”Börjar vi kunna se ett mönster, HV71?”

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » ”Börjar vi kunna se ett mönster, HV71?”

Jag läste här i veckan en artikel på SHL.se om Corsi. Corsi är en uträkning på hur stor procent av den totala mängden skottförsök ett lag har i spel fem mot fem. Historiskt verkar statistiken stämma ganska bra överens med verkligheten. Ifjol hade till exempel Växjö bäst corsi och vann också serien, följt av DIF som hamnade på andra plats.

En del i artikeln som jag tyckte var intressant var verklig tabell kontra corsi. I en corsitabell hamnade Luleå på elfte plats, Frölunda på nionde och Hv71 som etta. Inte direkt där lagen befinner sig i SHL-tabellen. Jag hoppas att corsin statistiskt sett blir helt missvisande i år. Det har inte att göra med att jag inte vill att Hv71 ska vinna serien. Nej, det handlar om att jag njuter när verkligheten inte stämmer överens med statistiken.

Jag tycker det hade varit kul om de som är bäst på corsi inte vinner tabellen eller inte ens kommer på övre halvan. Mer osannolikheter och konstigheter till allt så blir det än mer spännande att följa ligan. Se det inte som en garanti alla ni Jönköpingsbor att bara för er corsi ser fin ut, så kommer ni avancera till toppen av SHL-tabellen. Ifjol tog ni faktiskt brons i corsi men hamnade på åttonde plats i tabellen. Börjar vi kunna se ett mönster, HV71?

Nästa omgång blir så sjukt intressant. Jag vet att alla kan räkna och spekulera till höger och vänster. Men tänk om Timrå torskar hemma mot seriens formstarkaste lag Rögle. Tänk om Örebro torskar mot Djurgården borta samtidigt som Mora tappar poäng mot Linköping. Sätt sedan detta i kombination med en hemmaseger för Brynäs mot Luleå så har ni en tydlig sättning i tabellen. Gapet från botten tre förvandlas från en mindre piraya till ett hajgap.

Igår led jag faktiskt med Örebro som gjorde en bra match hemma mot Luleå. Att få noll poäng i den matchen var orättvist och det är ganska typiskt att det återstår elva sekunder när Luleå gör segerkassen. Den sved hela vägen till fotskavet den.

Starka upphämtningar gjordes av både Malmö och Djurgården som hämtade in tvåmålsunderläge mot Mora respektive Växjö. Jag zappade över till Jalas Arena och var helt säker på att matchen var slut och att allt folk gått hem. Den var inte slut. Tråkigt med glesa läktare då hemmalaget behöver stöd från läktaren. Förresten har jag hela tiden sagt att Anders Forsberg kommer att hamna i båset. Igår stod han i allra högsta grad där och frågan är vad gode Lusth i längden tycker om det. Att detta skulle ske kunde en blind höna med förbundna ögon förutse.

Rögle vann, igen. Det är lite sjukt att laget är formstarkast i SHL. Laget som vanligtvis brukar ta julledigt i början på november. Matchen igår mot LHC höll väldigt låg kvalitet och var ett riktigt sömnpiller. Precis en sådan match som är så jäkla viktig som lag att vinna. Men Linköping är jag riktigt orolig för. Jag har själv hyllat LHC för deras fina spel i upptakten. Men nu börjar det allt mer svänga över till att det var ett sjukt bra spelschema inledningsvis som i kombination med lite medstuds fick laget att prestera. Nu är det jobbigt för laget och powerplay igår var så nära en katastrof som man kan komma. Ett tips, ring ner forne superhjälten Pär Arlbrandt för lite tips och trix i powerplay. Han gör ändå inget annat vettigt har jag hört.


Till alla odds på SHL


Brynäs har fått positiv effekt av sitt tränarskifte och jag tror de besegrar Luleå hemma imorgon. Jag har menat på tidigare att det inte har varit så nattsvart i Brynäs. Spelet har ändå varit okej och nu börjar de få lite ordning på saker. Den unge målvakten Tomi Karhunen var ett finskt lejon som hämtad från Lejonkungen och liknades den store elake Scar. Han åt upp alla Hv71:s skottförsök (utom ett). En stormatch från finske målvaktstalangen.

Ikväll är det tacofredag och Frölunda-Färjestad på schemat. Ska bli en kul match som brukar betyda heta känslor. Speciellt när det vankas returmöte redan imorgon i Karlstad. Det kan ibland bli för mycket att umgås med varandra två dagar i rad. Vi får se vad som händer…

À Bientôt