Jag har själv skrivit på många olika typer av kontrakt under min hockeykarriär; ett år, ett + ett år, två år och även treårskontrakt. Det är endast mina ettårskontrakt som har fullföljts. Är det bara jag, eller har det här med kontraktstider blivit lite av en fasad utåt?
Mattias Ritola skrev nyligen på ett fyraårskontrakt med Leksands IF. Borlängesonen och dalmasen återvänder till sina hemtrakter igen. För alla som älskar ishockey och Leksands IF är detta givetvis helt fantastiskt. Att få ”hem” en spelare som Ritola ger Leksand större möjligheter att kunna klättra i SHL-tabellen. En offensiv spetsspelare som är grym i powerplay välkomnas av Perra alla dagar i veckan!
Men vad är det egentligen för nytta med att signera spelare på långtidskontrakt och varför skriver man som spelare på?
När man som sportchef signerar en spelare på fyra år är det många faktorer som spelar in. Det ska vara rätt karaktär på spelaren, rätt ålder och pengapåsen ska räcka till. Spelaren är tänkt som en ”ryggradsspelare” och ska symbolisera själen i laget. Förväntningarna är skyhöga! En sådan underskrift visar att Leksands IF på allvar vill etablera sig i SHL och det sänder tydliga signaler till övriga hockeysverige om att det finns ekonomiskt uppumpade muskler i bygden. Fansen älskar hemvändare och varumärket Leksands IF stärks.
När man som spelare skriver på ett långtidskontrakt handlar det oftast om trygghet. En trygghet är att veta var man ska bo de närmsta åren. Har man dessutom familj är detta givetvis oerhört viktigt. Trygghet handlar också om det ekonomiska. Man vet att man har jobb och således inkomst. Känslan av tt just få komma ”hem” till en trygg miljö kan faktiskt betyda att man presterar och höjer sitt eget spel. Men tryggheten kan också bli din jobbigaste motståndare mentalt att hantera. Tryggheten kan göra dig bekväm och det kan infinna sig en känsla av nöjdhet. Börjar du tänka i dessa banor kan ditt långtidskontrakt bli ett bekymmer och motarbeta dig.
I slutändan handlar det om din prestation. Presterar du inte tillräckligt är ditt kontrakt bara en formalitet. Visst, det är ett avtal, men det finns alltid möjligheter för dig eller din arbetsgivare att avsluta kontraktet. Får du ett besked om att du inte kommer få spela även om laget drabbas av tio skador så blir plötsligt ditt kontrakt mindre viktigt och då andlar det om att snabbt hitta någon annan arbetsgivare som vill ha dina tjänster. Din karriär står på spel och du blir mindre och mindre attraktiv för varje match utan speltid. Jag har själv upplevt ovan nämnda scenario i SSK. I samma samtal med tränaren fick jag även tipset att söka efter en ny klubb och trots att jag hade ett år kvar på kontraktet så började sökandet.
Leksand gör rätt som knyter upp Ritola på fyra år. Frågan är om han stannar där hela kontraktstiden, eller om prestationen gör att läget kommer förändras. Framtiden får utvisa om han blir bekväm, eller om han lever upp till de höga förväntningarna. Oavsett vilket så ska det bli spännande att följa Ritola i Leksand och fortsätter laget på den just nu inslagna vägen, då kan det bli ”Daladans” till Orsa Spelmän i vår.
À Bientôt
Andrée