Jakten på Le Mat inleds….

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Jakten på Le Mat inleds….

Våren är den tid då solen stiger allt högre upp på himlen och smälter snön och isen. Många vårtecken syns när både växter och djur letar sig fram. För oss som älskar ishockey är det ett annat vårtecken som kittlar lite extra. Nu är nämligen grundserien i SHL 2016/2017 färdigspelad och slutspelet ska börja.

Spelarna odlar mäktig skäggväxt (de som kan), domarna höjer sin toleransnivå, publiken sluter upp kring sitt lag och allt sätts till sin yttersta spets. Det som hänt tidigare under säsongen är som bortblåst nu och det är nya förutsättningar som gäller. Varje byte, period och match betyder så mycket mer än under grundserien. Ursäkter för underprestationer eller sökande efter formkurvor finns inte. Ett slutspel innebär krig så det gäller att ta på krigsmunderingen och ge sig ut på slagfältet.

Årets slutspel är på förhand en väldigt öppen och svårtippad historia. Det känns som att det finns sex, sju lag som faktiskt kan blanda sig in i kampen om Le Mat. Lagen känns jämnare än på länge och alla kan verkligen besegra varandra vilket inte direkt gör att slutspelet blir mindre intressant att följa i år.

Min tippning av åttondelsfinalerna ser ut enligt följande:

Åttondelsfinal 1: Färjestad – Djurgården

Färjestad har tagit 10 av 12 möjliga poäng mot Djurgården i grundserien. Båda lagen är formstarka och har med sig positiva trender in i till åttondelsfinalen. Djurgården har spelat sista delen i grundserien med kniven mot strupen för att nå till slutspel. Färjestad har i sin tur krigat efter en direktplats till kvartsfinal. Målvakterna kommer att vara avgörande där både Stefan Steen i Färjestad och Adam Reideborn i Djurgården har visat grym form i slutet. Den som vinner denna kamp kan mycket väl ta sitt lag vidare till kvartsfinal.

Jag tror Djurgården vinner med 2-1 i matcher.

Spela på Färjestad-Djurgården här:

Färjestads Joel Eriksson Ek och Djurgårdens Axel Jonsson Fjällby. Foto: Bildbyrån. 

Åttondelsfinal 2: Malmö – Luleå

Lagen har spelat jämnt mot varandra under grundserien, med en knapp fördel för Malmö med 7 av 12 tagna poäng. Malmö har varit klara för åttondelsfinalen ganska länge och har, kanske i brist på motivation, blandat bra med mindre bra prestationer på slutet. Luleå hade höga förväntningar på sig inför säsongen och trots att man inte levt upp till dessa så når man ett slutspel. Luleå är starka på hemmaplan i Norrbotten och vinner sin hemmamatch men Malmö har via sitt giftiga powerplay sitt solida målvaktspar en fördel som jag tror blir avgörande.

Jag tror Malmö vinner med 2-1 i matcher.

Spela på Malmö-Luleå här.

Luleås Brendan Mikkelson och Malmös Robin Alvarez. Foto: Bildbyrån.

À Bientôt

Andrée