”Kul att se ungdomarna gå in och visa noll respekt”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Kul att se ungdomarna gå in och visa noll respekt”

Jacob Lilja fick i veckan sin misshandelsdom fastställd av hovrätten vilket innebär att hockeysverige fått ett prejudicerande fall på vad som är, och inte är, tillåtet på en ishockeyrink. Eller är det så enkelt? Blir det så att det från och med nu kommer hagla in anmälningar och åtal på spelare som gått över gränsen. Var går gränsen exakt på när det ska bli ett rättsligt fall? Det återstår en hel del frågetecken kring detta och som kommer att diskuteras i framtiden. Liljas crosschecking är ful och givetvis inte något som hör hemma på isen. Jag tycker straffet på 10 matchers avstängning som Lilja fick av hockeyns eget regelverk disciplinnämnden, var tillräckligt. Det hade räckt där liksom och om inte annat så hade det sparats en hel del skattepengar som gått åt till den oerhört långdragna rättsprocessen.

Samtidigt som jag plågade mig runt Lidingöloppet i lördags (fy för vad jobbigt) blev Rögle totalt överkörda av Skellefteå med 2-7 i sin hemmapremiär. Rögle blöder och efter tre raka förluster och 3-17 i målskillnad blåser det stormbyar i nordvästra Skåne. Det är förvisso långt kvar på säsongen men Rögles inledning är under all kritik. Dessutom verkar oturen med skador grina laget i ansiktet i år också. Lagets tilltänkta förstamålvakt Ville Kolppanen drabbades i veckan av hjärnskakning och är borta ett bra tag. Det gjorde att sportchef Anders ”Masken” Carlsson fick ge sig ut på panikartad målvaktsjakt. En jakt som slutade med att Justin Pogge värvades in. Kul för Emil Kruse att få in sin forne lagkamrat från BIK Karlskoga som ny kollega och jag tror att det kan vara en bra värvning. Kruse har inte på något sätt varit dålig utan har levererat det som man kan förvänta sig av honom. Han har däremot inte rutinen och kvalitéen att stå som förstamålvakt i ett lag där försvarsspelet just för tillfället inte fungerar. På lördag är det Skånederby i Ängelholm då Malmö kommer på besök. Ett Malmö som klädde av Rögle ganska ordentligt i premiäromgången då man vann med 5-0 på hemmaplan. Om Rögle vill vara mer än ett bottenlag i årets SHL är det dags att stoppa blödningen på lördag!

Satt och kikade på HV71-Karlskrona igår (3-2 efter straffar) och blev imponerad av ett par saker från den matchen. Karlskrona visade upp ett gediget klassisk bra bortaspel där man försvarade sig bra och var sylvassa i sina kontringar. Karlskrona har hittat mer och mer rätt i sitt grundspel och jag tycker att det ser bra ut. Spelarna har börjat hitta sina roller och arbetar hårt för varandra. Sen har Johannes Jönssons grymma målvaktsspel gjort att försvarsspelet fått den stabilitet som är så viktigt. Fortsätter Jönsson spela som han gör nu kommer Karlskrona fortsätta att plocka poäng framöver.

I HV71 fick vi se en ny ung talang visa framfötterna. 17-åringen David Gustafsson visade upp sig, och som han gjorde det. Målskytt och en riktigt positiv injektion i HV71. Kul att se ungdomarna gå in och visa noll respekt och bara köra. Sen vet alla vilken oerhörd skicklighet Sebastian Wennström har när det ska avgöras på straffläggning, som det till slut krävdes för att skilja lagen åt. Två läckra straffar gjorde att bonuspoängen hamnade hos HV. Kul för Sebastian att få en bra start då han missade stora delen av förra säsongen i Rögle och SHL tack vare skadebekymmer.

Att lyssna på C Mores expertkommentator Patrik Westberg är alltid en upplevelse. Igår briljerade han med uttryck som ”pang”, ”boom” och ”swish” vid Karlskronas 2-1 mål. Samtidigt som han kallade målskytten Morten Madsen för ”Gammeldansken” och berömde de fyra tillresta bortasupportrarna. Dessutom hade han gjort noga research på att man ska heta Johan för att bli anställd hos HV71 eftersom så många i föreningen heter just detta. Westberg visar alltid klass!

Sen är det största rubriken från veckan faktiskt från Hockeyallsvenskan. Supportergruppen Ultras Ljungby fick inte komma in på Ljungby Arena för att se fredagens match mellan Troja-Karlskoga. Ingen kan missat Björn Oldéens intervju med Trojas ordförande Pelle Wass om varför supportergruppen nekades. Jag har inte tillräcklig information för att säga verken bu eller bä om fascism, tröjfärger, ändrade logotypes, ultras eller allt annat som det diskuterats i media. En sak är säker, den intervjun skulle herr Wass säkert gärna haft ogjord och den borde lämpligtvis utförts av den säkerhetsansvarige som tog beslutet.

À bientôt,
Andrée