Brendheden: ”Upplevts som en omöjlig uppgift”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Brendheden: ”Upplevts som en omöjlig uppgift”

Den 13:e mars för 68 år sedan avslutades finska vinterkriget. Den 13:e mars för 44 år sedan föddes Linda Bengtzing. Den 13:e mars för 24 år sedan besegrade bandyklubben från Ängelholm senast Frölunda på bortaplan. Igår gjorde man det igen. Rögle slog Frölunda med 2–1 i gårdagens enda SHL-match och tog tre blytunga poäng.

Jag har ju genom mina år i Rögle också varit med och fått däng i Scandinavium. Det har helt ärligt alltid upplevts som en omöjlig uppgift att vinna mot Frölunda på bortaplan. Isen kändes mjuk, det var varmt så man svettades som en dräneringspump, sen dessa jäkla fyrverkerierna som tjöt vid hemmalagets mål. Förstå att man på vägen hem jämförde känslan att spela mot Frölunda med att fira nyår med dålig konfetti, kasst dansgolv och med risig vätskebalans.


Slår Rögle HV71 på torsdag? Spela till 2,40


När Rögle hoppade på bussen igår för att färdas norrut på E6:an var det med en skadeskjuten trupp. En trupp där ingen förväntade annat än en prestation som inte skulle räcka till mot ett hemmastarkt Frölunda. Jonas Ahnelöv är skadad, Craig Schira är skadad, Daniel Widing är avstängd och nycomebackande Mattias Sjögren spelade inte. Sjöa fyllde år igår och min mellangrabb (6 år idag) undrade om det var ett födelsedagskalas som satte stop för hans medverkan. Nej, det var det inte och den riktiga anledningen fick ingen heller reda på. Dessa namn är Rögles rutinerade garde och dessutom till stor del lagets ryggrad. Jämför Rögles laguppställning nedan med Frölundas.

 

Snacka om skillnad på pappret. Mer rutin, mer spets och större bredd hos Frölunda. Men som en alltid lika vettigt analyserande Roger Rönnberg sa så bra efter matchen. ”Vi får vad vi förtjänar” och han tyckte laget såg klent ut tillsammans med en avsaknad av offensiv spets. Då räcker det att motståndarna kämpar hårdare. Det var precis det som Rögle gjorde igår. Man var mer desperata vilket gjorde att tre poäng hamnade i Skåne.

Frölunda kunde vid seger efter full tid gått upp i serieledning men ligger nu kvar på sin fjärde plats i tabellen. Jag tror att laget kommer hålla sig där uppe i toppskiktet trots gårdagens förlust. När spelare som Lasch och Fagemo är på spelhumör är det riktigt kul att följa dem. En kille som Lasch måste vara svår att coacha. Han är ibland som blixtar och dunder och ibland så fullständigt ointresserad.

Jag tänker lite på matadoren i Ferdinand när jag tänker relationen mellan Rönnberg och Lasch. Lasch som glider runt och luktar på blommorna när Rönnberg sliter sitt hår för att få Lasch att röra på sig. Kan se Rönnberg skrika ”snälla gör någonting, åk, tackla, skjut, snälla gör någonting” innan en tuss till ryker från kalufsen.


Frölunda vinner grundserien? Spela till 3,25


Två spelare jag vill uppmärksamma från gårdagens match. I Rögle Jacob Bondesson. En ung stor back som jag tycker tar för sig. Då Jacob är från samma moderklubb som mig (Tyringe) kan jag avslöja att Jacobs pappa Patrik innehar världsrekordet i att ”gipsa” sina benskydd. Han gjorde en tejpning på knäna och ner som gav vilken ortopedmottagning som helst mindervärdeskomplex.

I Frölunda älskar jag att se Anders Grönlund på isen. Det är inte för att han symboliserar fart och finess. Nej, det är för han visar att man via hårt jobb, vilja, ödmjukhet och tålamod kan slå igenom som ”late bloomer”. Jag spelade med Anders en kort kort runda i Karlskrona och även jag hade räknat ut honom som SHL-spelare. Den fick man äta upp. Men det gör jag gärna för den supertrevliga Grönlunds skull.

À Bientôt