Brendhedens spaning: ”Luleå är veckans lag”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendhedens spaning: ”Luleå är veckans lag”

Det har varit en minst sagt omtumlande hockeyvecka. Det har bland annat formulerats brev från supportrar och det har tillsatts en ny VD i SHL. Jag tycker det är bra att supportrarna går samman i en enad grupp. Dessutom hade man i brevet konkreta förslag till förändringar som jag verkligen hoppas att man får möjlighet att diskutera. Det är dags att dialogen påbörjas mellan alla parter, på riktigt! Det kan man tycka, det kan du tycka. Jag kan inte säga, jag kan inte säga annat än att så är det kanske!

Sportsligt har nya stortalanger visat framfötterna i olika SHL-lag. Victor Söderström i Brynäs, Noel Gunler i Luleå och Helge Grans i Malmö har verkligen inte bett om ursäkt den här veckan. Intressant att alla tre är högerskyttar. Ren slump, eller kommer vi att se fler och fler högerskyttar framöver? Jag menar det kan ju vara fler pappor förutom undertecknad, som nekat sina barn en leftvinklad ishockeyklubba (fick enbart en högerskytt av tre möjliga, så ”misslyckades” lite där).

Får Helge hälften av sin pappa Morgans känsla kommer det att räcka långt. Jag spelade med Morgan Grans i Växjö. Morgan som var sådär härligt mjuk i allt han gjorde. När jag menar mjuk tänker jag på när allt ser sådär löjligt enkelt ut och icke ansträngande. När man själv stred med sin halvrisiga skridskoåkning i kombination med att inte titta ned i isen susade Morgan förbi med blicken upp mot himlen. En gudabenådad hockeylirare!

Färjestad har vunnit två raka och har börjat sin resa mot den förmodade placeringen i toppen på tabellen. Powerplay har börjat att fungera. Det beror mycket på att spelare som Johan Ryno och Joakim Nygårds har börjat växla upp. Färjestad är på g både spelmässigt och i tabellen.

Färjestad – Rögle (1,80 – 4,45 – 3,85)

Växjö som endast gjort fyra mål på sina fem senaste matcher fick en liten mini-islossning mot Mora senast. Då lyckades man göra fyra mål. Dessutom gör Pesonen två mål och Horâk ett mål. Viktigt att få igång målskyttet på dessa rutinerade herrar. Jag är inte lika säker på att Växjö är på väg mot samma stigande formkurva som Färjestad. Däremot så skaffade man sig andrum genom att göra lite mål och på så vis minska snacket om tam målproduktivitet.

Rögle tog fyra av sex poäng i dubbelmötet mot Timrå. Betyder det att nordvästskåningarna lämnat sin dåliga start bakom sig nu då? Nja, Timrå var faktiskt riktigt mediokra i bägge matcherna så man ska nog inte dra för höga växlar. Blir ett intressant test på torsdag mot Färjestad borta. Ett Färjestad som jag ju menar är på g. Det som blåste mest den här veckan i Ängelholm var ryktet om att stortalangen Lucas Elvenes skulle lämna för Frölunda. Den hade inte gått att genomföra. Det hade varit som att smitta ner ett redan infekterat läge med den dödligaste virusbakterie. En Elvenesare är en Elvenesare i Ängelholm. Så är det bara. Varning för smittorisk, RÖR EJ!

Luleå får anses som veckans lag med sina två imponerande segrar mot Frölunda och Malmö. Luleå är hårt skadedrabbat och dundrar ändå till med dessa två skalpar. Imponerande anser jag. Jag får en känsla att Thomas ”Bulan” Berglund har börjat få maskineriet att smörja igång. Jag får också en känsla av att när det kommer in yngre spelare i laget har dessa det enkelt att anpassa sig till Bulans spelidé. De är vana vid en mer ostrukturerad juniorhockey där mycket handlar om att gasa. Full gas fungerar i Luleå där mycket av spelet bygger på fart. Nu har man tre raka segrar och ska ner till Växjö på torsdag. Ett lag som norrbottningarna brukar kunna spela bra mot. Vi får se om Växjö fortsätter göra mål framåt eller det tar stopp mot Luleå som endast släppt in tre mål de senaste tre matcherna.

Växjö – Luleå (1,95 – 4,25 – 3,45)

Ha en fantastisk hockeyvecka så ses vi i sarghörnan!

À Bientôt,
Andrée