Andrée Brendheden: Lag 11-14

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Andrée Brendheden: Lag 11-14

Sommar, sommar och sol….eller? Nja, så har det inte riktigt varit där jag befunnit mig i alla fall. Med få soltimmar har man nästan bara gått och väntat på att få gå in i en kall go ishall igen. Nu är det cirka en månad till SHL drar igång och lagen börjar spela träningsmatcher och förbereda sig inför starten. Fram till seriestart ska jag försöka mig på att som många andra experter tippa en tabell så som jag tror den kommer att se ut när grundserien är färdigspelad. Nedan börjar jag med lagen som jag tror hamnar på plats 11-14.

14 – Mora IK

Mora var grymma ifjol och avancerade helt välförtjänt till SHL. Det var ifjol det. Som nykomlingar kommer Mora få det tufft. Så pass tufft att de i mina ögon hamnar på sista plats. Mora kommer absolut inte att bli en slagpåse under säsongen utan kommer säkert sprattla till med en del segrar då och då. Däremot tror jag inte de har en tillräckligt bred och spetsad trupp som behövs för att orka hålla den höga nivån som krävs under en lång serie. Det måste varit tufft att tappa en så pass intressant tränare som Jeremy Coliton som verkligen hade något intressant på gång. Bland spelarna ska det bli kul att se om forwarden Jacob Nilsson kan leverara i SHL då han har fina kvalitéer.

Nyckelspelare: Christian Engstrand

Såg stabil ut under fjolåret och kommer vara oerhört viktigt för Mora. Ska Mora dansa med i serien längre än till jul så tror jag att målvaktsspelet är nyckeln. Jag tror vi kommer att få se förändringar där under säsongen.

Vinnarodds: 75.00

13 – Karlskrona

Karlskrona hade ett styrspel under fjolåret som klickade likt ett kugghjul. Det skördade frukt nästan hela förra säsongen. Nu ska tränaren Ove Molin sätta sin prägel på laget och bygga en spelidé som han står för. Ska bli intressant att se hur han formerar den. Spelartruppen ser lite försvagad ut i mina ögon och saknar en riktig härförare rent offensivt. Framåt är Konstantin Komarek en intressant värvning och jag tror att Marcus Paulsson har mycket mer att visa än vad han gjorde ifjol. Bakåt är det rutinerade Mattias Karlsson och Cory Murphy som kommer att få dra ett tungt lass och lär få den istid de vill och orkar. Jag tror att det blir en tuff säsong för Karlskorna som får kvala sig kvar.

Nyckelspelare: Konstantin Komarek.

Karlskrona har höga förväntningar på leverans här och det kan de mycket väl få. Komarek är en spelare som jag ser bra potential i och som inte riktigt fick ut allt i Malmö. Men det är inte en ersättare till Alexander Bergström, de förväntningarna kan man inte ha.

Vinnarodds: 75.00

12 – Örebro

Örebro hade en strulig säsong i fjol och ska försöka att få lite stabilitet i allt nu. Det som gör mig osäker är den stommen som laget byggs på. Spelare som Kalle Olsson, Marcus Weinstock och Johan Wiklander kännetecknar klubbkänslan för Örebro Hockey. Kulturbärare är viktiga att ha i ett lag men det är inte lätt att ta beslut kring om de passerat bäst före datum eller inte.

Det har gjorts en del värvningar som är intressanta men samtidigt osäkra. Bland backarna tror jag mycket på Daine Todd som jag tyckte såg bra ut i Luleå i fjol och mycket väl få ett genombrott i Örebro. Tvillingarna Spink ger lite Chris och Cam Abbott vibrationer och ska bli kul att följa. Tom Wandell kommer vara bättre än i fjol och blir viktig.

Nyckelspelare: Eero Kilpeläinen.

En bra värvning som kommer med en kanonsäsong bakom sig. Bra målvaktsålder (32 år) och från Finland brukar vara en lyckad kombination. Vi får se om han kan ta Örebro till nya höjder och ge den stabilitet bakåt som laget behöver.

Vinnarodds: 35.00

11 – Rögle BK

Rögle lyckades hålla sig kvar via kvalspel ifjol. Jag tycker årets trupp ser lite bättre ut och tror de kan klara sig undan kval i år. Juhamatti Aaaltonen anser jag vara en av de mest intressanta värvningarna i SHL i år. Ska bli oerhört kul att se honom på isen igen, solklart värt en entrépeng. Att få hem en kille som Ted Brithén betyder också väldigt mycket. Han har hjärta för klubben och har nu samlat på sig tillräcklig rutin för att leda laget som lagkapten. Spetsvärvningarna finns och nu gäller det att de som ska ta ett steg till som Filip Karlsson, Ludvig Rensfeldt, Sebastian Collberg med flera lyckas med det. Målvaktsidan är en aning försvagad om man jämför med fjolåret. Ville Kolppanen ska axla ett stort lass och kommer stå de flesta av matcherna. Ska bli intressant att se om han orkar och håller.

Den spelare som jag personligen tror mest på är backen Kevin Gagné som jag verkligen gillade ifjol i Mora. Får bara han lira sitt offensiva spel även i Ängelholm är han årets positiva överraskning.

Nyckelspelare: Ted Brithén.

Hemvändare, nybliven SM-guldmedaljör och utnämnd lagkapten. Klart att Ted kommer att få megapress på sig att leverera.  Med en förmodad lekkamrat i Aaltonen finns där stora möjligheter att producera poäng.

Vinnarodds: 75.00