Andrée Brendheden: Ut med pucken!

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Andrée Brendheden: Ut med pucken!

Jag satt och tittade på min gamla klubb Rögle hemma mot HV71 i fredags och slogs av funderingen: Hur kan en matchbild ändras så snabbt och drastiskt? HV71 hade ägt hela matchen och kontrollerat varje millimeter på isen men helt plötsligt hände något och matchbilden totalvände. Vändningar föranleds ofta av små incidenter, och i detta fall var det Alen Bibic agerande på isen och mot hemmasupporterna som gav matchen en ny skepnad.

170113 HV71:s Ted BrithŽn och Ršgles Alen Bibic i slagsmŒl under ishockeymatchen i SHL mellan Ršgle och HV71 den 13 januari 2017 i €ngelholm. Foto: Anders Bjurš / BILDBYRN / Cop 145

Alen Bibic och Ted Brithén i bråk under matchen mellan Rögle och HV71 senast. Martin Thörnberg tittar på. Foto: Bildbyrån. 

Det som är igenkännande vid en ”matchvändning” är att någon kliver utanför ramen. En av dina medspelare, motståndare eller du själv visar lite mer vilja och känslor än tidigare under matchen. Är du hemmalag blir det extra tydligt. Den tidigare tystlåtna och sittande publiken förvandlas till en stor ståplatsläktare där stämningen når ända fram till ståpälsnivå.  Dina lagkamrater, vars kroppsspråk i båset tidigare liknats vid en säck päror (potatis på skånska), ser nu ut som ett gäng spartanska krigare som längtar efter att ge sig ut i strid.

Motståndarlaget blir helt paralyserat. Spelarna gömmer sig bakom varandra och hoppas att någon annan ska agera. Frågan för dem är inte om, utan NÄR det ska bli baklängesmål. Att ta sig ur egen zon har blivit en omöjlighet. Man vill inget hellre än att skjuta det absolut hårdaste man kan ner till en icing, men klubban har blivit strömförande och mjölksyran gör att du absolut inte kan böja på benen. Det är inte så att du i grund och botten har blivit en sämre ishockeyspelare men omständigheterna har påverkat din förmåga att ta rätt beslut och att behålla lugnet. Man vet precis vad som ska göras. UT MED PUCKEN om du får tag på den. När man väl får läget att få ut pucken har man fokuserat för mycket på det och slår knut på sig själv. Man lyckas givetvis med att träffa motståndarspelaren mitt på bladet. ”NEJ!” ekar det i hela hemmaarenan och publikens missnöje adderar några volt till i klubban och rakare ben om det nu är fysiskt möjligt. Att ha publiken i ryggen är underbart vid en matchvändning. Det är inte lika underbart när man är nere för räkning i egen zon. Det kan jag lova!

Det mentala spelet kan förändra en matchbild på ett fåtal sekunder och en match kan avgöras i dessa ögonblick. Vinnaren är det lag som bäst kan utnyttja medvinden av att förändrat matchbilden till ens fördel, samt har förmågan att snabbast ta sig ur motvinden när det stormar som värst. En match kan betyda oerhört viktiga poäng i ett seriespel och kan vara skillnad på succé eller fiasko.

À Bientôt

Andrée

På NordicBet ligger odds uppe till både torsdagens och lördagens omgång. Spela här.