”Tror Mora kan ha skjutit sig i foten”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Tror Mora kan ha skjutit sig i foten”

Mora valde i söndags att skicka tränarduon Mattias Karlin och Mikael Johansson. Märkligt, överraskande, vågligt, eller bara korkat? Frågetecknen är många samtidigt som vi inte riktigt vet den bakomliggande orsaken till 100 %. Moras klubbdirektör Peter Hermodsson menade på att det var tack vare det energitapp Mora haft på slutet och på ett missnöje bland spelarna i laget. Det köper inte jag som tillräckligt bra anledningar.

Att Mora efter 35 omgångar inte ligger på kvalplats är inget annat än en positiv överraskning. Laget har spelat en bra och fartfylld ishockey och faktiskt varit ett kul lag att titta på. Jag tycker Mora har överträffat de förväntningar som de hade på sig inför säsongen. Mora åker i veckan på en intressant bortaturné. Först möter man Rögle på torsdag i Ängelholm, för att sedan åka vidare till Karlskrona på lördagen. De här två matcherna är så otroligt viktiga för dalalaget. Skulle MIK åka hemåt med noll inkasserade poäng så tror jag de får kvala senare i vår. Efterträdarna Daniel Hermansson och Johan Rosén ska nu komma in med ny energi till gruppen. Får man då två förluster direkt har den förmodade energiboosten av tränarbytet runnit ut i sanden. Då måste man helt plötsligt börja prata taktik och den kompetensen tror jag inte den nya tränarkonstellationen besitter. Jag tror Mora kan ha skjutit sig själva i foten när man tog beslutet att sparka Karlin och Johansson.

När du pilkar torsk släpper du ut lina tills pilken slår i botten. Det är precis där på botten som Karlskrona just nu befinner sig. Laget åkte på två nya förluster i helgen (Färjestad borta två gånger på två dagar). Anmärkningsvärt från de matcherna var andra set som slutade hela 6–0 till Färjestad. Karlskrona hade glömt försvarsspelet på hotellrummet och såg otroligt små och ynkliga ut. Nu värvade man igår Akim Aliu för att förhoppningsvis få mer stabilitet i defensiven. Jag har ingen aning om hans kapacitet. Fågel? Fisk? Panikvärvning? Vi får se. Jag har varit inne på det tidigare och nu tror jag att SHL-tabellen hittat sitt jumbolag. Trots att det är mycket kvar att spela om tror jag nämligen att Karlskrona kommer att sluta sist i årets SHL. Laget är slaget i spillror efter alla negativa skriverier och har en brant uppförsbacke framför sig. Det blir till att, som ifjol, mobilisera kraft för ett framtida kval och försöka att reda ut det den vägen.

På torsdag möter Rögle Mora hemma. Förra gången man gjorde det förlorade Rögle med 1–6 inför 3 109 personer i Lindab Arena. Vad har hänt sedan dess? Jo, Cam & Chris Abbott-effekten deluxe. Imorgon kan Rögle ta sin femte raka hemmaseger och det inför förväntad storpublik. Rögle är det laget som har bäst harmoni och form i bottenstriden. Det är lite komiskt med tanke på hur det lät och såg ut för bara någon månad sedan. Rögle känns just nu hästlängder starkare än sina bottenkonkurrenter. Vinner RBK på torsdag så klättrar man ovanför kvalstrecket, och där tror jag sedan att de kommer stanna.

Ser man till återstående spelschema och inbördes möten så har Mora och Rögle ganska likvärdiga spelscheman. Karlskrona har däremot ett lite tuffare spelschema med fler bortamatcher och en jobbig roadtrip kvar att bocka av.

Rögle har 16 matcher kvar varav 8 hemma i Lindab Arena. Laget möter KHK tre gånger till, varav två av dessa på hemmaplan. Mora möter man en gång hemma och en gång borta.

Mora har 17 matcher kvar varav 9 hemma i Jalas arena. Man möter både KHK och Rögle en gång borta och en gång på hemmaplan. Man har tre hemmamatcher i följd under februari månad som blir väldigt viktiga.

Karlskrona har 16 matcher kvar varav 7 hemmamatcher. Man möter Rögle tre gånger till varav två av dessa är på bortaplan.  Man har sedan Mora en gång hemma och en gång borta. KHK avslutar nu på torsdag i Skellefteå en 4 matcher lång bortaturné. De har sedan en till liknande turné med tre raka bortamatcher i februari månad. Otacksamt schema för blekingelaget.

Den här veckan blir grymt spännande för lagen i nedre delen av tabellen. Rögle-Mora på torsdag, som följs upp av KHK-Mora och Örebro-Rögle på lördag. Jag tror att bottenstriden fått ett annat ansikte när vi vaknar upp på söndag morgon. Frågan är bara vem som ler mest av bottenkonkurrenterna. Ett kanadensiskt brödrapar på den skånska myllan, ett nytt tränarpar med massor av energi eller ett uträknat Karlskrona från Blekinge skärgård.

À Bientôt,
Andrée