Brendheden: ”Var som att luften gick ur”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendheden: ”Var som att luften gick ur”

Växjö kan i kväll säkra klubbens tredje SM-guld. När man i lördags snodde en bortamatch i Ängelholm så skaffade Växjö sig ett drömläge. Med tre matchbollar så ska man väl inte kunna tappa det här?

I lördags var det en riktigt batalj. Den helt klart mest intensiva och känslofyllda finalmatchen än så länge. Det var också den absolut jämnaste finalmatchen. Jag kan säga att den här förlusten sved ordentlig för Rögle. Det kändes helt ärligt som enormt mycket energi gick åt för att till slut få en käftsmäll som sänkte de grönvita.

Om vi ska överdriva lite tänker jag på Rocky Balboa mot Ivan Drago i en av de klassiska Rockyfilmerna. Ni vet filmen när den store starke ryssen bara pumpar på och stackars Rocky får ett rejält kok med stryk. Men Rocky reser sig och hittar ett sätt att vinna matchen. Nu var det inte riktigt så i lördags då Växjö var betydligt mycket bättre än i tidigare finalmatcher. Sanningen var den att de nog överraskade Rögle lite i första perioden då de spelade den bästa hockeyn än så länge i slutspelet. Rögle reser sig sedan starkt och gör en riktigt bra andra period. Skillnaden mot i torsdags var att Växjö tog sig ur Rögles övertag betydligt snabbare. När Richard Gynge sedan kvitterade direkt in på tredje gick vi väl alla och väntade på en förlängning.


Spela på kvällens final


I väntan på förlängningen fick vi se ett oerhört korkat domslut som gjorde att bägaren rann över för Cam Abbott. En frustande Röglecoach löpte amok och kollegorna Larsson och Murphy stod lugnt och tittade på. Saliven samlades och slipsknuten lättades mer och mer. Jag har noterat över den där slipsen förr och tänkt att det borde vara skönare utan. Snacka om att det var som upplagt för ännu ett bryt vid förlust. Det tog inte många minuter in i förlängningen innan Holmberg vann sin man manduell och avgjorde matchen till Växjös fördel. Då kom nästa utbrott av Cam som tydligt hördes i TV-rutan. Jag vet att Rögle inte gett upp. Men med förlusten var det precis som luften gick ur. Lyckas Rögle med att vända är det minst sagt en bragd.

Växjö är en kollektiv maskin. Samtidigt finns där spelare som gör skillnad. Ta en sådan som Richard Gynge. Han måste vara så sjukt go att ha i laget. Han är inget skridskogeni eller fysmonster. Men hans näsa för målet och att skapa målchanser är osannolik. Han är alltid ett hot och lyckas med förmågan att placera sig rätt varje gång. Han har gjort skillnad i finalserien. Sen är det klart att en sådan som Pontus Holmberg måste nämnas som gått från doldis till bärande i Växjö. Växjö har en uppåtgående form och är nog väldigt sugna på att ta hem guldet redan i kväll. Det finns ingen anledning för dem att kasa till Ängelholm igen och ge Rögle fler hemmamatcher.

Finalkoll:

  • Seider har slutat att tacklas och med det har Rögle tappat mycket av sitt fysiska spel. Måste vara en skadekänning på tysken som inte går att känna igen i det fysiska spelet.
  • Rögles förstakedja har spelat upp sig. Tyvärr för Rögles del så kuggar inte maskineriet som tidigare i slutspelet. Rögle behöver få i gång fler kedjor med hög prestation i samma match.
  • Det känns som Rögle får kämpa så oerhört mycket mer för sina mål jämfört med Växjö. Lägger Växjö in puck på mål är det ofta livsfarligt. Lägger Rögle in puck på mål är det ofta ofarligt. Växjö har varit betydligt bättre på att ta sig in på mål i anfallszon och med att hålla bort spelare från målet i egen zon.
  • Växjös Källgren leder målvaktsmatchen än så länge, och det kan bli avgörande.
  • Växjös Robert Rosén gjorde sin bästa match i lördags. Bli inte förvånad om Robban avgör ikväll.

I kväll kan det bli sista finalmatchen och i så fall är det guld till Växjö Lakers.

Håll avstånd och ta hand om varandra!

À Bientôt