Game 5

Jag bara älskar den här finalserien som hela tiden bjuder oss på överraskningar! Att försöka sig på att sia om vem som kommer att vinna blir bara mer och mer komplicerat. Det är bara att tänka tillbaka och summera hur rubrikerna sett ut i olika medier dagen efter spelad finalmatch: HV71 var klart bättre efter final ett, Brynäs kör över HV71 efter final 2, Brynäs har guldläge efter final 3 och HV71 visar mästarklass efter final 4. Det är tydliga tecken på att det här verkligen kan sluta hur som helst, och jag blir inte överraskad om det kommer att krävas sju matcher för att skilja lagen åt!

Brynäs kändes starkare i lördags och efter två perioder såg jag inte mycket som tydde på att HV71 skulle vinna, trots att ställningen var 1-1. I den tredje perioden exploderade sedan matchen och hela åtta mål gjordes! När Zaborsky gjorde 3-2 för Brynäs halvvägs in i den tredje perioden var det ett mål som påminde om Pailles 3-2 mål i Jönköping i match 4, en isare som lite väl enkelt slank in mellan benen på Linus Söderström. Där och då tänkte säkert många, inklusive jag själv, att det här vinner Brynäs. I samband med Zaborskys mål passade han på att fira lite extra framför HV-spelarnas bås. Domarna bedömde det som inte ok och gav Brynäs ett lagstraff på grund av Zaborskys dåliga uppträdande. Jag tycker det är en katastrofutvisning! Zaborskys målfirande var ett onödigt och löjligt agerande, MEN det är en SM-final och då måste det accepteras att det är mer känslor inblandat. Det blev inget mål i det numerära överläget för HV71 men jag upplevde att Brynäs tappade lite fokus och kom av sig i all uppståndelse kring utvisningen. HV71 visade hög klass och moral när de sedan kvitterade till 3-3, tog ledningen med både 4-3 och 5-3, och till slut vann med 6-4.

HV71 har därmed vunnit tillbaka sin hemmafördel. Jag hade, inför matchen i lördags, tagit fram tre nycklar som jag ansåg att HV71 behövde förbättra för att besegra Brynäs. En av nycklarna var att försöka få in mer trafik framför mål och störa Brynäs målvakter, och det tycker jag att HV gjorde bättre i final 4. De gick rakare på mål och hamnade inte lika ofta ute i hörnen i anfallszon. 3-3-målet är ett tydligt exempel på just detta, då Lawrence Piluts backskott trillar in bakom Rautio. Det skottet gick in tack vare Öneruds arbete med att ligga i skottlinje och skymma Rautios sikt.

Jag kräver mer av Brynäs berömda förstakedja som inte har levererat på önskvärd nivå i finalserien enligt mig. Förra matchen var det faktiskt spelare i den kedjan som genom tappade puckar, dåliga byten och markeringsmissar gav HV71 några av målen. Läge för revansch ikväll? Jag blir inte förvånad om det är förstakedjan som avgör för alla vet vilken hög kapacitet de egentligen besitter.

En som imponerat i Brynäs under slutspelet är Johan Alcén. Han bildar tillsammans med Jacob Blomqvist och Linus Ölund fjärdekedjan i Brynäs. En kedja som verkligen visat vägen för sitt lag, och som i lördagens match var Brynäs bästa enhet. Jag passade på att ringa Johan när han satt på bussen på väg till Jönköping för att höra om hur tankarna i laget går. Läs mer om det här. 

Om de tidigare krigats kring centimetrar på banan gäller kriget nu millimetrar. INGEN kommer att vika ner sig. För det lag som vinner ikväll kan på torsdag spela hem SM-guldet!

À Bientôt,

Andrée

Läs Andrées intervju med Johan Alcén här.