”Halt, här får ingen passera…”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Halt, här får ingen passera…”

I Skåne är det mycket som talar för att Malmö kommer besegra Frölunda. Många vill se en frejdig och offensiv hockey där mål och snygga aktioner är huvudämnen. Jag uppskattar också det, givetvis. Jag uppskattar också en fullständigt fulländad defensiv insats som ett lag ibland kan prestera. En sådan insats stod Malmö för i tisdags. Man nollade Frölunda, i en kvartsfinal, i Scandinavium.

Hela matchen var en enda lång propaganda i hur extremt tajta Malmö är defensivt. Frölunda försökte verkligen men det tar liksom stopp. ”Halt, här får ingen passera” för att citera Ebba Grön, kännetecknar Malmös defensiv väldigt bra. Här kommer några vanliga hockeyuttryck som dyker upp när Malmö spelar i egen zon:

  • Hålla på utsidan – Ingen motståndare får vinna kampen och ta sig in på insidan mellan försvararen och dennes målvakt.
  • Ligg i skottlinjen – Att oftast som forward lyckas med att få din motståndarbacks skott rakt på dig. Det är ju trots allt bara gummi. Käka puck!
  • Överbelasta – Typiskt exempel på detta är när där är en pågående kamp i en hörna och du som försvarare väljer att gå in i situationen och hjälpa din polare. Bygger på att man kan lita på att man täcker upp för varandra och kräver mycket träning och självförtroende.

Malmö är så jäkla bra på de här punkterna just nu. Det i kombination med att Jonas Gunnarsson spelar på sin absoluta toppförmåga gör faktiskt att jag tror Malmö vinner ikväll.

Ett tydligt tecken på den frustration som Frölundaspelarna känner är Mats Rosseli Olsens utbrott senast. Han fullständigt mosade Kaffegrevens reklamplats. Greven satt i sitt slott och kände med Olsen. Han hade ett liknade utbrott när Zoégas minskade sina förpackningar med 50 gram för något år sedan.

Malmö slår ut Frölunda ikväll [1.90]

***

Färjestad kommer att vinna ikväll. Jag tror faktiskt Färjestad blir historiska och vänder ett 0–3 underläge för första gången någonsin i ett SM-slutspel. Färjestad är på jakt. De har fått tillbaka Michael Lindqvist vilket ger mer spets offensivt och i powerplay. Spelare som Ryno och Axelsson har också börjat leverera. De har fått Joni Ortio att se mänsklig ut i SAIK-målet. De har grinat färdigt och börjat att fokusera på sitt eget. De har sparkapital på spelare som jag nu tror kan vakna till liv i sista stund. Tänker framför allt på Joakim Nygård som jag tyckte såg bättre ut i den senaste matchen. Nu har Färjestad hugg och det känner Skellefteåspelarna. Jag tror att avstängningen på Lindström kan vara helt avgörande här. SAIK försvagas på så många delar när Lindström inte lirar. Sen säger jag absolut inget om avstängningen som är korrekt och välförtjänt.

Färjestad hade faktiskt en hel del otur i de första matcherna. De var förtjänta av ett bättre öde än 0–3 i matcher och det var inte helt speglande över hur matcherna såg ut. Nu har det fått lite studsar med sig och då kommer även vinsterna.

Färjestad vänder matchserien [3.55]

***

Mora vann rättvist i Leksand igår. Leksand spelade inte mycket sämre än i match ett. Mora spelade faktiskt inte heller så himla mycket bättre än i match ett. Nej, skillnaden var Christan Engstrand som spelade på en betydligt bättre nivå än i måndags. Nu tog han det han skulle och kastade inte in puckar på egen hand. Målvaktsspelet är så sinnessjukt viktigt i de här typerna av matchserie och kvittot Engstrand gav igår lugnar säkert många Mora anhängare. Likaså är det säkert glädjande att det är Rowe och Jacob Nilsson som levererar för Moralaget. De är några av dem som ska göra det nämligen. Det blir en jämn serie det här.

Det är mycket fokus på Mast Lusth och hans enorma snus. Släpp det nu. Han började inte direkt snusa igår och han har alltid haft en rejält överladdad prilla under läppen. Så fokusera mer på hans arbete som ledare än om han sover med snusen eller inte.

Ikväll tror jag att Karlskrona slår Timrå. Det spelar ingen roll hur ”tråkigt” man kan tycka att KHK spelar. De vinner matcherna, vilket är viktigast. KHK tycker nog det är gott att Timrå börjat gnälla. Det är ett tecken på att deras motståndare är ur balans och fokuserar på helt fel saker.

Karlskrona håller nollan ikväll igen [5.90]

À Bientôt,
Andrée