Förberedelserna inför kvalet börjar nu!

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Förberedelserna inför kvalet börjar nu!

Nu känns bottenstriden i SHL mer eller mindre avgjord. Det kommer förmodligen bli Leksands IF och Rögle BK som via kval i vår ska spela om sin överlevnad i SHL. Både Rögle och Leksand har säkert många ursäkter till varför det är just något av dessa två lag som ska kvala, men det får stå för dem. I slutändan handlar det ändå om att prestationen helt enkelt varit för dålig. Prestationen är just vad som kommer att vara i fokus för lagen när de nu börjar sin mentala resa mot kvalspelet.

De båda lagen vill vinna sina återstående matcher men borde förmodligen fokusera mer på bra prestationer, och mindre på resultaten. Att förlora en match borde vara av mindre betydelse om man sett tendenser till bra intentioner i spelet, men att få 20 tjuriga ishockeyspelare med vinnarskallar att acceptera det är lättare sagt än gjort.

Självförtroendet i lagen är inte på topp, men hur ska man kunna bygga upp det samtidigt som resultatet inte ska spela för stor roll? Får man inte självförtroende av att vinna? Jo, visst är det så att laget får en energikick av segrar men det är faktiskt av större vikt hur spelet ser ut. Det kan i enstaka matcher räcka med tur eller bra målvaktspel för att vinna, men på sikt är det inte de segrarna som kommer att förändra något. Som spelare vill du känna att det var prestationen och spelet som gjorde att ni vann, inget annat. Det är det som ger självförtroende.

Tror du att spelarna tycker att det är världens bästa yrke att vara hockeyspelare just nu? Jag kan av egna erfarenheter säga att det gör de inte. Lika kul som hemmasupportrarna tycker det är att gå och titta på matcherna, lika kul tycker spelarna det är att spela. Varje dag när de åker till träningarna försöker de intala sig att: det ska bli roligt att träna idag, det kommer att vända snart, vi är egentligen ett bra lag, ett kval kommer vi klara av i alla fall. Alla dessa tankar kan följas upp med frågeställningen ”eller?”. Det finns en osäkerhet och rädsla som definitivt inte ger bättre förutsättningar till att något ska förändras till det positiva. Spelarna mår helt enkelt inte bra!

LIF-RBK

Både Leksand och Rögle behöver ladda om och hitta ett spel som kommer fungera i kvalet, skriver Andrée Brendheden. Foto: Bildbyrån.

Tränarna ska i sin tur motivera spelarna till att förbereda sig både fysiskt och mentalt på ett framtida kvalspel och detta under tiden som seriespelet fortsätter.  Nya matcher ska spelas och både supportrar och omgivning fortsätter att ha krav på att laget ska vinna. Att då ha en tydlig approach mot media och fans att laget nu har börjat fokusera på kvalspel, tror jag är en bra idé.

Förväntningarna kommer att sänkas och laget blir lite mer ursäktat om spelet inte riktigt stämmer. Resan mot kvalspelet blir lik resan man gör under försäsongen i augusti månad. Man ska hitta kemi i kedjor, powerplay och boxplay ska fungera, målvakterna ska vara i form och framförallt ska alla dra åt samma håll med en spelidé som alla accepterar. Individualister som inte accepterar att ställa in sig i ledet ska få veta vad konsekvenserna blir. Spelarna får i de resterande matcherna i SHL se det som en möjlighet att visa att man vill vara med när det ska avgöras. De har en skyldighet mot fansen och framför allt mot sina egna lagkamrater att nu knyta näven och gå samman. Både Leksand och Rögle har mycket tid på sig att förbereda sig på vad som komma skall och det är nu tränarna och gruppdynamiken i lagen verkligen sätts på prov.

Förra året var Karlskrona med tränaren Per Hånberg i samma sits som Leksand och Rögle är nu. Karlskrona var en slagpåse under större delen av säsongen ifjol, men lyckades ändå på ett imponerande sätt att hitta en stabilitet i spelet. Denna stabilitet samt att alla accepterade läget, gjorde att Karlskrona på ett ganska enkelt sätt höll sig kvar i SHL via 4-1 i matcher mot AIK. Kanske ska Anders Eldebrink eller Perra slå en signal till just Hånberg och fråga hur Karlskrona tänkte och arbetade förra säsongen! Hånberg som för övrigt lite överraskande i helgen fick lämna posten som huvudtränare i Karlskona trots ett stort arbete för föreningen.

Det ska bli spännande att se vilket av lagen som kommer att mobilisera sin trupp på bästa sätt. Det är ett mentalt spel som kommer pågå i de båda omklädningsrummen, varje dag. Att få alla att acceptera läget och aldrig sätta jaget före laget, kommer bli två nycklar i jakten på fortsatt SHL-spel. De båda lagen bättre ishockeylag än sina kommande motståndare från Hockeyallsvenskan, men ett kval är ett kval och allt kan hända. Det är det mentala som avgör, och den resan börjar redan NU för både Leksand och Rögle.

À Bientôt,

Andrée

NordicBet lovar högst vinster på SHL hela säsongen – kolla in oddsen här.

160401 Leksand jublar efter att Leksands Brock Montpetit gjort det avgšrande mŒlet under ishockeymatchen i kvalet till SHL mellan Modo och Leksand den 1 april 2016 i …rnskšldsvik Foto: Robbin Norgren / BILDBYRN / Cop 192

Brock Montpetit har precis gjort det avgörande målet i match sju mot MODO, som innebar att Leksand tog sig upp i SHL. Foto: Bildbyrån.