Brendheden: ”Osvenska Rönnberg”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendheden: ”Osvenska Rönnberg”

Den 26:e december förlorade Frölunda mot Malmö borta med hela 5–0. Efter matchen var Roger Rönnberg inte nådig i sin kritik mot sitt egna lag. Han upplevde att spelarna inte tävlade tillräckligt och att det var för många som inte var ”klara” för att spela SHL-match. Han menade på att den totala ödmjukheten inte infann sig varje kväll i årets Frölunda. Kritiken gjorde att många höjde på ögonbrynen och tyckte att herr Rönnberg gått lite väl hårt fram.

Efter annandag jul har Frölunda tagit 14 av 18 poäng och klättrat till en tredje plats i tabellen. Det här är ett bevis på att Rönnberg visade prov på grym smartness i det mentala spelet. Han fick precis det svar från spelarna som han önskade. Tillsammans bestämde spelarna i Frölunda sig för att inte låta sin tränare ha rätt. Är det något som en grupp tillsammans kan ändra på, så är det faktiskt ödmjukheten och tävlandet. Det är enklare att ändra på det, jämfört med detaljer som inte stämmer i spelet. Det krävs bara att någon uppmärksammar det och trycker på rätt punkt. Den triggerpunkten hittade Rönnberg. Bra Roger, och framför allt lite ”osvenskt”.

Jag har endast talat med Rönnberg en gång. Han ringde mig för att försöka få mig att följa med bröderna Abbott när de lämnade Rögle för Luleå. På ett telefonsamtal ingav han tillräcklig pondus för att få mig att knappt våga tacka nej. Han har den där speciella auran omkring sig som inger respekt.

Frölunda har ett grymt bra lag och jag har bara väntat på att de ska börja hitta rätt i fler detaljer i spelet. Igår gjorde Jan Mursak debut för göteborgarna och det gick väl skapligt. Mursak gjorde två mål direkt och gav ett positivt intryck matchen igenom. Tillsammans med stekheta duon Ryan Lasch och Victor Olofsson breddar Mursak Frölundas anfallsarmé. Victor Olofsson har gjort 20 mål redan och har ett handledsskott som liknas i en kamelspark. Vid 2–1 målet igår mot HV71 får han pucken från fel sida och gör en short release som är sinnessjuk. Pang, swish och boom som Patrik Westberg hade sagt. Jag förstår faktiskt att media börjar tala om OS för den gode Olofsson för så pass bra är han.

Övriga noteringar från gårdagens omgång:

Starkt av Djurgården att vända i Karlstad. Titta på Djurgårdens tränartrio och framför allt på Stefan Nyman efter deras 3–2 mål (som ni delvis kan se här). Mina damer och herrar det är det som kallas passion. Det har annars nästan blivit en liten grej att som tränare visa så lite känslor som möjligt vid mål. Sam Hallam leder i min ögon den ligan. Han har ett grymt pokerface och rör inte många miner när hans Lakers gör mål.

Rögle tar 4:e raka hemmasegern. Om Roger Rönnberg hittat rätt triggerpunkt har definitivt Cam Abbott också gjort det. Rögle ser ut att ha kul på isen och framförallt så kör man. Finske backen Janne Jalasvaara har visat sig vare en grymt viktig värvning. Han är den defensiva klippan laget behövde. Finsk sisu när den är som bäst.

Imorgon är det dags för min och Arlbrandts bettingtävling igen. För att göra det extra spännande har vi valt samma match den här gången. Jag tror på bortaseger för Lakers medan Arlbrandt satsar sitt kort på Malmö. Vi får se vem som får rätt.

À Bientôt,
Andrée