”En tränare som behöver leta efter en ficklampa”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”En tränare som behöver leta efter en ficklampa”

Det var många hockeytyckare som inför årets SHL-säsong hade svårt att analysera kvaliteten hos vissa lag. Det var strul med att utse klara favoriter till att tillhöra toppen och svårt att analysera bottenträsket. Jag var en av dem. Jag kände på mig att till exempel Djurgården skulle bli bra och att lag som Timrå och Mora skulle tillhöra nedre skiktet av tabellen. Men jag var inte ens där helt säker. Ingen hade väl kunnat förutse att det skulle bli så här jämnt och spännande som det faktiskt är nu. Det skiljer så himla lite från av att vara ett lag i kris, till att befinna sig i toppskiktet. Eller för att vara mer exakt skiljer det i nuläget endast sju poäng från undre strecket till topp sex. En dålig vecka så kan du befinna dig nere i källaren. En bra vecka och du kan sitta på etagevåningen.

På tisdag går lagen in i ett otroligt intressant skede av säsongen. Det är den tunga, mörka, gråa och tråkiga november månad som står på schemat. Det lag som kan hitta stäm med poängskörden under november kan bygga en välbehövlig buffert för framtiden. Det är när det är som tråkigast och när alla är som tröttast, som det går att knipa lite ”gratis” poäng. Poäng som kan betyda skillnaden mellan succé eller fiasko. Tränarna i de olika lagen kommer att få en allt mer viktig roll i ett läge när spelarna kommer att behöva vägledning genom mörkret. Fram med ficklampan och visa vägen!


Spela på tisdagens matcher i SHL


En annan tränare som jag tror behöver leta efter en ficklampa är Mats Lusth. Jag trodde inför säsongen att det var Lusth som skulle bli förste tränare att få sparken. Jag fick fel där. Däremot tror jag att det kan vara i just Mora som det inom snar framtid kan ske förändringar på tränarsidan. Laget gick in i uppehållet med fyra raka förluster och såg mer och mer ut som ett bottenlag. Speciellt mot Växjö i sista matchen inför uppehållet (torsk 1–6) såg jag tendenser till att många av spelarna tappat tron på sig själva. Har inte Lusth under uppehållet fått tillbaka tron hos sina spelare så blir det en jobbig november för Mora.

En annan tränare med Mora anknytning är ju Jeremy Colliton. Den mannen har ju inte bara en ficklampa riktad mot sig nu, utan en stor strålkastare. Han går alltså in som huvudtränare i ett NHL-lag. Den är lite svår att greppa. Det var ju trots allt inte allt för länge sedan vi vandrade sträckan Ängelholm-Torekov som kickoff inför säsongen 2009. Den vandringen gav både enorma blåsor och en ryggsäckssolbränna för Jeremy. Men vem vet det var kanske då han funderade fram hur han en vacker dag skulle stå som tränare för Chicago Blackhawks. Eller var han mest tok neg och höll på att dö av värmeslag som alla oss andra.


Spela på Mora


Tittade på landskampen mellan Tjeckien-Sverige i går kväll och blev verkligen glad över den otroliga krigarinsatsen som de svenska spelarna levererade. Många av debutanterna imponerade verkligen. Det tog t ex inte lång tid för KreditkortsLilja  att göra mål även i landslaget. Jag tyckte det var extra kul att se Emil Larsson som många upplever som lite trög och seg i åkningen. Han visade verkligen ha fart på rören och tillhörde definitivt en av de bästa spelarna i Tre Kronor.

Snart drar vi igång SHL igen och fram till dess får vi följa Tre Kronors matcher mot Ryssland och Finland under pågående Karjalaturnering.

À Bientôt