Brendheden: “Må bästa lag vinna”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendheden: “Må bästa lag vinna”

Det blev Växjö och Rögle som lyckades med att hålla rätt anspänningsnivå och ta sig vidare till final. I torsdags visade respektive lag varför det är just dessa två lag som för tillfället är bäst i Sverige. Rögle gjorde en otroligt solid insats när man besegrade Skellefteå med 4–0.

Växjös första period var det bästa laget presterat i årets slutspel. Det räckte långt och laget vann till slut med 3–1. Det är väl i slutändan ändå lite rättvist och realistiskt att ettan och tvåan i grundserien nu ska mötas i final.

Men om vi nu ska blicka mot eftermiddagens match så blir det otroligt många intressanta dueller vi kommer att få beskåda. Om vi ska börja med tränarna så står där i Växjös bås en herre med tränarrutin som kan fylla hela Marianergraven. I andra båset finns väldigt lite tränarrutin men däremot rutin som aktiva spelare så det räcker och blir över. Det finns dessutom väldigt många kopplingar mellan lagen. Cam Abbot inledde sin tränarkarriär just i Växjö. Cory Murphy bor i Växjö och har burit guldhjälmen iklädd Lakers tröja. De har alltså väldigt nära band till magister Hallam. Det gör också att vi nog inte ska förvänta oss särskilt mycket uppståndelse kring tränardispyter under finalserien. Det kommer vara coachningen som får snacka desto mer än det verbala.


Spela på SM-finalen


Både Växjö och Rögle har haft identiska resor mot finalen. Båda lagen gick rent i sina respektive kvartsfinaler för att följa upp med 3–2-segrar i semifinalen. Båda lagen saknar nyckelspelare. Växjö saknar seriens bäste målvakt även om Källgren visat att han är fullgod ersättare. Melart är avstängd i början på finalspelet. I Rögle saknas förmodligen Everberg och Brithén i starten. Förutsättningarna är som jag ser det helt jämna.

Rögle kommer att vilja putta fart i matcherna och Växjö kommer önska att dra ner på farten. Lite som starten på sitt övningskörande då det slirades på gasen ibland för att sedan sekunden efter trampa alldeles för hårt på bromsen. Jag har så svårt att sätta någon favorit i den här serien. Hemmaplan respektive bortaplan spelar ingen roll. Det är ett stenkast för lagen att transportera sig mellan Skåne och Småland. Rögle har aldrig varit i närheten av den här typen av matcher förr medan Växjö både vunnit och spelat final innan. Kan det spela roll? Att Rögle kanske ”vill” det här mer? Nja, tror i och för sig att Växjö också vill det här.


Växjö vinner guld? Odds: 1.96


Det ska i vilket fall som helst bli sjukt intressant och kul att följa serien. Jag har för egen del väldigt svårt att greppa att det är just Växjö och Rögle som ska göra upp om Le Mat. Det kan ha att göra med att det finns personliga känslor bakomliggande, eftersom jag representerat båda föreningarna.  När jag kom till Lakers som spelare 2003 kunde jag inte föreställa mig en framtida dominant spelare inom svensk ishockey. Jag kunde inte heller föreställa mig att drygt tio år efter att jag avslutat karriären i Rögle, skulle se laget i en SM-final. Nu är sanningen den, och det här kommer att bli en känslomässig berg- och dalbana för egen del. Igår var första gången på väldigt länge som jag hade lite klump i magen inför en match. Den klumpen kommer förmodligen bytas ut mot magsår under de kommande två veckorna.

Må bästa lag vinna och se till att bjuda oss på magisk hockey.

P.S. Jag gillar er båda.

À Bientôt