Brendheden: ”Fruktansvärt mycket på spel”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendheden: ”Fruktansvärt mycket på spel”

Samtidigt som ledigheten kring påsk gick mot sitt slut så drog igår årets SHL-slutspel i gång. Haglet öste ner i Ängelholm och det fanns inget mer optimalt än att tillbringa eftermiddagen i soffan.

Det är på förhand två ganska öppna åttondelsfinaler. Djurgården har under säsongen skaffat sig ett mentalt övertag men som brukligt är det helt nya förutsättningar i ett slutspel. På förhand har det diskuterats en hel del om Frölundas oförmåga att göra mål trots en massa målchanser. Det är i mitt tycke en oviktig fakta. Nu när Joel Lundqvist får svårt att hinna återvända efter sin käkfraktur så ser jag ingen naturlig ledare i Frölunda. Det krävs att någon annan kliver fram och visar karaktär. Jan Mursak är en sådan karaktär som jag vill se mer av och som kan behöva ett slutspel för att få fart på grejorna. Han är dessutom en fysisk spelare som kan bidra med att visa vägen och axla lite av Joels karaktär.

Igår var upptakten på åttondelsfinal nummer ett ganska väntad. Djurgården kom ut bra, tog ledningen men sen tog Frölunda över. I den andra perioden tog Frölunda helt över. Kvitteringen kom efter ett långt och bra byte när man tryckte ner Djurgården i egen zon. Ledningsmålet kom sen med 0,5 sekunder kvar på perioden och ett psykologiskt tufft mål att släppa in för Djurgården.

I den tredje perioden tycker jag att Frölunda kontrollerade spelet bra. Det var Frölundas oförmåga att göra mål som höll Djurgården kvar i matchen. Vid ett antal tillfällen så går Djurgården bort sig och får vändningar mot sig. Jag får hela tiden en känsla att Frölunda är lite bättre tränade och att orken är ett snäpp bättre än Djurgårdens. Niklas Lasu dundrade in 3–1 med ett rejält slagskott och segern till Frölunda. Ny match på onsdag och Frölunda kan då säkra en plats i kvartsfinalen.


Spela på SHL-slutspelet


Malmö gav verkligen Färjestad en match igår. Det är inte lätt att lirka upp Malmös försvar. Alsenfelt gjorde ett misstag i matchen och det gav Färjestad 2–0-ledning. Malmö krigade väl, men orkade inte riktigt. De är nog så att om Malmö ska matcha på riktigt så måste Alsenfelt vara omutlig i kassen. Det är han oftast men ett misstag räcker för att det inte ska bli seger. Igår förlorade Malmö med 3–1 och Färjestad är i förarsätet.


Ikväll spelas den för tillfället mest intressanta och ångestladdade drabbningen på väldigt länge. Det var inte så längesedan jag satt och kikade på sjunde avgörande SM-finalen mellan lagen. En fantastisk serie mellan två grymt bra ishockeylag. Nu ska de alltså spela om vem som ska få vara kvar i högsta serien. Det är så fruktansvärt mycket på spel att det inte kan beskrivas med ord. Det är ett stort jäkla misslyckande att lagen över huvud taget ska behöva spela den här typen av match. Men nu är verkligheten här och det ska som åskådare bli fantastiskt intressant att se vilka som kan hantera pressen bäst.

Brynäs har under påsken bestämt sig för att sparka ut Andersson & Stråhle. Hantering i att sparka duon har skötts under all kritik och det är tydligt att problemen i Brynäs inte bara finns på isen. Det stormar kraftigt i Gävle. Nu tar man in två helt oerfarna tränare i Ekman och Boumedienne, för att få lite energi och glädje till laget. Det kan vara ett genidrag. Det kan också vara ett bottennapp som gör att föreningen ändå får söka annan lösning till nästa säsong. Jag hoppas verkligen respektive tränare väljer att satsa på ungdomlig målvaktsframtid. Då får vi en magisk kamp mellan Alnefelt och Ersson. Tänk att ha den pressen på sina axlar i dryga 20-årsåldern, puh! Jag vet inte varför men jag håller faktiskt HV71 som favoriter till att gå segrande ur det här.

À Bientôt