David mot Goliat

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » David mot Goliat

SHL har lyckats förhandla fram ett minst sagt lukrativt TV-avtal med C More. Grattis till det! Vi snackar 42-48 miljoner kronor i årligt bidrag till varje SHL-lag från och med 2018. Det är inte en blygsam summa utan en summa som gör skillnad i vilken förening som helst. Använder man pengarna rätt kan man förstärka sin organisation och sitt varumärke. Att höja spelarnas, i många fall redan överbetalda löner, anser jag inte vara att använda pengarna rätt. Inte heller tycker jag det är rätt att värva utländska spelare som söker feta lönecheckar eller att få ishallen att likna en plats för ett affärsmöte mer än en plats för en svettig ishockeymatch. Det jag önskar är att man satsar mer på att bygga upp ungdomsverksamheten! Fokusera på ledarna i föreningen så att de kan vidareutveckla och utbilda ungdomarna. Satsa på fler träningshallar, skottramper och andra hjälpmedel för att de bästa förutsättningarna till utveckling ska finnas. Tänk långsiktigt och investera i ungdomarna för det är de som är framtiden!

Det nya avtalet ger de allsvenska klubbarna cirka 2,3 miljoner i bidrag. Det har alltid varit enorma skillnader mellan SHL-lagens och de Hockeyallsvenska lagens bidragsdel. Men från 2018 är inte skillnaden bara enorm längre, den är gigantisk. Jag har spelat sju säsonger i Hockeyallsvenskan. Jag vet hur det känns att spela i ett lag och i en förening med stram ekonomi. Jag vet också hur det känns när David besegrar Goliat. Det har faktiskt varit möjligt att med mindre ekonomiska medel lyckas ta sig hela vägen och kvalificera sig för spel i SHL. Vi gjorde det med Rögle två gånger: 07/08 och 11/12.  Frågan är om det kommer att gå från och med 2018 eller om den ekonomiska skillnaden tar ut sin rätt. Det är nämligen inte ofta det kommer in en extern finansiär som pumpar in stålar likt Hugo Stenbeck gjorde för Malmö säsongen 11/12 (ca 60 miljoner kronor sägs det).

Hugo Stenbeck gör symboliskt nedsläpp i Malmö Arena. Foto: Bildbyrån. 

Alla kvalserier och play-off som jag själv har fått uppleva har helt klart varit de bästa i min karriär. Att få chansen att besegra lag som har bättre förutsättningar både ekonomiskt och sportsligt har stimulerat mig. Tillsammans med supportrarna har man kunnat drömma. Drömma om att det är möjligt. Drömma om att besegra Goliat. Hoppas inte möjligheten att drömma försvinner nu.

À Bientôt,

Andrée

Kolla in oddsen på sista omgången av grundserien här.