Brendheden: ”Tommy kan hockey och han ser hockey”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendheden: ”Tommy kan hockey och han ser hockey”

Foto: Bildbyrån

Brynäs är seriens formstarkaste lag med sina fem raka trepoängare. Igår åkte man upp till Norrbotten och gav sin förre läromästare Thomas ”Bulan” Berglund en rejäl käftsmäll. Gävlelaget besegrade Luleå med hela 6-1 och har en formkurva rakare än Bitcoins utveckling på börsen den senaste tiden.  

När Roger Melin lämnade uppdraget som huvudtränare stod Brynäs i ett vägskäl. Antingen välja en ny tränare som antagligen haft en helt ny spelidé, eller att välja Tommy Sjödin. Tommy har gått lite under radarn och har fått agera assisterande tränare i många år nu. Senaste säsongen tillsammans med ”Bulan” och han höll då på att ta Brynäs hela vägen till ett SM-guld.

Jag hade själv Tommy som assisterande tränare i Rögle 2009/2010. Tommy har en blick för spelet som även kännetecknade honom som aktiv spelare. Han kan hockey och han ser hockey. Det handlade om att han skulle få bygga erfarenhet och trygghet i att utbilda andra. Nu har han fått den erfarenheten och lärde sig otroligt mycket under förra framgångsrika säsongen. Tommy är inte bara en av världens bästa tuggummituggare utan har nu även bevisat sig vara en bra SHL-coach. Brynäs tog helt rätt beslut i att köra på Tommy som huvudtränare, då han hade spelarnas stöd.

När Tommy tog över som huvudtränare för Brynäs den 8:e november hade laget tagit 16 poäng på lika många spelade matcher. Nu har Brynäs 35 poäng på 25 spelade matcher. Sällan har väl en tränarförändring fått en sådan direkt påverkan på ett lag som det fått för Brynäs.

Det finns en del kring Brynäs förvandling som imponerar lite extra på mig. Det första är den mentala förändringen. Många hade räknat ut Brynäs helt och laget kritiserades hårt från både höger och vänster. Alla vet att det är i den tuffaste motvinden som draken reser sig. Det gjorde verkligen Brynäs! Jag tror inte många förstår hur pass svårt det är att ta sig ur en sådan negativ spiral som laget befann sig i just då.

Konkurrensen har ökat markant

En annan sak som imponerar i förändringen är att den skett med många spelare på skadelistan. Laget har inte kunnat matcha sitt bästa lag på länge och har fått blanda laguppställningar gång efter annan. Mitt i den värsta krisen var till exempel båda Brynäs målvakter på skadelistan och Linus Fernström fick värvas in för att lösa krisen. Att spelare är skadade brukar ofta ge friska spelare mer förtroende. Framför allt de som inte haft så mycket istid tidigare. Det har så även skett i Brynäs där spelare som Alexander Bjurström, Marcus Westfält, Jesper Boqvist & Samuel Asklöf fått mer istid. De har dessutom gjort det bra och nu när fler är friska har helt plötsligt konkurrensen i Brynäs ökat markant.

Den spelare i Brynäs som imponerar mest på mig är Aaron Palushaj som snittar en poäng per match och hela tiden är ett hot offensivt. Det måste dessutom kännas otroligt skönt för Brynäs att fjolårssuccéduon Clark & Jensen har en betydligt högre nivå att visa upp. Snacka om sparkapital.

Att Brynäs skulle vakna till och prestera bättre hockey var endast en tidsfråga. Nu är frågan hur långt de kan klättra. Laget har helt plötsligt bara fem poäng till topp 6-placering och är inte längre ett fiaskolag. Imorgon möter Brynäs Luleå hemma och ”Bulan” återvänder tillbaka till Gävle. Den här gången i bortabåset och i ett Luleå som i tabellen jagas, av just Brynäs. Det skiljer tre poäng mellan lagen i nuläget och mycket talar för att lagen står på lika många poäng på söndag morgon.

À Bientôt

Andrée Brendheden