”Djurgården behöver rensa avgasröret och gasa!”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Djurgården behöver rensa avgasröret och gasa!”

Jag tycker matcherna mellan Skellefteå och Djurgården haft ett otroligt högt underhållningsvärde. Det vore nästan lite synd om det ska ta slut redan ikväll. Det kan gärna fortsätta lite till så man har fler godbitar att se fram emot. Givetvis förstår jag att ingen som håller på Skellefteå håller med mig, utan hellre ser sitt lag avancera till final.

Nu är det inte kört än, men jag hade Djurgården som favorit i den här semin och trodde faktiskt att de skulle spela final i år. Det jag inte hade räknat med var att Skellefteå skulle spela sin bästa hockey på hela säsongen. Laget fullständigt bubblar av självförtroende. De har inte bara lycktas med att få upp en jämbördig fart med Djurgårdens många kvicka spelare. Skellefteå har faktiskt fått Djurgården att se långsamma ut. Tänker direkt på filmsekvensen ur Snuten i Hollywood när Axel Foley trycker in ett par bananer i avgasröret på polismännens bil. Den bilen kännas ganska trög jämför med Axels röda Merca. Djurgården behöver rensa avgasröret och gasa!

Vad blir resultatet i matchserien? 4-2 till SAIK [2.45] | 4-3 till SAIK [7.75] | 4-3 till DIF [4.25]

Djurgårdens ungdomskedja har jag hyllat många gånger och de är fortfarande riktigt bra. Men det är faktiskt så att Skellefteås ungdomar i nuläget överglänser Djurgårdens. Wingerli, Ohlsson, Lindström och Söderlund är killar som verkar ha glömt det där med att få syra i benen eller känna trötthet. Den ungdomliga kampen leder Skellefteå på poäng, och det är en av anledningarna till att leder.

Tittar man lite noggrannare på statistiken är faktiskt Djurgården bättre på det mesta. De tacklas mer, har bättre special teams (både powerplay & boxplay) och släpper till färre skott. En viktig statistik som däremot Skellefteå än så länge leder, är målvakternas räddningsprocent. Joni Ortio ”vilade” match tre för att vara tillbaka nu senast på hemmaplan. Han har än så länge tillsammans med sin backup Gustaf Lindvall varit snäppet vassare än Adam Reideborn. Ortio känns som en målvakt i ”zonen” som mycket väl kan växa fram till ett finskt monster i årets slutspel.

I ett slutspel är lagkaptenens roll än mer viktig än i en grundserie. Ser man till kaptenernas interna kamp är Skellefteås Pontus Petterström klart dominant sin konkurrent Calle Ridderwall i Djurgården. Pontus Petterström sprätte in avgörandet i sudden sist och Ridderwall står fortfarande på noll poäng i semifinalspelet. Ikväll är det läge för Ridderwall att visa varför C:et står på hans tröja. Men det är inte bara Djurgårdens lagkapten man kan kräva mer av. Niclas Bergfors har bara gjort en poäng semifinalen. Att Djurgårdens rutinerade spelare underpresterar medan Skellefteås presterar, är ytterligare en anledning till Skellefteås ledning.

Nu är det dags för Djurgården att leverera. Gör man inte det är det tack och god natt för den här säsongen. Fler behöver kliva fram och ta sitt ansvar för att tillsammans få Globen att koka. Ikväll är det minst sagt ett bra läge för Djurgårdens spelare att ge tillbaka till deras magiska publik.

À bientôt, 
Andrée