Två veckors drama – spänn fast er ordentligt!

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Två veckors drama – spänn fast er ordentligt!

Då var den OS-turneringen över för Tre Kronor. I går fick man stryk i kvartsfinalen mot ett starkt tyskt maskineri. Flopp? I mina ögon i alla fall inte så långt där ifrån. För visst hade vi alla en förhoppning om en medalj, eller i alla fall en semifinal. Några som tyckte det var positivt att Tre Kronor åkte ur tidigt är säkert vissa av SHL-klubbarna. Ett lag som Skellefteå får ju hem hela sin första kedja tidigare än förväntat. Jag har personligen inte riktigt fått den där goa känslan av årets OS-hockeyturnering. Antagligen är det avsaknaden av de riktigt stora NHL-stjärnorna som gör att det upplevs lite konstigt och kan jämföras med att dansa utan musik.

Om vi lägger OS åt sidan så kan vi börja fokusera på SHL igen. På lördag är det dags igen och det känns grymt spännande. Nu har lagen tränat, haft teambuilding, lagat skadade spelare och gjort allt vad de kan för att vara tokförberedda för spurten. Ja, för det är faktiskt en spurt som vi nu går in i. Det är 21 poäng kvar att spela om fördelat på sju matcher (bra matematik där). Det är matcher som dessutom ska spelas på två veckor då sista grundomgången går av stapeln den 10 mars. Det innebär att många matcher redan nu kommer ha slutspelskaraktär och att vi går in ett intensivt tufft matchande.

Tabellplaceringen för de olika lagen har säkert påverkat hur uppehållet sett ut. Lag som ligger i bottenträsket har säkert kört på ganska tufft ett par dagar för att sedan få lite vila. När de sedan träffats igen har det troligtvis handlat om intensiva och lite kortare pass. Örebro, Rögle, Mora och Karlskrona vill alla pricka in formen nu och göra de sju bästa matcherna för säsongen. De två lagen som sedan hamnar på kvalplats får helt enkelt ladda om mentalt där och då. Det gäller att göra allt för att undvika ett kval!

För lagen som slåss om topp sex har träningen säkert mer handlat om att bygga inför slutspel. Alla vet att det är så otroligt jämnt och att alla lag kan besegra varandra. Det gör att skillnaden på att komma topp sex eller spela sig in via åttondelsfinal inte är helt avgörande.

Det är alltid spännande när det är en nystart efter ett uppehåll. Vilka lag kommer igång och presterar direkt? Vilka vill prestera direkt? Vilka kommer se nedtränade ut för att få effekt längre fram? Alla SHL-lag hade redan inför säsongen en strategi för träningen under OS-uppehållet. Vissa lag har säkert fått skruva på den strategin lite beroende på om de över- eller underpresterat. Hur har den förändringen tagits emot av spelarna?

Det är matcher som verkligen kan bli riktigt bra så här direkt efter uppehållet. Djurgården har Linköping hemma och det förväntas bli i princip ett slutsålt Hovet på lördag eftermiddag.  Bra att matchen är tidig (15:15) så man verkligen hinner se hela innan Melodifestivalen börjar. Färjestad-Skellefteå i Karlstad kommer också bli en publikfest. Senare på kvällen är det en riktigt intressant match i bottenstriden där Mora tar emot Rögle. Snacka om sexpoängsmatch. Luleå möter Växjö på hemmaplan. Luleå har faktiskt tagit 7 av 9 poäng mot serieledarna och vid vinst är de förmodligen nära topp sex.

Jag ser verkligen fram emot att under två veckor få svar på många frågor. Svar på vilka två lag som får kvala sig kvar i SHL och vilka lag som kommer att få inleda slutspelet via åttondelsfinalen. Det ska också bli intressant om ett lag som Växjö kommer att avsluta serien bra. Kommer de få en positiv trend med sig inför kvartsfinalen, eller de har tveksam form och stöter på sin överman redan där i år igen (åkte ju ut mot Malmö förra året).

Spänn fast er ordentligt för jag lovar att det kommer bli full fart redan på lördag!

À Bientôt,
Andrée Brendheden