Brendheden om FBK: ”Ingen höjer sig”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendheden om FBK: ”Ingen höjer sig”

I eftermiddag är det åter igen match i ett kokande Scandinavium. Jag tror att Luleå har börjat hitta rätt.

Ni som såg matchen i torsdags fick se ett Luleå som var redo från start. Redan i första skiftet visade Luleå att det var deras tur att bestämma. Det som gjorde mig mest imponerad var Luleås tålamod. Trots en relativ kraftig överlägsenhet i den första perioden fick man inte hål på en storspelande Mattsson.

Jack Connolly fick sedan göra det förlösande målet. Ett mål som Connolly gjorde genom att han lurade med sig pucken intrasslad i utrustningen för att sedan lägga in den i tom kasse. Det är ett typiskt mål när det egentligen funnits 50 bättre lägen tidigare under matchen. Jag måste också passa på att berömma Connolly som verkligen gjort en riktigt bra säsong i Luleå.

Jag tyckte Rögle gjorde ett bra val efter förra säsongen, som inte längre var intresserade över Connollys tjänster. Jag var nästan till och med beredd på en allsvensk säsong för hans del. Den fick man ju äta upp. 35 poäng varav 16 mål i årets grundserie, imponerande av den kortväxte amerikanen.


Se alla odds på slutspelet


Luleå vann rättvist i torsdags. När Sellgren gjorde 2–1 med cirka två minuter kvar väcktes de flesta brunbjörnarna ur sitt ide. Wow, vilket drag i arenan! Målet var intressant med fem Frölundaspelare (plus Mattsson) inom en kvadratmeter liggandes i en tv-puckliknande hög. Såg ut som de tappat något på isen. Till slut lyckades Sellgren hitta en mikroskopisk lucka och matchen var avgjord. Spelar Luleå med samma tålamod som i torsdags kommer deras nötande ge resultat.

Jag tror Frölunda behöver ha två måls försprång långt in i matchen, för att inte tappa till Luleås fördel. Frågor som avgör kvällen. Kommer Lasch få mer ytor, eller lyckas Luleå få stopp på honom igen? Orkar Mattsson hålla uppe sin kalasform? Kommer Luleå att ha samma tålamod i matchen?

Djurgården har käkat upp Färjestads toppspelare

Djurgården vann igår mot Färjestad och har nu alltså 3–1 i matcher mot seriesuveränen. Djurgården har käkat upp Färjestads toppspelare. Fullständigt ätit upp alltså. Mums, smask, svälj. Där är ju ingen av stjärnspelarna i Färjestad som levererar på normal nivå. Nygård åker skridskor och inget mer, Ryno misslyckas med passningarna och Lindqvist är i och för sig bra, men gör inte mål.

Sanningen är att det inte bara är upp till dessa spelare att prestera för att Färjestad ska vinna. Där sitter många andra i den båten som inte steppar upp, det är det som oroar mig. Ingen höjer sig och spelar över sin förmåga. Det måste ske nu och inte sen, för då är det för sent. Djurgården däremot kan ju bara njuta av helt andra bullar till fikat. Där är det en massa spelare som höjt sig. Spelare som Guter, Strandberg och Norell är riktigt bra för tillfället.

Djurgården utan sin megastjärna Josefsson har gått ihop som ett grymt starkt kollektiv. Ett kollektiv som senaste matcherna dessutom lyckats med att punktera Färjestads vassa powerplay. Ett kollektiv där en ”vi” känsla har vuxit sig fram och som nu har tre matchbollar för finalspel. Finalklara redan på söndag? Serveess?

Respekt till Pennerborns snack igår efter matchen där fokus på domaren läggs åt sidan och där laget prioriteras. Jag vet att diskussionen om bortdömda mål och bedömningar kring det, är en het potatis för tillfället. Det är ta mig tusan inte lätt att veta vad som gäller. Det jag kan konstatera är att det inte kan fungerar så här.

Det kan inte vara olika bedömningar eller ta en halvtimme för att videogranska ett mål. Regeln kring målvaktens målgård måste ses över. Jag tycker målvakten ska hålla sig inom sitt område. Är han utanför så får han ta att det kan vara uppenbar kontakt. Då kan man inte döma bort mål för att någon del av målvaktens utrustning fått sig en törn.

À Bientôt