”Ingen kan ersätta Christopher Liljewall”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Ingen kan ersätta Christopher Liljewall”

Igår kom ett högst oväntat beslut från Rögle BK. Lagkaptenen Christopher Liljewall erbjuds ingen förlängning i sin moderklubb. Det finns sportsliga argument som jag till viss del kan ha lite förståelse för. Det finns tre centrar kontrakterade som ledningen ser mer potential i än Liljewall och det är inget konstigt med det. Jag förstår att man inte kan behålla spelare bara för att de har hjärta för en förening. Givetvis ska spelaren i fråga prestera på tillräcklig nivå också. Jag tycker dock inte att Liljewall varit sämre än någon annan i år och är säker på att han även kunnat bidra till nästa säsong.

Rögle BK vill etablera sig i SHL och med det kommer det behövas ta många svåra beslut där detta definitivt kvalar in som ett sådant.  Sportchefen Anders ”Masken” Carlsson har själv tidigare uttalat sig om att laget inte kan byggas på legoknektar utan att spelarna ska brinna för klubbmärket. Ändå är det en av spelarna med klubbhjärta som får lämna och det kanske får till följd att en legoknekt värvas. Jag kan i alla fall säga en sak, och det är att INGEN kan ersätta Christopher Liljewall.

Det sportsliga är inte det som är mest uppseendeväckande med gårdagens beslut. Det är nämligen så att det här beslutet går mycket djupare än så. För de som inte bor i Ängelholm och som inte spelat i klubben kan jag lite kort förklara Liljewalls betydelse för klubben. Han har Rögle BK som moderklubb och har spelat hela sin karriär i Rögle. Han har ALLTID satt laget före jaget vilket inför den här säsongen även gjorde att han blev vald till lagkapten. Det finns ingen som jag stött på under mina 10 år i Ängelholm som brinner mer för Rögle BK än Liljewall. Han har alltid representerat varumärket Rögle BK med stolthet och med kärlek. Alla dessa egenskaper har gjort Liljewall till om inte den, så en av de, mest uppskattade spelarna bland fans och medspelare.

Läs fler texter från Andrée Brendheden här. 

En ung Liljewall i närkamp med tre Malmöspelare. Foto: Bildbyrån.

Hela den här säsongen har han fått stå i intervju efter intervju och försvara laget när förlusterna radats upp. Inför kvalspelet var det tydligt att det var just Liljewall och andra spelare med känsla för klubben som var viktiga. Liljewall är en kulturbärare och har så varit under hela sin sejour i klubben. Med allt detta som bakgrund är det omöjligt att förstå det fundamentalt märkliga beslut som fattades.  Kulturbärare som Liljewall kommer inte igen. Reaktionerna har varit kraftiga vilket är förståeligt och frågan är om beslutsfattande i frågan insett hur pass mycket känslor det är involverade. Att inte erbjuda sin kapten, sin kulturbärare och en favorit bland fansen ett nytt kontrakt är ett väldigt kontroversiellt beslut att fatta.

Christoffer Liljewall lämnar nu sitt grönvita hjärta kvar i staden han älskar och söker nya utmaningar. Liljewall kommer säkert hitta en annan klubb där han kan sätta avtryck bland nya fans. I Ängelholm kommer han aldrig glömmas. Hans hjärta för klubben och hans bra insatser går ingen oberörd! Hade Liljewall fortsatt i den grönvita tröjan fanns det en potentiell tröjhissning i framtiden. En del av Rögles själ försvann med Lijlewall och frågan är hur Anders ”Masken” Carlsson ska vinna tillbaka fansens förtroende. Det här sätter nämligen djupare sår än vad många tror.

”Ut i våran hall spelar Liljewall, Stoffe Liljewall…Å vi älskar han, å vi älskar han, Stoffe Liljewall!”

Lyssna gärna på podden som vi spelade in med Liljewall i december månad. Där berättar han hur mycket Rögle BK betyder för honom och hur mycket han älskar att representera det klubbmärket.

Spela på slutspelet här.