Andrée Brendheden: Blir det bättre nu Rögle?

Hem » Bloggar » Andrée Brendheden » Andrée Brendheden: Blir det bättre nu Rögle?

Att få in en ny tränare innebär stora förändringar i ett lag. Alla börjar om på ruta ett. Spelare som kämpat sig upp i hierarkin får börja om och spelare med mindre istid har plötsligt alla chanser i världen att få spela. Spelarna måste inse att nu tävlar alla på lika villkor, och det som varit är historia.

Får man som ledare med sig alla spelare på tåget har man bra förutsättningar för att lyckas och genom en rättvis och tydlig ledarstil slipper man ha spelare kvar på perrongen. Men det är inte lätt, för samtidigt som tränaren har sin egen spelidé måste hen skynda långsamt och inte vända upp och ner på allt. Jag har själv fått uppleva en offensiv spelidé ersättas med en tokdefensiv under Janne Karlssons ledning i Rögle säsongen 2012/2013. Det blev för stora kontraster, allt gick åt pipsvängen och laget åkte ur SHL. Det krävs en oerhörd fingertoppskänsla för att lyckas med att få tåget att tuffa vidare till bestämd slutstation.

Rögle väljer att ersätta Mikael Gath och Magnus Bogren med Patrik Ross och Roger Hansson. Att byta ut två tränare är ingen garanti för att blödningen stoppas men det innebär att det kommer in två nya individer och röster med nya idéer och åsikter till gruppen. Att tillföra ny energi har varit ett av argumenten till förändringen men energi är faktiskt något som både Gath och Bogren visat enligt mig. Däremot kommer ersättarna med mer rutin, mer erfarenhet, och mer kunskap än sina företrädare. De båda ersättarna har varit offensiva spjutspetsar som aktiva och bör kunna bidra till att förbättra Rögles offensiva spel.

090214 Ishockey, Elitserien, Ršgle: Peter Johansson, trŠnare, Roger Hansson, sportchef, Mathias TjŠrnqvist, Mattias Sjšgren, Jakob Johansson, AndreŽ Persson och Sebastian Karlsson. © BildbyrŒn - 29505

Andrée, sittande i båset, har haft Roger Hansson som tränare i Rögle. Foto: Bildbyrån (2009). 

Det är inte bara tränarna som är ansvariga för ett misslyckande utan spelarna har givetvis minst lika stor del i det, men som alltid är det mindre besvärligt och kontroversiellt att sparka en tränare… eller två. Örebro är i full gång med att få sin nya tränarkonstellation att fungera men den stora skillnaden mellan de två klubbarna är Rögles val att behålla sin huvudtränare Eldebrink. Jag tycker det är rätt att ge honom fortsatt förtroende att leda laget, men oavsett vilka som assisterar honom, kommer det fortsätta vara hans spelidé som gäller. De båda klubbarna vill undvika degradering och vem som gjort det bästa tränarskiftet kan endast spåkulan sia om, och framtiden utvisa.

Nästa säsong tycker jag Rögle ska köra med Eldebrink som huvudtränare och ta in bröderna Jacob Johansson och Daniel Glimmenvall som assisterande. Den ene har sin tröja i taket och den andre är redan involverad i hockeygymnasiet så mer hockeykunskap och Röglehjärta går inte att hitta för den lilla slant det hade kostat.

À Bientôt

Andrée

Hur går det för Rögle med nya tränarna? Spela på SHL här.