Brendheden: ”Timrå är körda – det kan gynna dem”

Hem » Bloggar » Brendheden: ”Timrå är körda – det kan gynna dem”

Jag ligger här på sofflocket och summerar en fantastisk hockeyvecka. Eftersom jag legat nedbäddad i en ”man-cold” (har sett ljuset flera gånger, men det var inte dags än) har jag bevakat SHL extremt hårt den gångna veckan. Det har också gjort att följande konstaterande gjorts:

Timrå är körda. De kommer inte komma ovanför något streck och kan redan nu förbereda sig för ett kvalspel. Jag tror detta gynnar Timrå som kan konstatera att deras prestation under årets SHL, inte är ett misslyckande. Det har varit enligt förväntningarna och jag tror mycket väl att Timrå kan klara av ett negativt kvalspel. Men nu kan vi lägga detta lag åt sidan de sista 13 omgångarna.

Örebro och Mora kommer att kriga in i det sista om att undvika det negativa kvalet. Jag ser Mora som favoriter i det racet då Örebro spretar åt alla möjliga håll (fel håll då alltså). Varje poäng kommer bli svinviktig och jag tror redan att efter nästa omgång så passerar Mora Örebro i tabellen. Mats Lusth måste försöka att hålla killar som Niki Petti borta från laget. Att ta en sådan fullständigt utomordentligt korkad utvisning som han gör mot Färjestad i lördags, visar noll spelkänsla. Fem matchers avstängning på Petti och otroligt tveksam till om han gör fler matcher i Mora tröjan. What a pity, eller?

Jag börjar faktiskt för första gången i år kunna tyda vilka lag som kommer att komma topp fyra. Luleå, Djurgården, Färjestad & Hv71 precis som tabellen i nuläget visar. Visst är det ganska enkelt att påpeka det men de här fyra lagen känns faktiskt snäppet starkare än övriga. Sen kan ordningen skifta men jag gratulerar dessa till topp fyra.

Brynäs har två raka segrar (Luleå på bortaplan i torsdags och nu i lördags mot Malmö hemma). Ändå så är det bara motorsågen som gäller från allt och alla. Ingen är nöjd och oavsett vad laget presterar så är det inte tillräckligt. Håller jag med? Jag gör faktiskt till viss del det. Jag har fått en känsla av att Magnus Sundqvist är extremt duktig på att få ihop gruppen av olika typer av individer till att dra åt samma håll. Det kan ingen påstå att han inte lyckats med. Brynäs agerar betydligt mer som ett lag nu jämfört med före Sundqvist inträde. Jag tror däremot att han behöver lite mer taktisk draghjälp. Efter att sett det korta klippet bakom kulisserna i Brynäs omklädningsrum gav det mig en bekräftelse på detta. Mycket ”kämpa grabbar”, ”vi ska vara på tå”, ”nu jäklar” osv. och lite mindre av taktiska termer. Jag förstår att de som visar matcherna inte kan avslöja en massa detaljer i Brynäs spel men man får ändå en snabb magkänsla av en tränares taktiska kunnande. Jag tror en Ove Molin skulle tillföra den taktiska kompetensen som krävs. Den kompetensen som krävs för att få Brynäs att påbörja en ny resa till att identifiera sitt eget spel.

Jag skrev så sent som i förra veckan att Malmö kanske har seriens bästa målvaktspar. Så fort det här paret separeras blir det inte bra. Nu när Alsenfelt är skadad är det som när den diande elefantungen inte får tillgång till sin mammas mat på savannen. Malmö behöver få Oscar Alsenfelt tillbaka i spel så snabbt som möjligt. Det här uppehållet kom väldigt lägligt för det svart-röda Skånelaget som nu kan få elefantungen att hitta sin bortsprungna mamma.

Veckans hjärnsläpp

I tisdags mellan Skellefteå och Rögle var Skellefteås Jesper Jensen ute och flög med höger armbåge. Den träffade Daniel Zaar rakt i ansiktet. Jensen är ur form och har inte gått bra i Brynäs. Då får han chansen i SAIK där ett gyllene läge för att hitta formen finns. Detta förvaltar han inte direkt på bästa sätt. Nu blir det en brant uppförsbacke för Jensen. Detta som dansk i ett kallt och mörkt Västerbotten. Det är inte någon bra kombination och frågan är om Jensen någonsin kommer återvinna fansens förtroende. Fult och medvetet, inte ok Jesper! För bötesbeloppet har jag förresten räknat ut att Jesper kunde köpt 2 932 stycken röda pölser med bröd hos pölsemannen. Det lär svida…

Veckans dasslock

Sam Hallam var tydlig i sin kritik mot domarna igår. Jag gillar det. Han har rätt i att det är spelare som Brendan Shinnimin som gör att det finns pengar i ligan. Pengar som fördelas till alla olika involverade. Några som får en del av pengarna är ju domarna. Då får de också tåla kritik. Jag reagerade också på att det tar så sjukt lång tid innan pucken släpps. Min grabb undrade om linjedomaren satt på toan och släppte pucken. Han tyckte det såg ut så nämligen. Egentligen inget kul skämt men en tydlig iakttagelse att det läggs mer fokus på att ställa upp på ett visst sätt än att faktiskt släppa pucken. Res er från dassaringen och släpp pucken!

À Bientôt Andrée