Brendheden: ”Han har gjutits in i Bulans gipsmall”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendheden: ”Han har gjutits in i Bulans gipsmall”

Efter tisdagens omgång så kan vi gratulera Luleå till segrare av grundserien 2019/2020. Det är välförtjänst att laget redan med fyra omgångar kvar kan börja fokusera på slutspelet.

Luleå är seriens mest stabila gäng. Ett gäng som VARJE dag infinner sig på jobbet. Det är inte så enkelt som det kan verka att alltid vara redo. Det krävs så många olika moment för att lag ska lyckas med det. Det hela börjar med att man samlar ihop ett gäng hockeyspelare som funkar tillsammans. Spelare som inte lirar för det som står på ryggtavlan. Det har Luleå verkligen lyckats med. En spelar som jag verkligen gillar är Juhani Tyrväinen. Snacka om att Luleå verkligen tänkte till när man värvade in den finländske landslagskillen inför säsongen. Det var som att han redan hade gjutits in i Bulans gipsmall. Han har inte öst in poäng men gör det där vardagliga jobbet fullt ut, varje dag. Det här med ryggtavlan och varje dag på jobbet tror jag ligger till stor grund i Robin Kovacs beslut. Det verkar faktiskt som Luleå blev ännu bättre utan Kovacs.

Bakom spelarna finns det alltid någon som måste stå med dirigentpinnen. Det gör Bulan med råge. Snacka om att han har byggt upp det här laget. Med en suveränt skön ledarstil där höga krav och respekt känns som ledord, har han i år något stort på gång. Där finns inget annat än maximal prestation från varje individ. När man pratar om Luleå med andra spelare i SHL-lag så är det alltid samma uttryck som dyker upp. Tråkiga, defensiva och svårspelade. Det är garanterat precis detta som Luleå älskar att höra. Vem bryr sig liksom, tänker de.


Spela på SHL


Luleå har två backar på topp tre i interna poängligan och tre backar bland topp sju. De har inte tre-fyra spelare som gjort lagets mestadels produktion framåt. De har i stället nio spelare som lyckats komma upp i 20 poäng. Det är en bredd som få andra lag har. Hur långt kan det då räcka? Långt om du frågar mig. Pratade med backveteranen Sondell när de mötte Rögle i Ängelholm för ett tag sedan. Han menade på att laget hade något speciellt i år och att det kan räcka hur långt som helst. Men som vanligt med ödmjukhet från honom i att mycket ska stämma om det ska gå hela vägen. Nu har man lite tid på sig att träna ner sig någon vecka för att toppa upp formen i slutspelet. Luleå är för tillfället bäst i Sverige och kan mycket väl vara det i maj också. Detta trots att laget ligger 12:a i powerplay.

Frölunda slog Skellefteå med 1–0 hemma i tisdags och tog tre oerhört viktiga poäng. Ikväll åker man till Växjö där jag tror de kan få problem. Det såg inte allt för imponerande ut i tisdags. Tyckte faktiskt Frölunda såg lite osäkra ut. Det kan till och med vara så att laget sneglar mot lördagens extrema match hemma mot HV71. Snacka om viktig match. Skulle Frölunda missa topp 6 vore det otroligt överraskande.

Ikväll finns det läge för samtliga lag som slåss om topp 6 att ro hem poäng. Djurgården har en fin hemmasvit att hålla fast vid mot seriesegraren Luleå. Rögle måste vinna mot Brynäs. Ett Brynäs som förmodligen spelade bort sig i tisdags när man förlorade mot Växjö hemma. HV71 måste slå Oskarshamn hemma om de vill komma topp sex. Färjestad vill revanschera sig för förlusten mot HV71 i tisdags. Det får ett Leksand sota för. Ett formstarkt Skellefteå tar emot Malmö hemma. Sen är det Frölunda mot Växjö borta. Många ”måste”-segrar som kan bli mentala spöken. Spöken som mycket väl kan skrämma bort viktiga poäng i topp sex-jakten.

À Bientôt