal som jag tror kommer att gå till en sjunde avgörande match. Båda lagen har extremt bra offensiva spetskvaliteter. För Linköping gäller det att få stopp på Brynäs fruktade förstakedja vilken utan tvekan är seriens främsta och som tillsammans stod för 128 poäng under grundserien. I den här matchserien tror jag målvakterna kommer bli helt avgörande. Brynäs känns mer instabila på den posten då de inte ens har en uttalad förstemålvakt. Linköpings tränare Dan Tagnes har sin största utmaning i att få alla sina offensiva spetsspelare att även göra det så kallade grovjobbet. Får han det, blir Linköping oerhört svårslagna. Jag tror att Linköping drar det längsta strået eftersom de har en bättre målvakt.

Mitt tips: 4-3 i matcher till Linköping (odds: 4.70).

Kvartsfinal 3: Växjö Lakers – Malmö Redhawks

Cristopher Nihlstorp och Dennis Everberg. 

Växjö får efter sin grundserie bära favoritskapet till att ta hem SM-guldet i år. Första anhalten blir ett Malmö som på ett komfortabelt sätt besegrade Luleå i åttondelsfinalen. Växjö har på pappret det bästa laget, och har spelare och ledare som tidigare varit med och vunnit. Växjö är som en maskin som aldrig tankar med bromsolja utan den bara gnuggar på. Går det inte grus i maskineriet bör man slå Malmö.  Jag vill ändå höja ett varningens finger för Redhawks. Laget har en fin form, bra målvakt och ett bra powerplay. Det här är egenskaper som gör att laget faktiskt kan störa seriesegrarna.

Mitt tips: 4-2 i matcher till Växjö (odds: 4.65).

Kvartsfinal 4: Hv71 – Färjestad BK

David Ullström och Johan Ryno.

Färjestad lyckades ta sig vidare till kvartsfinal, efter en fantastiskt underhållande åttondelsfinal mot Djurgården. Laget sattes verkligen på prov och fick tömma sig totalt för att vinna. De har med sig positiv energi in i kvartsfinalen vilket jag tror de kan ha nytta av i de första matcherna. Jag har däremot en känsla av att Hv71 kommer ta över efterhand som kvartsfinalen lider och visa varför de positionerade sig på plats två i grundserien. Fortsätter Linus Söderström att agera som den målvaktsvägg han var i slutet på seriespelet, har man dessutom tryggheten försvarsmässigt.

Mitt tips: 4-2 i matcher till HV71 (odds: 5.20).

À Bientôt, 

Andrée