”Jag sov väl typ sex timmar de första tre dagarna”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Jag sov väl typ sex timmar de första tre dagarna”

Andreas Borgman värvades inför säsongen till HV71 ifrån allsvenska Västerås. Sportchefen Johan Hult beskrev för ett år sedan sitt nyförvärv så här: ”En ung och utvecklingsbar back som gjort det väldigt bra i Hockeyallsvenskan”. Andreas har i år etablerat sig som en ledande spelare i SHL, debuterat i Tre Kronor, nominerats som årets back, utnämnts till årets rookie i SHL och han var dessutom en stark bidragande orsak till att guldet hamnade i Jönköping. Där snackar vi utveckling och en sällan skådad kanonvärvning som överträffat alla förväntningar!

Jag slog Andreas en signal för att höra hur det har varit dagarna efter att guldet hamnade i Jönköping.

-Allt har varit helt overkligt. Jag sov väl typ sex timmar de första tre dagarna. Att springa ut inför 40 000 fans som skriker ditt namn är helt otroligt och ger ståpäls på hela kroppen. Jag kan inte tänka mig att det finns någon annan klubb som det är bättre att vinna ett SM-guld med än HV71!

Just fansen till HV71 är något som Andreas pratar varmt om.

-De är helt fantastiska! Det är inte bara North Banks som är grymma utan hela staden står bakom oss. Jag och Ted Brithén var nere på bryggan någon dag efter guldmatchen och helt plötsligt började alla applådera och kom fram och gratulerade oss. Det är sådant som värmer extra mycket!

Nere i omklädningsrummet efter guldmatchen skanderade Andreas ”party naked” som svar på frågan om hur HV71 skulle fira guldet. På frågan om kläderna behållits på svarar Andreas:

-Det har inte spårat ur mer än att tröjan varit av vid ett par tillfällen. Jag har däremot faktiskt fått lite gliringar från fans som i vissa sociala medier tycker det har varit lite för dåligt med bärs på bilderna.

Vi pratar vidare om just det där med supporters och om hur det är att vara en offentlig person i en stad där alla spelarna blir igenkända. I många fall kan det innebära att spelarna inte kan känna friheten att vara vanliga människor. Att gå ut på restaurang en ledig lördag och ta en öl till maten, kan upplevas som oseriöst och kan lätt bli ett diskussionsämne bland supporters.

-I Jönköping känner jag att jag kan vara mig själv. Att kunna gå ut med familjen och käka något gott och ta något gott att dricka till det är inga problem. Jag tror att HV71 All access har varit bra för många supporters. Där har de kunnat se och förstå att vi är helt vanliga människor vi också, och inte perfekta på något sätt.

Om vi går över mer mot det sportsliga och lämnar firandet för en stund, så måste jag fråga om varför det är HV71 som blir svenska mästare 2017:

-Det var små marginaler som avgjorde. Jag tycker att vi var konsekventa i vårt arbete hela säsongen. Vi hade två bra målvakter och en stor bredd i truppen. Var där någon som inte hade sin bästa dag fanns det andra gubbar i laget som klev fram.

När började du känna att det här skulle kunna bära hela vägen?

-Redan under slutet på grundserien kände jag det. När vi sedan slog Färjestad i fyra raka matcher i kvartsfinalen kändes det som att vi lika gärna kunde fortsätta.

Andreas har hela säsongen varit en av SHL:s bästa backar och fick även en belöning, att debutera i Tre Kronor. Jag var tvungen att fråga Andreas om hur han ser på sin egen säsong:

-Inför säsongen hade jag som mål att ta en plats i laget och att få så mycket istid som möjligt, så visst har det gått över förväntan. Att få debutera i Tre Kronor och all annan uppmärksamhet jag fått har varit en fantastisk extrabonus. Jag är givetvis nöjd med mitt spel i år då såväl det defensiva som det offensiva spelet har fungerat.

När Andreas säger ”all annan uppmärksamhet” menar han att han var nominerad till årets back och blev utnämnd till årets rookie i SHL Awards som gick av stapeln i fredags.

-Det är givetvis riktigt kul och jättestort för mig. Att det dessutom är två av mina lagkamrater som också är nominerade till årets rookie gör det extra roligt. Både Lias Andersson och Linus Söderström har gjort grymma säsonger och var väl värdiga vinnare.

Att det var tre spelare från HV71 som var nominerade till årets rookie bevisar att det är något som gör att unga spelarna utvecklas i klubben.

-Föreningen får alla att må bra vilket gör att man presterar bra. Man trivs lätt i staden och känner sig varmt välkommen från första minuten. Vi har dessutom en grym ledarstab som ger oss feedback och utvecklar oss på ett grymt sätt vilket jag för egen del haft stor nytta av i år. Här finns alla verktyg till att utvecklas vidare!

Efter Andreas prestation i år så har han blivit ett diskussionsämne även utanför Sveriges gränser, och många har fått upp ögonen för den fysiskt starka och spelskicklige backen.

-Det är alla ishockeyspelares dröm att få spela i NHL och givetvis min också.

Först har Andreas ett år kvar på kontraktet med HV71 sen får vi se vad som händer. Fortsätter han utvecklas i den takt han gjort i år så är blir jag inte överraskad om Andreas inom snar framtid befinner sig på andra sidan Atlanten för spel i NHL. Han har fysiken, spelsinnet och skickligheten som krävs, och att han dessutom har egenskaper som träningsvilja och ödmjukhet gör att det finns ännu större möjligheter för honom att lyckas.

Innan vi lägger på frågar jag honom om det ska firas lite till eller det börjar avta:

-Det blir lite till och sen avslutar vi det med en lagresa tillsammans. Det blir ett perfekt avslut på en fantastisk säsong. Sen får vi nog hem och börja ta hand om kropparna igen.

Så avslutar Andreas Borgman sin säsong, en säsong som han sällan lär glömma.

À Bientot,

Andrée

Vinnaroddsen för nästa säsong finns redan uppe. Kolla in dem här!