”En riktig klang- och jubel-kväll”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”En riktig klang- och jubel-kväll”

Igår kväll spelades det ännu en sådan där märkligt målrik match i årets SHL. Skellefteå besegrade Mora med hela 10-4 inför den blygsamma publiksiffran 3567 i Skellefteå Kraft Arena. De som var på plats bjöds på en riktig klang- och jubel-kväll.

Mora var det laget i SHL som inför gårdagens match hade släppt in flest mål på bortaplan. Igår släppte man in 10 mål till! Laget höll faktiskt annars nollan borta mot Brynäs i lördags och hade säkert en go känsla om att äntligen börjat hitta en stabilitet i sitt försvarsspel. Den känslan försvann nog i Västerbotten under onsdagskvällen och blev istället ett STORT frågetecken. Ett positivt besked för Mora från igår var islossningen för Mathias Bromé som gjorde hattrick och dessutom var mycket bra i spelet. Han hade 11 skott på mål under matchen och ett bevis på att man måste skjuta för att göra mål. Kul för Bromé som producerade bra i Hockeyallsvenskan under fjolåret och som betyder mycket för sitt Mora. Men MIK blev överkörda igår och nu väntar ett back-to-back möte mot ett av seriens hårdast arbetande och formstarkaste lag, Örebro. Jag tror att det blir viktigt för Mora att vinna sin hemmamatch nu direkt för att studsa tillbaka. Christian Engstrand kan inte hålla nollan varje match och behöver hjälp från sina medspelare. Är inte den hjälpen bättre än vad som presterades igår hamnar Mora bland de två sista lagen i årets SHL.

Skellefteå gör tillsammans med Färjestad flest mål i SHL. När laget vinner med 10-4 och den fruktade förstakedjan knappt finns med i poängstatistiken så förstår man Skellefteås offensiva bredd. Igår var det i stället andra som klev fram. Backar som Jonathan Pudas och Emil Djuse var på poängjakt och bidrog till målkalaset. Laget är riktigt bra när de är bra, men behöver hitta en lite högre nivå de dagar allt inte kuggar i. Får Skellefteå upp en högre lägstanivå blir de riktigt farliga framöver.

Joakim ”krysset” Lindström gjorde mål, så klart i krysset. Det är svårt att ha den precisionen som Lindström har. Det går knappt att skjuta mer i krysset än vad han gjorde på gårdagens 9-3-mål. När han viker in och snärtar i väg ett handledskott i bortre krysset är det inte direkt några nyheter för motståndarlagen men ändå så svårt att försvara sig mot!

Igår var det 5 mål som gjordes på styrningar. Styrningar där målvakten blir totallurad och där riktningsförändringen gör det omöjligt att förutsäga. Jag tycker att vi i Sverige blivit bättre på att styra in pucken. Det är ofta fler mål på styrningar och spelarna har insett vikten i att vara duktig på det. När den offensiva zonen för ett par år sedan blev större gjorde det att backarna fick lite mer tid på sig att skjuta och faktiskt träffa mål. Skotten behöver inte vara så hårda utan då är det bättre att ha någon framför målburen som är duktig på att just styra puckar och att störa motståndarmålvakten. Bara sedan jag själv var aktiv för några år sedan så har den utvecklingen gått framåt. På min tid var det inte många spelare som körde extraträning i form av styrningar. Åker man ner på en SHL-träning nu så lovar jag er att där alltid är någon som efter träning står och tränar på att styra pucken. Jag tror det kommer att utvecklas hela tiden och bli ett moment som mer och mer kommer att ingå i den generella grundäran kring ishockey. Att bli bra på att styra ökar möjligheterna till att bli en målskytt av rang!

Nu ser vi fram emot en riktig hockeytorsdag i SHL där jag tror att Brynäs och Luleå vinner sina respektive hemmamatcher.

À Bientôt,
Andrée

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *