Brendheden: ”Tror Luleå vinner ikväll”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendheden: ”Tror Luleå vinner ikväll”

HV71 spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong. Örebro besegrade Leksand i fyra raka och Luleå har matchboll ikväll mot Skellefteå. Det är som ni förstår en hel del vi ska sammanfatta.

Vi börjar med Örebro som imponerade på mig i sin kvartsfinal. Jag har bara hört extremt mycket positivt om Niklas Eriksson och Jörgen Jönsson som ledare. Om man ska se till den teoretiska delen i spelet är där inget annat tränarpar hos motståndarna som slår dessa herrar på fingrarna. Sen har de i mitt tycke inte haft arbetsmaterial till att kunna utmana på riktigt allvar. Materialet är där nu och då tar man sig för första gången till semifinal i ett SHL-slutspel. Nu väntar Växjö och den matchserien får vi möjlighet att återvända till längre fram. Spontant tänker jag jämt, tråkigt och uppstyrt.


Örebro tar guld: Odds 5.80


Ett lag som fick erfara att det är skillnad på slutspel och grundserie, var Leksand. Laget som ångade fram som ett lok i slutet på serien och som många höll som favoriter till att besegra Örebro. Det var inte ens nära. Leksand har som lag gjort en av de största förändringarna under säsongen. Från att vara ett lag utan identitet och struktur har säsongen visat att Leksand är på rätt väg. Nu har man för visso stor del att tacka sina fantastiska nyförvärv och en ledande superkedja. Men, jag tror ändå att Leksand är rätt på det. Thomas Johansson lär vara bästa rekryteringsnissen i Sverige. Rekryteringen av Björn Hellkvist var precis vad Leksand behövde. Tydligt ledarskap där inte en millimeter lämnas åt slumpen. Det tog tid för Björn att sätta sin prägel men efter jul fick han samtliga spelare att inse deras kapacitet. Björn har påbörjat en spännande resa med sitt Leksand. Sen har Björn en förmåga att resa vidare relativt snabbt så Leksand bör redan nu ha en plan b i åtanke.


Luleå kan ikväll säkra sin plats i semifinalen. I lördags lyckades man göra hela fem mål och fick DeSousa och Lundkvist i målprotokollet. Det har visat sig att det har klivit fram ett finländskt slutspelmonster i Juhani Tyrväinen. Inte bara att han faktiskt levererar poäng. Han är dessutom som en finne i baken att hantera för Skellefteå. En sådan spelare är viktigare än vad man tror i ett slutspel. Jag tror Luleå vinner ikväll och får då möta Rögle i semifinalen.


Luleå vinner ikväll: Odds 2.28


Usch så tungt att se scenerna efter matchen igår mellan Brynäs och HV71. Snacka om att det är skilda världar och konstraster när verkligheten så tydligt har en vinnare, och en förlorare. HV71:s säsong tog nu ett sorgligt slut och laget som jag tippade till guldet åker ur SHL. Det är en gåta. Det är ett fiasko. Det är ett tecken på att något under en väldigt lång tid varit väldigt fel. Men det där kommer nog HV analysera en del och ta fram städvagnen. Nu kommer det nämligen att dammsugas från truppen och de flesta spelarna lär lämna. Men där är säkert en del som redan lämnat både mentalt och på pappret. Det såg nämligen lite så ut. Som någon sa till mig i veckan. Det är inte mer än rätt att HV71 får känna på hur det är att få lite motgång. Lite hårt, men i ärlighetens namn faktiskt sant. Efter en lång tid av framgång är det nu dags att samla ny kraft och i Hockeyallsvenskan. Det har många andra föreningar gjort och nu är det HV:s tur.

Grattis till Brynäs som lyckades mitt i prick med sitt tränarbyte. Josef och Nils har på kort tid gjort förändringar som gör att laget spelar kvar i SHL. Jag tror ALDRIG det hade gått med Peter Andersson i båset. Nu blir det även för Brynäs dags för omorganisation. Skillnaden mot HV71 är att Brynäs gör det i SHL och med betydligt större bidrag. Jag måste hylla Samuel Ersson som spelat oerhört bra i samtliga matcher. Snacka om att ha huvudet på skaft och prestera som allra bäst, när det behövdes som mest. Det här kommer stärka Ersson och hade man haft möjlighet att investera i hans framtid likt en aktie, hade jag lastat in.

Håll avstånd och ta hand om varandra.

À Bientôt