”Får en känsla av att lagen inte gillar varandra”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Får en känsla av att lagen inte gillar varandra”

Ding, ding, ding – och där var rond två avslutad i samtliga kvartsfinaler. Efter en ofta lite ”mjukare” första match i en kvartsfinalserie tyckte jag att rond två var allt annat än mjuk. Redan nu ser jag en glöd och får en känsla av att lagen inte gillar varandra. Det ger mig stora förväntningar inför rond tre, med start redan ikväll.

Växjö-Brynäs

Efter att Lakers planenligt tog hem kvartsfinal ett fick laget en smäll på näsan i tisdags. Brynäs visade en kämpamoral som varenda Brynässupporter säkerligen älskade att se. Brynäs är fruktansvärt nederlagstippat och saknar skadade spelare. Det gör att andra får kliva fram. Spelare som i vanliga fall haft begränsat med istid.  Det är lite som David mot Goliat och där vet ju alla vem som brukar få flest empatiröster. Det är säker många hockeyintresserade som gärna ser storfavoriten Växjö svettas lite. Ikväll har nog Sam Hallam infört kraftiga böter för onödiga utvisningar. Brynäs gjorde fyra mål i powerplay sist och verkar prickat in den spelformen lagom fint till kvartsfinalen. Håll er på banan, Lakers!

Växjö [1.49] – Oavgjort [5.40] – Brynäs [5.60]

Djurgården-Linköping

I tisdags vann LHC igen mot Djurgården. De har inte förlorat mot Djurgården hemma sedan 19:e okt 2011. Det krävdes sex perioder innan avgörandet till slut kom. Det var kanske en slice av pauspizzan som gjorde att en puck till slut ramlade in. Matchen i tisdags var jämn, otroligt jämn. Jonas ”Monstret” Gustavsson spelade precis så bra som han måste göra för att LHC ska vinna. Tony Mårtensson slängde sig och täckte skott med viljan att faktiskt bli träffad. Chad Billins klev fram och visade vägen och var så bra han förväntas att vara. Det kommer bli en intressant match ikväll i Stockholm.

Djurgården [1.85] – Oavgjort [4.30] – Linköping [3.75]

Färjestad – Skellefteå

Skellefteå har imponerat mest av alla kvartsfinallagen. Laget har 2–0 i matcher mot ett irriterat och lite trögt Färjestad. Igår var det en övertygande 5–0 seger och inget snack om saken. Inför kvartsfinalen rankade jag Skellefteås målvakter som aningen vassare än Färjestads. Joni Ortio har släppt in ett mål på två matcher. Där har det varit en stor skillnad. Skellefteås förstakedja har också ökat farten. Jocke Lindström pangade in två mål igår och har nu gjort tre mål på två matcher. I mitt tycke skulle han faktiskt inte spelat igår. Jag tycker att han borde fått någon match avstängning för sin crosschecking på Oskar Steen från kvartsfinal ett. Offsiden på SAIK:s första mål i går är också solklar, så visst studsar det inte direkt rätt för Färjestad just nu. Matchens bredsida stod Johan Ryno för som i numerärt överläge försöker att passa hem pucken med högerskridskon. Det var ett missförstånd med Mikael Vikstrand som gjorde att Ryno blev lämnad helt ensam som mittback. Då hann Pontus Petterström smyga emellan och kunde göra matchavgörande 3–0. Färjestad måste fokusera mer på det som de kan påverka och hitta tillbaka till sitt fartfyllda spel.

Färjestad [2.45] – Oavgjort [4.05] – Skellefteå [2.55]

Frölunda – Malmö

Malmös första period var bland det bästa jag sett dem göra på väldigt länge. Att de gick in med endast en 2–1 ledning i paus var otroligt märkligt efter bl.a. 17–2 i skott. Men hockey är hockey och efter att Malmö tappat en tvåmålsledning från 4–2 till 4–5 i slutperioden är det nu 1–1 i matchserien. Malmö gjorde 52 nästintill felfria minuter. Däremot blev det lite panikartat och laget kröp ner i Alsenfelts knä sista tio minuterna vilket gjorde att Frölunda kunde vända. Det i kombination med mycket tur ska sägas. Malmö skjuter ett ribbskott, ett stolpskott och en räddning av Frölundas backjätte Sigalet i sitt powerplay vid 4–3 läge. Mål där och matchen hade förmodligen varit avgjord.

Frölunda [1.99] – Oavgjort [4.25] – Malmö [3.30]

Domarna har bestämt sig för att tillåta betydligt mycket mer än i grundserien. Det är en skör lina de just nu balanserar på. Kan de hålla den här nivån hela slutspelet? Just nu tillåter man mer spelförstörande moment. Det har faktiskt bommats en hel del solklara tilltag under både rond 1 & 2. Publiken ska få se tuffare spel, det köper jag. Däremot är en utvisning en utvisning och där måste nivån upp. Det är svårare att gå från en givmild bedömningsnivå till ett helt plötsligt strikt blåsande. Spelarna kommer få svårt att anpassa sig till den förändringen. Ger man dem lillfingret sväljs hela det betet utan att tugga!

À bientôt,
Andrée